Iba 15 percent Izraelčanov si želá, aby bol Netanjahu premiérom aj po vojne

Len 15 percent Izraelčanov si praje, aby izraelský premiér Benjamin Netanjahu v tejto funkcii zostal aj po skončení vojny Izraela s militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Vyplýva to z prieskumu Izraelského inštitútu pre demokraciu (IDI) zverejneného v utorok. Informuje agentúra Reuters.

02.01.2024 22:05
netanjahu Foto: ,
Fotografia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, na ktorej je nápis v turečtine "Vrah detí" počas protestu na prejav solidarity s Palestínčanmi uprostred prebiehajúcej vojny v Gaze v tureckom Istanbule.
debata (3)

Prieskum tiež ukázal, že 56 percent opýtaných sa domnieva, že pokračovanie vojenskej ofenzívy je najlepší spôsob, ako získať späť rukojemníkov, zatiaľ čo 24 percent respondentov si myslí, že najlepšia by bola dohoda zahŕňajúca prepustenie ďalších tisícok palestínskych väzňov z izraelských väzníc.

Iba 15 percent opýtaných si želá, aby Netanjahu zostal aj po skončení vojny premiérom. Jeho politický rival a súčasný partner vo vojnovom kabinete Benny Ganc získal podporu 23 percent opýtaných. Približne 30 percent opýtaných neuviedlo žiadneho preferovaného lí­dra.

bejrút, hamas, libanon Čítajte viac Zomrel druhý najvyššie postavený člen Hamasu. Izrael zaútočil dronmi na predmestí Bejrútu

Prieskum sa uskutočnil 25. až 28. decembra na vzorke 746 respondentov. Podľa predchádzajúceho decembrového prieskumu IDI si 69 percent Izraelčanov myslí, že voľby by sa mali konať hneď po skončení vojny.

Netanjahu v sobotu vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy potrvá ešte „mnoho mesiacov“. Zopakoval, že izraelská operácia v Gaze potrvá dovtedy, kým sa nepodarí eliminovať militantné hnutie Hamas a zaistiť návrat všetkých izraelských rukojemníkov.

Jeruzalem, Izrael, Palestína, útok na Izrael, Hamas Čítajte viac Tisíce ľudí opäť demonštrovali za demisiu izraelského premiéra Netanjahua
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #útok na Izrael