Poľskí dopravcovia po dohode s vládou pozastavia blokádu hranice s Ukrajinou

Poľskí kamionisti pozastavia blokádu priechodov na hraniciach s Ukrajinou po tom, čo uzavreli dohodu s vládou, oznámil v utorok poľský minister pre infraštruktúru Dariusz Klimczak. Informuje o tom agentúra AFP.

16.01.2024 13:50
kamióny, kolóny, hranice, vyšný komárnik, barwinek Foto: ,
Kolóny nákladných áut na hraničnom priechode s Poľskom Vyšný Komárnik - Barwinek 24. novembra 2023.
debata

„Protest bude pozastavený do 1. marca,“ spresnil Klimczak novinárom, pred ktorých predstúpil spolu so zástupcami poľských dopravcov.

Poľskí kamionisti od novembra blokujú hraničné priechody na Ukrajinu na protest proti údajne „nekalej konkurencii“ zo strany ukrajinských kolegov a proti uvoľneniu pravidiel prístupu ukrajinských firiem do EÚ.

Robert Fico / Viktor Orbán / Čítajte viac Orbán po strate Poľska potrebuje slovenského spojenca, hovorí maďarský novinár

K protestom sa pridali aj poľskí poľnohospodári, ktorí v prvý januárový týždeň obnovili blokádu hraničného priechodu Medyka v južnom Poľsku, čím narušili nákladnú dopravu medzi oboma krajinami. Sťažovali sa, že od začiatku minulého roka trpia poklesom cien v dôsledku dovozu obilia z Ukrajiny.

Poľskí poľnohospodári 6. januára po podpísaní dohody s poľskou vládou pozastavili blokádu hlavného hraničného priechodu na susednú Ukrajinu. Dohoda podpísaná s ministerstvom poľnohospodárstva poskytuje niektoré dotácie, ako aj výhodné úvery, ktoré farmári požadovali.

SR Vyšné Nemecké blokáda UNAS KEX Čítajte viac Končí sa blokáda na hraniciach Poľska a Ukrajiny? Kyjev je optimistický, otázne je, či to správne pochopil

Nový poľský premiér Donald Tusk začiatkom januára vyhlásil, že sa pokúsi presvedčiť dopravcov, aby „nevyužívali blokádu ako metódu na obranu svojich záujmov“. Zdôraznil, že jeho vláda „urobí všetko“ pre to, aby ochránila ich záujmy, keďže čelia tomu, čo označil za „nerovnú konkurenciu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #dopravcovia #kamionisti