VIDEO: Fico v Bruseli nevytvoril s Orbánom tandem proti Ukrajine

V Bruseli sa konal summit Európskej rady (14. - 15. december), na ktorom Slovensko zastupoval premiér Robert Fico. Hlavné body rokovaní sa týkali Ukrajiny. Kyjev dostal pozvánku na začatie rokovaní o vstupe do Európskej únie. No Ukrajina zatiaľ nemôže rátať s finančnou pomocou 50 miliárd eur, ktorú chce EÚ vyčleniť na jej podporu.

16.12.2023 06:00
debata (27)
Okrem Orbána sa v Bruseli najviac pýtali na Fica
Video
Zdroj: TV Pravda/TA3

Hlavnú úlohu tu zohral maďarský premiér Viktor Orbán. Začatie prístupových rokovaní neblokoval, keďže odišiel z miestnosti, keď sa o tom rozhodovalo, no 50 miliárd pre Ukrajinu cez neho zatiaľ neprešlo.

Okrem Orbána sa asi najviac hovorilo o slovenskom premiérovi Ficovi. Mnohí novinári sa v Bruseli pýtali, či s maďarským premiérom vytvorí akýsi tandem proti Ukrajine. No nič také sa zatiaľ nestalo. Slovensko podporilo otvorenie prístupových rokovaní s Ukrajinou a rovnako nemá problém so zmenou rozpočtu. Fico však v Bruseli neskrýval až obdiv k Orbánovi.

Orbán Čítajte viac Ukrajina dostala od únie zelenú. Putin sa nebude usmievať

"Je to jeden vážený politik v rámci EÚ, v ktorej sa veľmi nenosí, ak ste príliš suverénny. Je to však štýl politiky, ktorý robím aj ja,“ povedal Fico o Orbánovi.

Politika šéfa Fideszu ale dostala Maďarsko až k tomu, že má pre nedodržiavanie zásad právneho štátu zablokované veľké množstvo európskych peňazí, hoci pred summitom Európska komisia oznámila, že Budapešť dostane viac ako 10 miliárd zo zmrazených fondov.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Robert Fico #Viktor Orbán #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna