Nová poľská vláda mení vedenie verejnoprávnych médií

Poľský minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfov verejnoprávnej televízie a rozhlasu a štátnej tlačovej agentúry a vymenoval nové dozorné rady, ktoré povolali nové vedenie týchto médií, uviedla televízia TVN 24. Rozhodnutie bolo podľa ministerstva prijaté v utorok, keď Sejm, dolná komora parlamentu, väčšinou hlasov novej vládnej koalície prijal uznesenie o obnovení nestrannosti verejnoprávnych médií.

20.12.2023 09:36 , aktualizované: 12:05
debata (7)
Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video

Poslanci teraz opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá v posledných ôsmich rokoch verejnoprávne médiá ovládala, hlasovanie bojkotovali a zhromaždili sa v sídle televíznej stanice TVP, aby podľa svojich slov bránili slobodu médií a demokracie.

Parlament prijal uznesenie o obnovení nestrannosti verejnoprávnych mé­dií

Dolná komora poľského parlamentu v noci na stredu prijala návrh uznesenia o „obnovení právneho poriadku, nestrannosti a integrity verejnoprávnych médií a Poľskej tlačovej agentúry“ (PAP).

Bývalé poľské opozičné strany, ktoré minulý týždeň vytvorili koaličnú vládu, už roky obviňujú bývalú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) z politizácie štátnych médií. Tvrdia, že PiS zmenila verejnoprávne médiá a PAP na „výlučne stranícke médiá, ktoré mimoriadne jednoznačným spôsobom plnili propagandistické úlohy pre vládu a širší mocenský tábor“.

tusk, leyen Čítajte viac Ľady sa pohli. Brusel poskytne Poľsku zmrazených 5 miliárd eur: Musíme dohnať stratené

Z 344 poslancov Sejmu, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, podporilo uznesenie 244, 84 bolo proti a 16 sa zdržalo hlasovania.

Na hlasovaní sa nezúčastnilo až 109 poslancov PiS vrátane ich lídra Jaroslawa Kaczyňského, informovala agentúra PAP.

Fico, Tusk Čítajte viac Fico a Tusk vedeli spolu fungovať. Rozdelí ich ruská vojna a Maďarsko?

Návrh uznesenia predložili v Sejme v utorok poslanci spoluvládncej Občianskej koalície (KO), Poľskej ľudovej strany (PSL) a skupiny Poľsko 2050. Uviedli, že jeho cieľom je obnoviť právny poriadok a nestrannosť verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc a agentúry PAP.

Sejm v uznesení konštatuje, že súčasný stav je neprijateľný pre väčšinu spoločnosti, ktorú občania vyjadrili vo voľbách 15. októbra 2023".

Tusk Čítajte viac Rovnocenní súperi: Tusk sa vrátil do Poľska, aby porazil muža s mačkou

Navrhovatelia uznesenia upozorňujú, že napriek víťazstvu opozície v nedávnych parlamentných voľbách a napriek novej koaličnej vláde „verejnoprávny rozhlas a televízia a PAP naďalej vedú neúnavnú kampaň v prospech predchádzajúceho politického tábora (…), pričom verejnosti sprostredkúvajú úplne sfalšovaný obraz reality, zbavený akejkoľvek objektivity, spoľahlivosti a čestnosti“.

V reakcii na návrh uznesenia prezident Andrzej Duda napísal list predsedovi Sejmu Szymonovi Holowniovi, v ktorom upozornil, že „treba vziať do úvahy, že spoločenské hodnotenie činnosti verejnoprávnych médií je rôzne“.

„Bez toho, aby sme spochybňovali právo parlamentnej väčšiny zavádzať zmeny v právnom systéme, je potrebné zdôrazniť, že politický cieľ nesmie byť zámienkou na porušovanie alebo obchádzanie ústavných a zákonných predpisov,“ upozornil Duda.

„Všetky orgány verejnej moci sú povinné konať na základe a v medziach zákona,“ dodal.

Správna rada PAP zaslala Sejmu, kancelárii prezidenta, ministerstvu kultúry a Národnej rade pre médiá – kontrolnému orgánu zriadenému za predchádzajúcej vlády – výzvu, v ktorej žiada zastaviť údajné porušovanie práv tlačovej agentúry.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #právny štát