Premiér Fico sa v Budapešti zastal Orbána. Tvrdí, že je Európskou úniou trestaný za svoje názory

Predseda vlády Robert Fico v utorok odcestoval na svoju druhú zahraničnú návštevu v úrade. Po Česku, kde sa stretol s prezidentom Petrom Pavlom a premiérom Petrom Fialom, si to premiér namieril na juh na návštevu Budapešti za maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

16.01.2024 12:20 , aktualizované: 14:27
debata (338)
Premiér Fico: V Maďarsku nás vítajú, nie ako v Davose
Video

Okrem podpisovania bilaterálnych dohôd rokovali premiéri za zatvorenými dverami o rôznych témach vrátane cezhraničnej spolupráce či európskych záležitostí. Maďarský server Blikk.hu však poznamenal, že Fico nepodporuje Orbána vo všetkých otázkach. Ani v Bruseli spolu s Orbánom nevytvoril tandem proti Ukrajine.

Lídri sa v utorok venovali téme Ukrajiny, no dotkli sa aj situácie v Izraeli a Palestíne. Fico však v rozhovore pre Pravdu zdôraznil, že práve V4 má hľadať riešenia problému. „Musíme mať riešenia na najaktuálnejšie veci a, bohužiaľ, tieto riešenia dnes Európska únia neprináša,“ ozrejmil.

Slovenský premiér Robert Fico na návšteve Maďarska

Predseda vlády SR Robert Fico pricestoval na pracovnú návštevu Maďarska, počas ktorej sa stretne s prezidentkou Katalin Novákovou a s premiérom Viktorom Orbánom.

Fotogaléria
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a...
Na snímke zľava v smere hodinových ručičiek...
+1Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a...

Orbán oznámil, že Maďarsko sa na snahu vybudovať európsky superštát pozerá s nevôľou. Upozornil na nutnosť bojovať proti nelegálnej migrácií. Poďakoval sa za pomoc slovenskej polície pri ochrane štátnej hranice a informoval o začatí ochrany vzdušného priestoru Slovenska. Maďarsko pomáha s jeho ochranou od začiatku roka 2024.

Okrem nutnosti brániť suverenitu, kládol Fico dôraz na to, aby členské štáty mali možnosť vetovať rozhodnutia väčšiny a zdôraznil spojenectvo medzi Slovenskom a Maďarskom. „Nikdy nebudem súhlasiť s tým, aby krajina bola potrestaná za to, že bojuje za svoju suverenitu a za svoje národno-štátne záujmy,“ oznámil slovenský premiér. Následne pripomenul vzájomnú blízkosť oboch krajín. Namiesto rozdielov pripomínal význam spolunažívania.

Premiér Fico na návšteve u Orbána v Budapešti
Video

Fico pozval Orbána na Slovensko

Po 13. hodine vystúpili lídri po rokovaniach za zatvorenými dverami pred kamery. „Obidvaja si uvedomujeme že keď niekto z nás sa viaže k pravici a ľavici no prežívajme spoločný osud v strednej Európy,“ zdôraznil Orbán a podotkol, že od roku 2012 sa s Ficom stretli 33-krát. „Možno že to je európsky rekord. Žijeme v období, kedy stabilita je najdôležitejšia hodnota,“ ozrejmil maďarský predseda vlády.

„Milý Robert, ďakujem ti za pomoc pri migrantoch a prosím vás, aby ste nám aj naďalej takto pomáhali,“ ozrejmil na tlačovej besede Orbán a dodal, že v Maďarsku sa podľa neho „netešia úvahám o vytvorenia super-štátu ani politike ohľadom prijímania migrantov“.

