Moldavská prezidentka bude znova kandidovať. Naše miesto je v európskej rodine, tvrdí

Moldavská prezidentka Maia Sanduová, ktorá je zástankyňou zbližovania tejto postsovietskej krajiny s Európskou úniou, dnes ohlásila, že sa bude znovu uchádzať o prezidentský mandát. Uviedla to agentúra Reuters. Podľa Sanduovej by celá krajina mala rozhodnúť v referende, akou cestou má ísť Moldavsko v budúcnosti. Prezidentské voľby sa uskutočnia v krajine na konci budúceho roka.

24.12.2023 15:51
Sanduová Foto: ,
Moldavská prezidentka Maia Sanduová.
debata (10)

„Musíme urobiť dôležité kroky a ja sľubujem, že budem pokračovať, ak mi dáte znova dôveru,“ povedala Sanduová, keď ohlásila, že sa bude uchádzať o druhý prezidentský mandát. Voľby by sa mali uskutočniť v novembri či decembri budúceho roka, presný dátum určí parlament.

NATO v Moldavsku na Rusov vytiahlo rýchly trojzubec
Video
Vojaci z Moldavska, Rumunska a US cvičením Rapid Trident 2023 (Rýchly trojzubec) posilnili vzťahy medzi spojencami z NATO a Kišiňovom, ktorý je dlhodobým partnerom v Severoatlantickej aliancie. / Zdroj: NATO

Sanduová je priaznivcom zbližovania Moldavska s Európskou úniou. EÚ na decembrovom summite rozhodla, že začne prístupové rozhovory s Moldavskom a Ukrajinou. Sanduová tiež oznámila, že vyzve parlament, aby na jeseň zvolal referendum o tom, či sa má Moldavsko ďalej približovať únii. „Naše miesto je v európskej rodine a je nutné, aby sa celá krajina vyslovila, akou cestou sa má Moldavsko vydať,“ uviedla Sanduová.

Moldavsko Čítajte aj Má Rusko šancu, aby v Moldavsku pripravilo puč? Odpovedá expert

Bývalá ekonomická expertka Svetovej banky Sanduová v prezidentskej voľbe v roku 2020 porazila vtedajšieho prezidenta Igora Dodona, ktorý bol zástancom orientácie Moldavska na Moskvu. Sanduová odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. Vo februári potom oznámila, že Moskva chystá vykonať v krajine násilný prevrat.

Kyjev, EÚ, Ukrajina, Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyenová Čítajte aj Prístupové rokovania s Ukrajinou sa môžu začať. Gruzínsko má mať status kandidáta do EÚ

Vzťahy Kišiňova a Moskvy sú napäté aj kvôli prítomnosti ruských vojakov v Podnestersku. Medzinárodne neuznané Podnestersko má zhruba 470 000 obyvateľov a leží na hranici s juhozápadnou Ukrajinou neďaleko čiernomorského prístavu Odesa. Od Moldavska sa odtrhlo po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď separatistami aktívne podporili ruskí vojaci. Dodnes je v regióne rozmiestnených asi 1500 ruských vojakov, ktorých Moskva označuje za mierové jednotky.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #Maia Sanduová