Francúzsko mobilizuje cez 90-tisíc vojakov a policajtov pre zvýšenú hrozbu terorizmu

Francúzska vláda v piatok oznámila, že počas novoročných osláv bude na bezpečnosť po celej krajine dohliadať viac než 95 000 policajtov a vojakov. Sprísnenie bezpečnostných opatrení si podľa nej vyžiadala zvýšená hrozba terorizmu súvisiaca s pokračujúcou vojnou v Gaze, informuje agentúra AFP.

29.12.2023 15:51
debata (6)

Na oslavách príchodu nového roka v Paríži sa v nedeľu večer očakáva až milión účastníkov, čo je v porovnaní s vlaňajškom zhruba dvojnásobok. Poriadok tam bude zaisťovať približne 6000 príslušníkov bezpečnostných síl, pričom v niektorých častiach francúzskej metropoly bude platiť aj zákaz konzumácie alkoholu.

SIS má dobre podchytenú moslimskú komunitu na Slovensku, tvrdí expert
Video
Prečo sa Slovensku migračná vlna vyhýba, sme ohrození terorizmom či je naša politická scéna ohrozená financiami zo zahraničia? Správu Slovenskej informačnej služby (SIS) pre TV Pravda zhodnotil bezpečnostný analytik Ivo Samson. / Zdroj: TV Pravda

Minister vnútra Gérald Darmanin novinárom povedal, že sprísnené opatrenia boli prijaté „v kontexte zvýšenej teroristickej hrozby súvisiacej s konfliktom v Izraeli a Palestíne“.

Europol, Holandsko Čítajte aj Europol: Hrozba terorizmu v Európe sa po útoku Hamasu na Izrael zvýšila

Počas silvestrovských osláv bude do služby po celom Francúzsku nasadených 90 000 policajtov a žandárov, ako aj 5000 príslušníkov armády zapojených do protiteroristickej operácie Sentinelle, ktorí budú zaisťovať ochranu najviac ohrozených objektov.

Parížska polícia zdôraznila, že počas Silvestra nebudú v meste povolené žiadne politické protesty. Pri vstupe do hlavného dejiska osláv v okolí triedy Champs-Élysées sa budú vykonávať osobné prehliadky. Zakázané budú všetky predmety, ktoré by mohli byť potenciálne použité ako zbraň.

policajt, Hannover Čítajte aj Nemecko a Rakúsko posilňujú ochranu chrámov a trhov. Viedeň zadržala osoby podozrivé z islamizmu

Nad dejiskom osláv budú hliadkovať drony a v pohotovosti budú aj príslušníci francúzskych tajných služieb, uviedol Darmanin. Po celej krajine budú pripravené na zásah aj desaťtisíce hasičov.

Vo Francúzsku platí najvyšší stupeň výstrahy pred terorizmom od októbrového útoku v meste Arras, kde zradikalizovaný islamista dobodal na smrť svojho bývalého učiteľa. Začiatkom decembra došlo neďaleko parížskej Eiffelovej veže k útoku nožom, pri ktorom zahynul nemecký turista a dve osoby utrpeli zranenia. Podľa francúzskych úradov tam útočil islamista s duševnými problémami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #koniec roka #Paríž #silvestrovská oslava #boj proti terorizmu