V Česku je štátny smútok za obete streľby v Prahe, na Slovensku tiež visia čierne vlajky

Česká republika si v sobotu štátnym smútkom pripomína obete štvrtkovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Štátne vlajky na úradoch a inštitúciách sú spustené na pol žrde spoločne s čiernymi zástavami; na poludnie sa po celej krajine rozoznejú zvony. TASR informuje podľa správ servera iDnes.cz a televízie ČT24.

23.12.2023 09:22 , aktualizované: 16:32
Česko, Praha, masová streľba Foto: ,
Smútiaci prinášajú kvety a sviečky a umiestňujú ich pred budovu Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v centre Prahy v sobotu 23. decembra 2023. Osamelý strelec spustil vo štvrtok paľbu na univerzite, pričom zabil viac ako desiatku ľudí a ďalších zranil. Česko vyhlásilo štátny smútok.
debata (32)

Ľudia budú môcť vzdať úctu obetiam a sústrasť pozostalým minútou ticha a zídu sa na rôznych pietnych akciách i bohoslužbách. Niektoré mestá zrušili, alebo iným spôsobom upravili adventné akcie a sprísnili bezpečnostné opatrenia.

Zásah českej polície na fakulte v Prahe
Video

Celé Česko v sobotu na znak smútku stíchlo a spolu s ním smútime aj na Slovensku. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

„Násilné a nezmyselné konanie útočníka poznamenalo vianočné obdobie radosti neopísateľnou bolesťou. Stojíme pri vás, aj keď vašu bolesť to len ťažko zmierni. Veľmi si prajem, aby sa všetci zranení v nemocniciach čo najrýchlejšie zotavili, na tele aj na duši, a mohli sa vrátiť k svojim rodinám,“ dodala.

Pred Prezidentským palácom v Bratislave bola v... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovensko, Česko, Zuzana Čaputová, Prezidentský palác Praha úcta pamiatka útok streľba Pred Prezidentským palácom v Bratislave bola v sobotu 23. decembra 2023 v čase štátneho smútku v Českej republike od 8.00 do 20.00 hodiny vztýčená čierna vlajka. Stalo sa tak na znak úcty k obetiam tragickej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, rovnako aj solidarity a spolupatričnosti s občanmi ČR.

Česko smúti

V Chráme sv. Víta na Pražskom hrade sa hodinu pred poludním začala zádušná omša za obete streľby, ktorú odslúži pražský arcibiskup Jan Graubner. Zúčastnil sa na nej aj český prezident Petr Pavel či predseda českého Senátu Miloš Vystrčil.

Policie CZ / Praha / Čítajte viac Česká polícia potvrdila zhodu zbrane z Klánovíc so zbraňou strelca z Prahy

Bohoslužby pripomínajúce obete útoku sú aj v Katedrále sv. Petra a Pavla v Brne, v ostravskej katedrále Božského Spasiteľa i v ďalších mestách.

Ako sa brániť proti ozbrojenému útočníkovi? Odpovedajú experti
Video

Hasiči na poludnie vyjdú s technikou pred svoje stanice a uctia si obete tragédie minútou ticha. Na chvíľu sa zastaví aj obsluha a predaj v obchodoch či vybavovanie cestujúcich na pražskom letisku Václava Havla.

praha Čítajte viac Strelec z Prahy má na svedomí 14 životov. Ako prvého zabil otca, na konci aj seba

Útočník vo štvrtok 21. decembra zastrelil na Filozofickej fakulte UK v Prahe 14 ľudí a následne spáchal samovraždu. Zranenia utrpelo ďalších 25 osôb. Páchateľom bol 24-ročný študent univerzity.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #masová streľba v Prahe