EÚ sa po rokoch snáh zhodla na nových migračných pravidlách

Zástupcovia členských štátov Európskej únie a Európskeho parlamentu sa dohodli na znení návrhu hĺbkovej reformy azylového systému EÚ. Oznámila to v stredu ráno Európska komisia a španielske predsedníctvo v Rade EÚ. Tá vysvetľuje, že cieľom reformy je obmedziť neregulárnu migráciu do EÚ.

20.12.2023 09:17 , aktualizované: 11:10
debata (4)
Čo si na Ficove zákony chystá eurokomisia?
Video

Reformu ešte musí schváliť plénum Európskeho parlamentu a tiež členské štáty, ale podľa DPA by malo ísť len o formalitu. V budúcnosti by sa v rámci reformy mali zaviesť jednotné postupy na vonkajších hraniciach EÚ. Prísnejšie by mali byť posudzovaní migranti prichádzajúci z krajín, ktoré sa považujú za relatívne bezpečné.

Juraj Blanár / Péter Szijjártó / Čítajte viac Maďarsko a Slovensko odmietajú nový migračný pakt EÚ. Bratislava sa vracia k pružnej solidarite

Návrh podľa agentúry AFP tiež počíta s vytvorením zadržiavacích zariadení pre migrantov, kde by mali ostávať až do rozhodnutia o azyle. Zrýchlia sa aj deportácie migrantov, ktorým úrady zamietli žiadosť o udelenie azylu.

hranica, kontroly, migranti, stráženie, Čítajte viac Očakávali veľkú vlnu, nechytili nikoho. Odstrašovanie migrantov, zdá sa, zabralo

Vytvoriť sa má mechanizmus solidarity s krajinami na juhu Únie, ktoré sú vystavené silným migračným tlakom. DPA vysvetľuje, že ak jednotlivé štáty nebudú chcieť prijať migrantov v rámci ich prerozdeľovania, budú musieť preťaženým štátom poskytovať inú formu podpory, napríklad finančnú.

Minister vnútra Šutaj Eštok o protestoch, špeciálnej prokuratúre a migrantoch
Video

Von der Leyenová označila schválenie reformy za historický moment

Predsedníčka Ursula Von der Leyenová privítala správu zo stredajšieho rána, že zástupcovia členských štátov EÚ a Európskeho parlamentu dosiahli politickú dohodu o tzv. Pakte o migrácii a azyle. Podľa nej ide o historickú dohodu a historický moment.

Dohodu za veľký úspech označilo aj španielske predsedníctvo v Rade EÚ. Španielski diplomati už niekoľko týždňov naznačovali, že urobia maximum preto, aby sa dlhoočakávaná dohoda o hĺbkovej reforme azylového systému EÚ, ktorej cieľom je obmedziť nelegálnu migráciu do EÚ, uzavrela ešte do konca tohto roka.

Von der Leyenová v tlačovej správe eurokomisie zdôraznila, že migrácia si vyžaduje spoločné európske riešenia. „Pakt poskytne EÚ a jej členským štátom nástroje na rýchlu reakciu v krízových situáciách, keď členské štáty čelia veľkému počtu nelegálnych príchodov alebo inštrumentalizácii migrácie, keď sa nepriateľské krajiny zámerne pokúšajú destabilizovať EÚ alebo jej členské štáty,“ uviedla.

Nový pakt podľa nej zabezpečí, že o tom, ktorí migranti budú môcť v EÚ zostať, budú rozhodovať samotní Európania, a nie pašeráci. Nové pravidlá zaistia aj potrebnú solidaritu s tými členskými krajinami, ktoré chránia vonkajšie hranice a zabraňujú nelegálnej migrácii do EÚ, uviedla šéfka EK.

Metsolová: Pakt o migrácii je najdôležitejšou legislatívou súčasného EP

Pakt o migrácii a azyle je zrejme najdôležitejší legislatívny balík prijatý počas mandátu súčasného Európskeho parlamentu (EP), uviedla predsedníčka EP Roberta Metsolová.

„Dnes je historický deň, lebo sme sa dohodli na Pakte o migrácii a azyle, možno najdôležitejšom legislatívnom balíku mandátu tohto europarlamentu,“ uviedla Metsolová pred novinármi.

Podľa jej slov tak Únia získa pevný legislatívny rámec, ktorý bude rovnaký vo všetkých členských štátoch. Bude humánny a spravodlivý voči osobám hľadajúcim ochranu, a rozhodný voči tým, ktorí nie sú oprávnení získať azyl a ktorí zneužívajú tých najzraniteľnejších, uviedla.

Metsolová vyjadrila nádej, že po dosiahnutí politickej dohody sa podarí čoskoro získať aj formálny súhlas poslancov EP a ministrov členských krajín, čo by umožnilo prijať azylovú reformu ešte pred eurovoľbami plánovanými na jún 2024.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia