KĽDR otestovala podvodný útočný dron schopný niesť jadrové zbrane. Soul to označil za provokáciu

Severná Kórea oznámila, že vykonala test svojho "podmorského systému jadrových zbraní" na protest proti spoločnému námornému cvičeniu Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska, ktoré sa konalo tento týždeň. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA o tom v noci na dnes informovali agentúry Reuters a AFP.

19.01.2024 14:42
kórea južná, loď, námorné cvičenie, japonsko Foto: ,
Lietadlová loď USS Carl Vinson (vľavo) pláva s torpédoborcami Južnej Kórey a Japonska v medzinárodných vodách južného pobrežia Kórejského polostrova počas nedávneho spoločného cvičenia 2024.
debata

KĽDR hlási vykonanie skúšky systému „Heil-5–23“, čo je názov, ktorý podľa Reuters táto krajina dala svojim podvodným útočným dronom schopným niesť jadrové zbrane. Skúška sa mala odohrať vo vodách pri východnom pobreží krajiny. Dátum testu Pchjongjang neuviedol, z dostupných správ nie je ani jasné, či bol úspešný.

Krajina o testoch útočných podvodných dronov schopných niesť jadrové zbrane informovala už v minulosti, napríklad vlani v apríli. Portál BBC podotkol, že o vykonaní testu neexistujú žiadne dôkazy a upozornil na skoršie vyhlásenie Soulu, podľa ktorého KĽDR pri opise schopností dronov značne preháňa.

munícia, 155 Čítajte viac "Absolútne výkaly", sťažujú sa ruskí delostrelci na Kimove podradné granáty

Juhokórejské ministerstvo obrany dnes severokórejský test označilo za provokáciu. „Ohrozuje mier na Kórejskom polostrove a vo svete,“ uviedol vládny úrad. „Ak nás Severná Kórea bude priamo provokovať, drvivo odpovieme podľa zásady okamžitej, silnej a konečnej akcie,“ dodal.

Pchjongjang naopak v dnešnom vyhlásení z destabilizácie situácie v regióne a ohrozenia bezpečnosti KĽDR obvinil Washington, Soul a Tokio a provokáciou nazval ich spoločné námorné cvičenie.

severná kórea, kľdr Čítajte viac V KĽDR verejne odsudzujú chlapcov k núteným prácam, tvrdí BBC a zverejnila zábery

Napätie na Kórejskom polostrove je najväčšie za niekoľko posledných rokov. Líder KĽDR Kim Čong-un vystupňoval testy severokórejských zbraní, zatiaľ čo USA, Južná Kórea a Japonsko posilnili spoločné vojenské manévre. Rastú tiež obavy zo zbrojnej spolupráce medzi KĽDR a Ruskom, ktorému Pchjongjang podľa Západu dodáva zbrane pre jeho vojnu proti Ukrajine.

Agentúra AP tento týždeň informovala spoločné námorné cvičenie USA, Južnej Kórey a Japonska, ktoré označila za pravdepodobne najväčšie v histórii. Trojdňové manévre, do ktorých sa zapojila americká lietadlová loď Carl Vinson, boli súčasťou snahy trojice krajín o zlepšenie reakcií na hrozby zo Severnej Kórey, píše Reuters.

Kim Čong-un Čítajte viac Kim: Už sa nebudeme usilovať o zmierenie so Soulom. KĽDR ruší kľúčové úrady
debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #jadrové zbrane