Fico sa poďakoval za pohostinnosť, ktorá ho od rána v Budapešti čakala. „Milý Viktor, dobre mi padne, keď prídem do krajiny, kde na mostoch vidím spoločné vlajky Slovenska a Maďarska,“ ďakoval Fico a jedným dychom spomenul, že v stredu odchádza do švajčiarskeho Davosu. Tam ho podľa neho čaká iný prístup a tvrdí, že je za svoje názory európskym spoločenstvom odsúvaný na okraj. „Ak sa nepostavíme tejto politike, že kto má iný názor a kto nerešpektuje jeden názor je vylučovaný z dobrej spoločnosti, tak pán Boh ochraňuj Európsku úniu,“ priznal. Spolupráca V4 bola podľa Fica vedome znefunkčnená a chce preto vyvíjať tlak na predsedu českej vlády, aby zvolal predsedníctvo Vyšehradskej skupiny.

politico Čítajte viac Web Politico zverejnil zoznam 'nevítaných', je medzi nimi aj Fico

Slovensko sa podobne ako Maďarsko dostalo v poslednom čase pod drobnohľad Európskej únie. „Pozorujeme s veľkou nevôľou, to čo sa v danom okamihu deje okolo obidvoch našich vlád,“ skonštatoval Fico. Európsky parlament chce v stredu prijať rezolúciu, ktorá sa týka snahy vlády o zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Hovorí o snahách slovenských europoslancov o zastavenie eurofondov na Slovensko.

Vo februári čaká Maďarsko na európskej pôde obdobné hlasovanie o zastavení toku európskych peňazí. Na to, aby sa tak stalo, musia tento postoj zaujať všetky členské štáty. Fico zdôraznil, že Maďarsko v týchto otázkach podrží.

robert fico Čítajte viac Premiér Fico pre Pravdu: Odmietam bruselskú ľavicu, Slovensko má iné problémy. Od volieb dokazujeme, že sme pripravení vládnuť
Premiér Fico o pomoci Ukrajine. "Kántria sa tam Slovania," zdôraznil.
Video

Podľa Orbána bude 1. februára Európska únia riešiť dve dôležité otázky ohľadom pomoci Ukrajine. Témou bude nie len to ako bude Únia ďalej pomáhať Ukrajine no na stole bude aj otázka zmeny rozpočtu EÚ. „Máme radi Úniu, ale nechcem spĺňať nič, čo by bolo na úkor národných záujmov,“ podotkol maďarský premiér. Fico tieto postoje považuje za racionálne.

Lídri opäť zopakovali, že zdieľajú podobný pohľad na ruskú agresiu na Ukrajine pričom podľa Fica sa tam „kántria Slovania“. „Ja sa staviam úplne inak Ruskej federácii, odmietam predstavu, že máme do posledného vojaka bojovať na Ukrajine so západnými peniazmi a zbraňami a mať predstavu, že Ukrajina nám prinesie krvácajúce a na kolenách kľačiace Rusko. To je nezmysel,“ ozrejmil. Dodal, že Európa platí Ukrajine 1,5 miliardy eur mesačne.

Fico pripomenul, že krátko po začatí vojny boli dve príležitosti na mierové rokovania a aj Ukrajina bola pripravená podpísať dohodu s Ruskom, no nestalo sa tak.

„Povedali si, „aha“ a teraz dáme veľa zbraní a peňazí na Ukrajinu a oni nám pomôžu dostať Rusko na kolená. Zničíme Rusko ekonomicky, zničíme Rusko medzinárodne, zničíme Rusko vojensky. Toto bol plán s použitím Ukrajiny. Tento plán nikdy nemôže vyjsť, to je absolútne nepochopenie reality a skutočného postavenia Ruskej federácie. Vojenské riešenie nemáte a nie je. V tomto roku má Rusko väčšie územné zisky ako má Ukrajina. Rusko má hospodársky rast a sankcie sú, samozrejme, nepríjemné pre jeho obyvateľov, ale opäť je to podcenenie ruského občana,“ zaujal svoj postoj Fico.

Suverénny štát

V4 je však podľa premiéra Fica úplne rozbitá a záujem na jej fungovaní má už len on a maďarský premiér Orbán. Fico to vyhlásil minulý týždeň v televízii Joj 24. „Viem, že Česká republika, ktorá je momentálne predsedajúcou krajinou V4, je veľmi pesimisticky naladená k fungovaniu V4 a považujem to za obrovskú chybu,“ povedal Fico.

Hoci sa podľa Fica z V4 stáva V2, má na stav niektorých vecí odlišný pohľad ako jeho maďarský náprotivok. No naďalej zastáva suverénny postoj členských štátov.

