Stovky ľudí si pochodom uctili obete masakru v Prahe. Okolo budovy vytvorili ľudskú reťaz

Stovky ľudí si vo štvrtok počas pietneho pochodu v centre Prahy uctili pamiatku obetí streľby z Univerzity Karlovej (UK). Podľa rektorky UK Mileny Králíčkovej majú kroky pochodu symbolizovať cestu k uzdraveniu akademickej obce.

04.01.2024 16:44
Karlová univerzita, Praha, streľba v Prahe,... Foto: ,
Ľudia sa zhromažďujú pred sídlom Karlovej univerzity v Prahe 4. januára 2024.
debata

„Povzbudzujú ma slová študentov, ktoré hovoria, že nenávisť nezvíťazí. Budeme žiť a budeme študovať ďalej. Naša akademická obec je ranená, ale nie je zlomená. A naše kroky dnes ulicami Prahy smerom k filozofickej fakulte budú symbolizovať aj našu cestu k uzdraveniu,“ povedala rektorka pred začiatkom pochodu.

Tichý pochod začal pred budovou rektorátu na Ovocnom trhu, pokračoval Celetnou ulicou, kde sídli ďalšia budova Filozofickej fakulty UK, Staromestským námestím a skončil pri hlavnej budove fakulty na Námestí Jana Palacha. Rektorka tam spolu s dekankou FF UK Evou Lehečkovou symbolicky v lampáši preniesli oheň zo sviečok, ktoré ľudia zapaľovali na doterajšom pietnom mieste. Podľa rektorky tým symbolicky niesli aj nádej za tých, ktorí ju už niesť nemôžu.

Policie CZ / Praha / Čítajte aj České školy po streľbe v Prahe menia bezpečnostné plány

Študenti, vyučujúci a ďalší účastníci pochodu vytvorili okolo budovy na Námestí Jana Palacha ľudskú reťaz, ktorou chceli podľa organizátorov budovu univerzity symbolicky objať. Rektorka spolu s dekankou potom na námestí zapálili pamätný oheň, ktorý tam bude horieť celý mesiac.

Chcel zabíjať ako útočník z Prahy. Policajné komando zasiahlo
Video
V noci po streľbe na pražskej fakulte zavolal neznámy človek na policajnú linku, aby oznámil, že chce čin napodobniť a zabíjať. Navštívilo ho policajné komando. / Zdroj: Polícia ČR

Lehečková v prejave pripomenula, že pri mnohých rituáloch akademického života sa študenti a akademici hlásia k všeobecným princípom univerzity a nadobudnuté vzdelanie by vždy mali používať len v prospech ľudstva a ľudských bytostí. „Odnesme si v sebe skúsenosť, že sme si vedomí tohto sľubu a podľa neho žijeme,“ dodala.

Policajt stojí vo dverách budovy Filozofickej...
Policajt stráži priestor pred budovou...
+15Pred sídlom Karlovej univerzity zapálilo...

Pietny pochod bol prvou zo série akcií takzvaného Mesiaca pre fakultu, v rámci ktorého sa počas januára uskutoční pred univerzitnou budovou na Námestí Jana Palacha niekoľko akcií. Cieľom iniciatívy je pomôcť s postupnou obnovou fakultného spoločenstva po tragickej streľbe. „Návrat akademického života na námestie a do hlavnej budovy FF UK je nevyhnutnou súčasťou procesu vyrovnávania sa s tragickou udalosťou, ktorá počas krátkeho okamihu zmenila život celej našej komunity,“ uviedla fakulta na svojom webe.

praha Čítajte aj Strelec z Prahy má na svedomí 14 životov. Ako prvého zabil otca, na konci aj seba

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Univerzita Karlova #streľba v Prahe