USA vyslali nad Bosnu stíhačky, chcú tým podporiť územnú celistvosť krajiny

Dvojica amerických lietadiel F-16 vykonala prelet nad Bosnou a Hercegovinou. Informovalo o tom veľvyslanectvo Spojených štátov v Sarajeve, podľa ktorého išlo o demonštráciu odhodlania brániť územnú celistvosť balkánskej krajiny. Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik v uplynulých dňoch pohrozil vyhlásením nezávislosti tejto autonómnej časti Bosny.

08.01.2024 22:33
debata (26)
Elmedin Konakovič, Bosna Čítajte viac Šéf diplomacie Bosny a Hercegoviny: Európa si uvedomuje ruskú hrozbu na západnom Balkáne

Bosnianski Srbi na čele s Dodikom si v utorok 9. januára pripomenú deň, keď v roku 1992 vyhlásili nezávislosť. Išlo o jeden z míľnikov, ktoré viedli k vojne, v ktorej zomrelo 100 000 ľudí. Na oslavu „Dňa štátnosti“ je v utorok naplánovaná prehliadka bosnianskosrbských policajných a špeciálnych jednotiek. Bosniansky ústavný súd tento sviatok označil za nezákonný.

Bosna a Hercegovina Čítajte viac Bosne udelili štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ

Od vojny v rokoch 1992 až 1995 je Bosna rozdelená na dva celky s vysokou mierou samosprávy, popri RS je to chorvátsko-moslimská Federácia Bosny a Hercegoviny. Spolu ich spája slabá centrálna vláda, ktorá je z veľkej časti ochromená spormi medzi zástupcami troch hlavných etník. Daytonskou mierovou dohodou, ktorú sprostredkovali USA, prevzalo medzinárodné spoločenstvo úlohu garanta tohto usporiadania.

Americké veľvyslanectvo v Sarajeve teraz oznámilo, že dve lietadlá F-16 preleteli okolím miest Tuzla a Brčko v rámci spoločného cvičenia s bosnianskou armádou.

„Výcvik bol (…) demonštráciou záväzku Spojených štátov zaistiť územnú celistvosť a zvrchovanosť Bosny a Hercegoviny. Spojené štáty nebudú prihliadať na spochybňovanie Daytonskej mierovej dohody a inštitúcií Bosny a Hercegoviny,“ uviedla ambasáda na sociálnej sieti X.

Srbský nacionalista Dodik sa už niekoľko rokov snaží o oslabenie vzťahov s celoštátnymi orgánmi a odtrhnutie RS od bosnianskeho štátu. Koncom decembra pohrozil, že RS vyhlási samostatnosť v prípade, že vysoký predstaviteľ pre Bosnu Christian Schmidt vydá kontroverzný zákon o štátnom majetku. Schmidt, ktorého autoritu bosnianskosrbské vedenie neuznáva, uviedol, že niečo také nemá v úmysle.

Milorad Dodik Čítajte viac Vodca bosnianskych Srbov Dodik tvrdí, že krajina smeruje k "pokojnému" rozdeleniu

Washington už skôr zaradil Dodika na svoj sankčný zoznam. V reakcii na jeho najnovšie odštiepenecké hrozby koncom decembra uviedol, že Dodik sa mýli, ak si myslí, že Spojené štáty „zostanú stáť bokom, zatiaľ čo on poženie Bosnu v ústrety konfliktu“.

Dodik v pondelok zverejnenom rozhovore s agentúrou Reuters svoje vyjadrenia zmiernil. Povedal, že sa usiluje o „udržateľnú dohodu“ so zástupcami ostatných národov v Bosne, na ktorej by sa nepodieľalo medzinárodné spoločenstvo.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Milorad Dodik