„Ak tvrdíme, že Brusel by nemal určovať témy sociálnej demokracie, ale mali by sme si ich určovať na Slovensku sami, neznamená, že nie sme ľavica. To, že nedávame do popredia témy, ktoré sú dôležité pre bruselskú ľavicu, ako sú práva sexuálnych menšín alebo možno otázka marihuany, neznamená, že nie sme ľavičiari. Naopak, ja si myslím, že zdôrazňovanie domácich tém je to, čo nám umožňuje prežiť,“ ozrejmil Fico pre Pravdu.

Podľa portálu Blikk sa však Ficova rétorika v určitých prípadoch podobá Orbánovej, ale v dôležitých otázkach, akými sú vojna na Ukrajine, presun zbraní či zmena rozpočtu Európskej únie už z rôznych pohnútok maďarský postoj nepodporí.

Potom ako vlani Smer vyhral predčasné voľby, analytici varovali, že premiérova rétorika je pri otázkach Ukrajiny veľmi podobná ako tá Orbánova. Analytici sa obávali, že slovenská zahraničná politika sa bude uberať podobným smerom ako maďarská a že aj Slovensko bude blokovať rozhodovanie EÚ o pomoci Ukrajine.

Slovensko však pol roka od volieb len zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu, no v Bruseli proti európskym záujmom neprotestujú. Napríklad na decembrovom summite EÚ sa Fico nepostavil na stranu Orbána v otázke začatia prístupových rokovaní medzi Bruselom a Kyjevom, ale ani v otázke veta pomoci Únie pre Ukrajinu. Na druhej strane Fico kritizoval EÚ, že chce na Ukrajinu poslať 17 miliárd eur, pričom tieto peniaze by sa dali použiť inde, napríklad na pokrytie výdavkov spojených s migráciou. Slovenský premiér v otázke migrácie zastáva postoj, že každého nelegálneho imigranta treba zadržať a deportovať alebo vrátiť do Maďarska. S Maďarskom však zatiaľ v tejto záležitosti nedošlo k dohode. Fico aj práve preto zdôrazňuje dôležitosť V4 a vlani priznal, že chce venovať pozornosť bilaterálnym rozhovorom so všetkými tromi predsedami vlád. Je presvedčený, že práve spoločný postup všetkých štyroch krajín dokáže každej z nich pomôcť presadiť svoje postoje v rámci EÚ.

„Keď sa dajú dohromady štyri krajiny, ktoré zastupujú okolo 65 miliónov obyvateľov, tak to rešpektujú aj tí najväčší európski hráči. Vedia, že bez nás nebudú vedieť prijímať vážne rozhodnutia a že sa s nami musia dohodnúť,“ upozornil. „V tom je fantastická príležitosť a jedinečnosť V4. Ale politické pomery v rámci regiónu sú dnes nastavené tak, ako sú.“

Zároveň si však myslí, že zahraničná politika krajiny by nemala byť „povinne jednostranne západne orientovaná“.

„Dopredu opakujem, budem vetovať a blokovať také rozhodnutie európskych inštitúcií, ktoré by znamenalo, že buď prijmeme migrantov, alebo ak neprijmeme, za každého zaplatíme pokutu dvadsaťtisíc eur za hlavu každého migranta. My sme suverénna krajina a my sa sami musíme rozhodnúť, čo urobíme. Ja som za solidaritu a som pripravený, ak je to treba, aj pomôcť krajinám, odkiaľ migranti prichádzajú. Pomôcť im vybudovať takú infraštruktúru, aby odtiaľ neodchádzali a neprichádzali do Európy,“ ozrejmil Fico.

Robert Fico / Viktor Orbán / Čítajte viac Orbán po strate Poľska potrebuje slovenského spojenca, hovorí maďarský novinár

Orbán je skúsený, Fico sa sústredí na domáce úlohy

Pravda sa na to, čo majú stredoeurópski lídri spoločné spýtala maďarského novinára Szabolcsa Panyiho. Ten zdôraznil, že Fico je sústredený na domácu politiku a tie zmeny, ktoré uskutočňuje rušením špeciálnej prokuratúry, prepúšťaním policajtov a politizovaním polície, bude môcť potichu robiť ďalej, ak na seba nebude v Európskej únii zbytočne upozorňovať.

