Severokórejské stranícke vedenie hodnotí končiaci sa rok, podľa Kima bol zlomový

Za účasti severokórejského vodcu Kim Čong-una sa v Pchjongjangu koná zasadnutie vedenia vládnucej strany, na ktorom sa očakáva načrtnutie politík v oblastiach, ako je bezpečnosť, diplomacia či hospodárstvo.

27.12.2023 08:31
Kim Čong-un, kľdr, severná kórea Foto:
Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un prichádza na koncoročné plenárne zasadnutie Kórejskej strany práce v severokórejskom Pchjongjangu.
debata (3)

Ako informovala agentúra AFP, Kim upustil od kedysi tradičného novoročného prejavu a v posledných rokoch využíval plenárne zasadnutie Kórejskej strany práce ako platformu na stanovenie cieľov pre ďalší rok.

Deviate plenárne zasadnutie 8. ústredného výboru Kórejskej strany práce uzatvára rok, počas ktorého táto izolovaná krajina zakotvila jadrovú politiku do svojej ústavy, úspešne vypustila špionážnu družicu a otestovala novú medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM), podotkla agentúra Reuters.

kľdr, severná kórea, špionážny satelit, raketa Čítajte viac Putin pomohol KĽDR s raketou, vojenská dohoda s Južnou Kóreou prestala platiť

V prvý deň stretnutia – v utorok – jeho účastníci diskutovali o šiestich hlavných bodoch programu vrátane tohtoročnej politiky a plnenia rozpočtu, návrhu rozpočtu na rok 2024 a spôsobov posilnenia vedenia strany, uviedla KCNA.

Kim „definoval rok 2023 ako rok veľkého obratu a veľkých zmien“ a pochválil pokrok vo všetkých oblastiach vrátane armády, hospodárstva, vedy a verejného zdravia napriek niektorým „odchýlkam“, uviedla agentúra KCNA.

Kórea, DMZ Čítajte viac Čo chystá Kim? Kórey pretína hranica, na ktorej sa vojna neskončila

Vodca KĽDR predniesol podrobnú správu zahŕňajúcu „ukazovatele národného hospodárstva, ktoré jasne dokazujú, že komplexný rozvoj výstavby socializmu sa skutočne vážne posúva vpred,“ uviedla KCNA. Dodal, že vývojom nových strategických zbraní vrátane špionážnej družice sa KĽDR zaradila „na pozíciu vojenskej veľmoci“.

Agentúra Reuters vo svojej správe pripomenula, že napätie na Kórejskom polostrove opäť stúplo po tom, ako Severná Kórea otestovala svoju najnovšiu medzikontinentálnu balistickú raketu. Kim minulý týždeň avizoval, Pchjongjang nebude váhať s jadrovým útokom, ak ho „nepriateľ“ vyprovokuje jadrovými zbraňami.

Spojené štáty, Južná Kórea a Japonsko odsúdili posledný raketový test a aktivovali systém na zisťovanie a vyhodnocovanie severokórejských raketových štartov v reálnom čase a vytvorili viacročný plán trojstranných vojenských cvičení.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un