Prívrženci opozičnej Kaczyńského strany protestovali proti novej poľskej vláde

Strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá je najväčšou opozičnou stranou v Poľsku, usporiadala vo štvrtok vo Varšave protest proti krokom novej vlády.

11.01.2024 21:15
debata (1)
Expert o voľbách v Poľsku: S politikou Fica a Orbána k Rusku nebude V4 fungovať
Video

Ako informovala agentúra PAP, medzi účastníkmi akcie nazvanej Protest slobodných Poliakov sú líder PiS Jaroslaw Kaczyňski, bývalý premiér Mateusz Morawiecki a šéf poslaneckého klubu PiS Mariusz Blaszczak.

Poland Politics Čítajte viac Rozvadené Poľsko: Sú väznení politici politickí väzni?

Demonštrácia sa začala vo štvrtok popoludní pred poľským parlamentom, v ktorom strana PiS vo voľbách 15. októbra stratila väčšinu. Na základe výsledkov volieb došlo v polovici decembra 2023 aj k výmene vlády, keď kabinet vedený PiS nahradila nová vláda Donalda Tuska.

Na snímke priaznivci bývalej vládnucej strany... Foto: TASR/AP, Czarek Sokolowski
Polika PiS demonštrácia verejnoprávne médiá Na snímke priaznivci bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) počas demonštrácie s názvom Pochod slobodných Poliakov proti reštrukturalizácii verejnoprávnych médií v Poľsku, 11. januára 2024 vo Varšave.

Líder PiS Kaczyňski už minulý týždeň vyzýval Poliakov, aby sa pripojili k protestu „na obranu slobody prejavu, slobody médií a… demokracie“. Konštatoval, že v Poľsku „máme dnes skutočný problém s demokraciou“. Tvrdil tiež, že cieľom novej vlády je „naplniť očakávania EÚ“ a transformovať Poľsko na „oblasť obývanú Poliakmi a ovládanú zvonku“.

Demonštrácia sa koná krátko po tom, ako nová vláda v decembri urobila zmeny vo vedení verejnoprávnych médií s cieľom odpolitizovať ich; podľa nej boli totiž pod vplyvom donedávna vládnucej strany PiS a kritikmi bývalej konzervatívnej vlády bývali označované za jej propagandistické krídlo.

Nová vláda, jej minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz, svoje konanie vysvetľovali snahou obnoviť nestrannosť štátnych médií v Poľsku.

andrzej duda Čítajte viac Prezidenta Dudu zablokoval vo Varšave autobus, nedostal sa do paláca. Spolupracovník hovorí o zámere

PiS však naďalej tvrdí, že tieto kroky boli vykonané v rozpore so zákonom a mali za následok obmedzenie slobody a plurality médií.

Expremiér Morawiecki napr. deklaroval, že „by nemalo byť dovolené, aby sa porušovanie pravidiel demokracie stalo novou normou“. „Musíme stáť bok po boku a brániť hodnoty, ktoré sú základom Poľska,“ vyzýval.

Sejm Čítajte viac Poľský minister kultúry dal do likvidácie aj 17 regionálnych staníc rozhlasu

Politici PiS vo svojich stanoviskách tiež ostro odsúdili uväznenie bývalého poľského ministra vnútra Mariusza Kamiňského a jeho zástupcu Macieja Wasika, oboch z PiS, ktorí sú stíhaní pre zneužitie moci. Oboch zadržali policajti v Prezidentskom paláci a v utorok večer ich previezli do väzenia.

Duda chce znova udeliť milosť odsúdeným exposlancom PiS

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok oznámil, že chce znova udeliť milosť právoplatne odsúdeným exposlancom bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Mariuszovi Kamiňskému a Maciejovi Wasikovi. Informovala o tom poľská spravodajská televízia TVN 24.

„Povedal som, že urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby sa čo najskôr dostali na slobodu, aby boli slobodnými ľuďmi, a nie politickými väzňami v slobodnom Poľsku, pretože je to urážka ich dôstojnosti,“ povedal Duda po stretnutí s manželkami Kamiňského a Wasika.

Dodal, že na ich žiadosť sa rozhodol iniciovať „konanie na udelenie milosti“. „Chcem, aby toto konanie prebiehalo absolútne v súlade s ústavnými a zákonnými normami,“ uviedol Duda.

Prezident sa už obrátil na generálneho prokurátora so žiadosťou o prepustenie Kamiňského a Wasika z väzenia počas trvania konania o udelení milosti, čo podľa neho umožňuje paragraf 568 Trestného poriadku.

Duda označil oboch politikov za „prvých politických väzňov v Poľsku od roku 1989“. Zopakoval, že milosť, ktorú im udelil v roku 2015, bola úplne v súlade s ústavou a s platnými normami a je naďalej platná.

„Podľa môjho osobného názoru sú (Kamiňski a Wasik) stále poslancami,“ konštatoval Duda.

Kamiňského a Wasika zadržala polícia v utorok večer v priestoroch prezidentského paláca na základe rozhodnutia súdu krátko po tom, ako ich prijal Duda, ktorý ich pozval na akt menovania svojich nových poradcov, pripomína TASR.

Utorňajší zásah je vyvrcholením sporu siahajúceho do novembra 2015, keď Duda hneď po nástupe PiS k moci omilostil Kamiňského a Wasika, ktorých súd prvého stupňa odsúdil na tri roky väzenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Dôvodom odsúdenia bola aféra odhalená v roku 2007, v ktorej protikorupčný úrad (CBA) vtedy riadený Kamiňským vraj úmyselne zdiskreditoval vtedajšieho ministra poľnohospodárstva Andrzeja Leppera. Kamiňski a Wasik sa proti verdiktu odvolali.

Najvyšší súd vlani v júni zrušil omilostenie Kamiňského a Wasika. Zdôvodnil to tým, že omilostení môžu byť len ľudia, u ktorých bola právoplatným rozsudkom preukázaná vina. Obaja museli opäť čeliť súdnemu procesu. Varšavský okresný súd ich 20. decembra odsúdil na dva roky väzenia. Súd tiež nariadil, že obaja politici PiS nebudú môcť päť rokov zastávať verejnú funkciu a prídu o poslanecký mandát. Kamiňski po svojom zadržaní oznámil, že sa považuje za politického väzňa a začal hladovku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Právo a spravodlivosť #Andrzej Duda #Jaroslaw Kaczynski