„Rozdiel je iba v tom, že Fico má teraz doma viac úloh, ktoré musí naliehavo riešiť a až potom sa bude môcť naplno angažovať na medzinárodnej scéne,“ ozrejmil Panyi. Podľa neho sú Fico a Orbán rozdielne osobnosti. „Viktor Orbán uvažuje strategickejšie, na európskej úrovni je oveľa skúsenejším politikom. Maďarsko má regionálne ambície a je zainteresované v tom, ako sa slovenská domáca politika i regionálna politika budú vyvíjať. Slovensko má zase v prvom rade vnútropolitické problémy a záujmy. Čiže nie je isté, či obe krajiny hrajú na rovnakej úrovni,“ dodal.

Zdôraznil však, že Maďarsko je zatiaľ vo svojom politickom razení osamostatnené. „Z môjho pohľadu Orbánova vláda má v regióne popri Srbsku jediného blízkeho spojenca v Slovensku. A v EÚ je to iba samotné Slovensko,“ uzavrel.

Bratislava a Budapešť

Orbán je podľa Fica skúsený politik, ktorý tvrdo obhajuje záujmy Maďarska. „A ešte má aj vycibrený sedliacky rozum a najmä drží slovo,“ priblížil Fico vo videu na sociálnej sieti. Podotkol, že vzťahy medzi krajinami boli v minulosti na bode mrazu. No dnes oboch lídrov spája napríklad pohľad na vojnu na Ukrajine, kde aj Fico aj Orbán hovoria o tom, že konflikt, ktorý vyvolala ruská agresia, nemá riešenie.

Fico sa pred odchodom do Budapešti stretol s predsedom Maďarskej aliancie Krisztiánom Forróm. „Veľmi mi záleží na spokojnom spolunažívaní Slovákov a príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny žijúcich na Slovensku, ako aj na priateľských a vzájomne výhodných vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom,“ ozrejmil Fico na sociálnej sieti.

„Vždy som sa držal zásady, že je jedno, či ide o Slováka, Maďara, či Čecha alebo Rusína žijúceho na Slovensku. Každý má rovnaké problémy a zaslúži si rovnakú pozornosť vlády SR. Aj preto som predsedovi MA navrhol, aby jedno z tohtoročných výjazdových rokovaní vlády bolo nasmerované do južných regiónov Slovenska,“ dodal.

Venovať sa chce najmä témam, ktoré by zlepšili život vo všetkých regiónoch Slovenska a chce sa vyhnúť politickej agende, ktorá podľa neho v minulosti spôsobovala toľko napätia vo vzájomných slovensko-maďarských vzťahoch.

Ficova vláda podľa svojho legislatívneho harmonogramu plánuje zlúčiť menšinový kultúrny fond zriadený v roku 2017 s fondom podpory umenia. Národnosti, medzi ktorými je najsilnejšou práve maďarská, proti tomuto kroku protestujú.

Obe vlády odmietajú ukrajinský jazykový zákon, aj keď v prípade Bratislavy z tohto dôvodu nedošlo k takému ochladeniu vzťahov s Kyjevom, ako tomu bolo v prípade Budapešti.

Slovenský kabinet tiež sprísňuje reguláciu mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia podobne ako Maďarsko. Blikk v tejto súvislosti vyslovil obavu, že by to mohlo ohroziť aj organizácie Maďarov žijúcich na Slovensku.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uplynulý víkend hovoril o možných témach rokovania Fica s Orbánom, v ktorom ako hlavný bod programu uviedol rozvoj cezhraničnej dopravy, a to zriadením autobusových liniek a obnovením železničných spojení prihraničných regiónov SR a Maďarska. Tie by mali pomôcť ľuďom žijúcim na oboch stranách hranice.

Šéf maďarskej diplomacie tiež naznačil, že spolupráca by sa mohla rozšíriť aj na cezhraničnú zdravotnú starostlivosť o obyvateľov prihraničnej oblasti.

© Autorské práva vyhradené

338 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Viktor Orbán