Tisíce ľudí opäť demonštrovali za demisiu izraelského premiéra Netanjahua

Tisíce ľudí v sobotu večer demonštrovali v Tel Avive a meste Caesarea za okamžitú demisiu izraelského premiéra Benjamina Nentanjahua, v Tel Avive sa konala tiež manifestácia za prepustenie rukojemníkov, ktorých už skoro tri mesiace drží palestínske hnutie Hamas v Pásme Gazy. Informoval o tom denník Haarec.

31.12.2023 10:15
debata (9)
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.
Video
Zdroj: IDF

„Prečo protestujeme aj teraz počas vojny, kým naši vojaci bojujú na fronte?,“ opýtal sa na demonštrácii v Tel Avive generálmajor v zálohe Guy Zur. „Odpoveď je jednoduchá: Ten, kto nás oslabil a obetoval pre svoje politické potreby a lásku k moci sa nehodí na to, aby nás doviedol k víťazstvu,“ dodal Zur, ktorý Netanjahuovu vládu označil za neetickú a neschopnú. Podľa neho vláda aj v čase vojny podnecuje rozdeľovanie spoločnosti.

Izraelskí vojaci / Armáda / Tank / Čítajte viac Po mesiaci vojny Izrael prvý raz pripúšťa krátku pauzu

Demonštrácia sa v sobotu konala tiež pred Netanjahuovým domom v meste Caesarea, ktoré leží medzi Tel Avivom a Haifou. Protestujúci niesli transparenty s odtlačkami skrvavených rúk a nápisom „Vinný“. Bubnovali a volali po Netanjahuovej okamžitej demisii. Niekoľkých protestujúcich tam polícia zatkla, niektorých kvôli tomu, že prevolávali heslá prostredníctvom megafónov, a niektorých preto, že sa chystali postaviť pódium.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

„My na severe sme silní a znovu všetko postavíme, ale k tomu potrebujeme, aby táto vláda odišla,“ povedal šéf kibucu Manara z oblasti pri libanonských hraniciach, kde sa izraelská armáda cez hranice vzájomne ostreľovala s ozbrojencami z libanonského hnutia Hizballáh, spriazneného s Hamasom.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

Netanjahu čelí od októbra širokej kritike okrem iného aj preto, že na rozdiel od niektorých ministrov a vysokých predstaviteľov armády či tajných služieb nepriznal ani diel zodpovednosti za zlyhanie v zabezpečení bezpečnosti obyvateľov Izraela. Jeho vládu a bezpečnostné zložky totiž evidentne prekvapil 7. októbra brutálny útok Hamasu, pri ktorom palestínski ozbrojenci v pohraničí povraždili 1 200 ľudí. Niektorí analytici to vysvetľujú tým, že kabinet aj tajné služby sa sústredili viac na radikálov na okupovanom Západnom brehu, pretože ich považovali za väčšie nebezpečenstvo ako Hamas.

izrael, palestína, hamas Čítajte viac NYT: Izraelská armáda nemala žiadny plán, bola dezorientovaná. Medzitým Hamas vraždil a unášal civilistov

Netanjahu: Vojna v Gaze potrvá mnoho mesiacov

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy potrvá ešte „mnoho mesiacov“. Zopakoval, že izraelská operácia v Gaze potrvá dovtedy, kým sa nepodarí eliminovať militantné hnutie Hamas a zaistiť návrat všetkých izraelských rukojemníkov, informuje agentúra AFP.

„Vojna potrvá mnoho mesiacov… Zaručíme to, že Gaza prestane byť pre Izrael hrozbou. Krok za krokom likvidujeme kapacity Hamasu… A zlikvidujeme aj jeho vodcov,“ uviedol Netanjahu na tlačovej konferencii.

Deti v Gaze po útoku Izraela

VAROVANIE: Niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Wounded Palestinian children receive medical...
Chlapec drží plagát vyzývajúci na ukončenie...
+35Palestínske deti čistia chodník pred domom v...

Zdôraznil, že izraelská armáda v Pásme Gazy vykonáva „komplexné“ bojové operácie a potrebuje čas na dosiahnutie svojich cieľov. Doposiaľ sa podľa neho podarilo zabiť približne 8000 militantov.

Vojna medzi Izraelom a Hamasom vypukla po bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom militanti zabili približne 1 140 ľudí a 240–250 odvliekli do Pásma Gazy. V Gaze stále zostáva približne 129 rukojemníkov. Tento číselný údaj zahŕňa aj 22–23 ľudí, ktorí už nie sú medzi živými.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy Čítajte viac Vojna v Gaze patrí k najničivejším. Izrael použil 29-tisíc bômb a zničil 70 % domov

Izraelská armáda zaútočila na veliteľstvo Hamasu v Chán Júnise

Izraelská armáda v sobotu večer oznámila, že jej vojaci zaútočili na ústredie militantného hnutia Hamas na juhovýchode Pásma Gazy.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video

„Počas pozemnej operácie v Chán Júnise jednotky izraelskej armády vnikli do ústredia Hamasu v centre mesta, v ktorom sa nachádzalo aj spravodajské veliteľstvo,“ uviedol armádny hovorca Daniel Hagari podľa agentúry DPA.

Izrael / Hamas / Tunel / Čítajte viac Hamas odmietol správy izraelských médií o pokroku v rokovaniach o prímerí

Izrael sa domnieva, že v Chán Júnise, respektíve v tamojších podzemných tuneloch sa ukrýva šéf Hamasu v Pásme Gazy Jahjá Sinwár. Ten je považovaný za jedného z hlavných strojcov masakru na juhu Izraela zo 7. októbra, pri ktorom palestínski militanti zabili približne 1200 Izraelčanov, väčšinou civilistov.

Izraelský minister obrany Joav Galant prisľúbil, že izraelské sily Sinwára „nájdu a eliminujú“. Hlavná časť izraelskej ofenzívy v Gaze sa aj preto v súčasnosti sústreďuje na mesto Chán Júnis, ktoré je považované za baštu Hamasu.

Vojenské operácie však stále pokračujú aj na severe Pásma, kde sa izraelská pozemná ofenzíva koncom októbra začala. „Naše úsilie sa sústreďuje na oblasť Dardž Tufah, poslednú významnejšiu pevnosť Hamasu na severe Pásma Gazy,“ uviedol Hagari.

Armáda podľa neho okrem toho v sobotu ukončila rozsiahly útok na ciele militantného hnutia Hizballáh na juhu Libanonu v blízkosti hraníc s Izraelom, pričom eliminovala „tri teroristické bunky“ s cieľom zamedziť ostreľovaniu izraelského územia.

Počas bojov v Gaze zahynulo podľa údajov palestínskej strany už vyše 21.670 ľudí. Izrael zdôrazňuje, že za masové civilné obete aj nepriaznivú humanitárnu situáciu v Gaze je zodpovedný Hamas, ktorý využíva Palestínčanov ako živé štíty a má základne alebo sklady v areáloch nemocníc, škôl a zariadení OSN. Hamas to popiera.

Medzinárodní vyjednávači sa v súčasnosti snažia vyrokovať ďalšie prímerie a výmenu zadržiavaných osôb medzi Izraelom a Hamasom. Týždňové zastavenie bojov z konca novembra umožnilo zintenzívnenie dodávok humanitárnej pomoci a prepustenie časti izraelských rukojemníkov výmenou za prepustenie Palestínčanov väznených v Izraeli.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Netanjahu #útok na Izrael