Alabama sa chystá vyskúšať neotestovanú metódu popravy - usmrtenie dusíkom

Väzňa odsúdeného za vraždu plánuje americký štát Alabama popraviť vo štvrtok metódou označovanou ako dusíková hypoxia (nedostatok kyslíka), ktorá na tento účel ešte nikdy nebola použitá. Spočíva v podaní čistého dusíka cez masku. Úrady sa pre túto cestu rozhodli po tom, ako odsúdený Kenneth Smith v roku 2022 prežil smrtiacu injekciu. Alabama tvrdí, že dusíková hypoxia spôsobí rýchle bezvedomie, kritici však tento doteraz neodskúšaný spôsob popravy prirovnávajú k pokusom na ľuďoch.

24.01.2024 10:29 , aktualizované: 22:51
Väzenie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (24)

Dusík, plyn bez farby a zápachu, tvorí 78 percent vzduchu, ktorý človek vdychuje, a je neškodný, ak je vdychovaný so zodpovedajúcim množstvom kyslíka. Zmena zloženia na 100-percentný dusík spôsobí, že Smith stratí vedomie a následne zomrie na nedostatok kyslíka.

Žiadny štát zatiaľ nepoužil túto metódu na vykonanie trestu smrti. V Európe však bola použitá pri asistovaných samovraždách, poznamenal The New York Times (NYT).

Gurulev Čítajte viac Obnovme trest smrti pre domácich diverzantov, navrhuje ruský generál

Alabama sa stala tretím štátom – spolu s Oklahomou a Mississippi -, ktorý povolil použitie dusíka na popravy väzňov. Niektoré štáty hľadajú nové spôsoby popráv, pretože lieky používané v smrtiacich injekciách, najbežnejšom spôsobe popravy v Spojených štátoch, je čoraz ťažšie zohnať.

Rok 2022, keď mal byť Smith popravený, bol navyše v Spojených štátoch rokom „zbabraných popráv“, uviedla štúdia Centra pre informovanie o treste smrti (DPIC). Sedem z 21 pokusov bolo „viditeľne problematických“, vrátane dvoch, z ktorých nakoniec zišlo. Jedným z nich bola aj poprava teraz osemdesiatpäťroč­ného Smitha.

Odporcovia tvrdia, že Alabama zo Smitha robí pokusný objekt pre neodskúšaný a potenciálne strašný experiment. Úrady uvádzajú, že smrť dusíkovou hypoxiou je bezbolestná, pretože človek rýchlo stratí vedomie. Upozorňujú, že Smithovi právnici sami označili dusíkovú hypoxiu za vhodnejšiu ako problematické podávanie smrtiacich injekcií.

Manson Follower Parole Čítajte viac Vrahyňa je na slobode po 53 rokoch, musí sa učiť ovládať internet a platobné karty

Minulý týždeň federálny sudca v Alabame zamietol žiadosť Smithových právnikov o zastavenie popravy. Smith sa odvolal a prípad bol predložený Najvyššiemu súdu USA, ktorý sa v posledných rokoch k zastaveniu popráv na poslednú chvíľu stavia zdržanlivo.

Najvyšší súd USA dnes odmietol zastaviť popravu väzňa odsúdeného za vraždu metódou označovanou ako dusíková hypoxia (nedostatok kyslíka), ktorá na tento účel ešte nikdy nebola použitá. Spočíva v podaní čistého dusíka cez masku. Alabamské úrady sa pre túto cestu rozhodli po tom, ako odsúdený Kenneth Smith v roku 2022 prežil smrtiacu injekciu. Muž bude popravený vo štvrtok.

Sudcovia zamietli Smithovu žiadosť o odklad popravy. Odmietli tiež prerokovať jeho právnu námietku, v ktorej väzeň tvrdí, že druhý pokus o popravu zo strany Alabamy – po tom, čo mu prvý neúspešný pokus spôsobil ťažkú traumu – by porušil ochranu proti krutému a nezvyčajnému trestu podľa ôsmeho dodatku americkej ústavy.

Smith, ktorý je teraz v cele smrti, povedal, že ho prenasledujú myšlienky na tento neodskúšaný postup. Obáva sa, že by sa postup mohol zvrtnúť, uviedol v e-maile zaslanom NYT. „Je mi stále zle. Pravidelne ma prepadajú záchvaty paniky. To je len malá časť toho, čomu denne čelím. V podstate mučenie,“ oznámil tiež Smith serveru BBC News.

Smith bude pri poprave položený na nosidlá, na tvár mu bude nasadená maska a potom bude mať dve minúty na to, aby povedal svoje posledné slová. Potom riaditeľ väznice alebo jeho asistent začne pumpovanie plynu do masky aspoň 15 minút.

Je len málo ľudí, ktorí majú dôverné vedomosti o tom, ako môže vyzerať smrť dusíkovou hypoxiou. Jedným z nich je Philip Nitschke, priekopník asistovanej samovraždy, ktorý nedávno vynašiel kapsulu naplnenú dusíkom ako spôsob, ako môžu ľudia ukončiť svoj život.

Nitschke odhaduje, že bol svedkom najmenej 50 úmrtí v dôsledku dusíkovej hypoxie. V decembri bol predvolaný na svedectvo Smithovými právnikmi počas ich snahy o zablokovanie popravy a so Smithom sa stretol. Po tom, čo navštívil popravovaciu komoru v Alabame a pozrel si masku, ktorú štát použije pri poprave Smitha, uviedol, že si dokáže predstaviť rôzne scenáre, od rýchlej a bezbolestnej smrti až po smrť spojenú so značným utrpením, ak sa niečo pokazí.

V miestnosti má byť počas popravy prítomný Smithov duchovný radca, reverend Jeff Hood, ktorý sa obáva toho, čo by Smith mohol prežiť, a predniesol možnosť, že by sa mohol pokusu o popravu fyzicky brániť. „Toto nebude pokojný pokus,“ povedal Hood. „Myslím, že je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že keď niekoho takto pripútate, nemôžete očakávať, že niekto, kto sa dusí – dusí k smrti – nebude klásť odpor,“ dodal.

Smith bol jedným z dvoch mužov, ktorých v roku 1989 odsúdili za vraždu manželky kazateľa Elizabeth Sennettovej, ktorá bola ubodaná a ubitá na smrť pri nájomnej vražde za 1 000 dolárov.

Alabama má jeden z najvyšších počtov popráv na obyvateľov v USA; v súčasnosti tam na popravu čaká 165 ľudí. Od roku 2018 registruje tri nepodarené pokusy o popravu smrtiacou injekciou, ktoré odsúdenci prežili.

Prieskumy verejnej mienky trvalo ukazujú, že trest smrti podporuje mierna väčšina Američanov, pričom rozdiely medzi nimi sú výrazné podľa politického presvedčenia. Podľa jedného z minuloročných prieskumov agentúry Gallup podporuje trest smrti pre osoby odsúdené za vraždu väčšina republikánov (81 percent) a len 32 percent demokratov. Napriek tomu sa počet popráv od roku 1999, keď bolo vykonaných 98 popráv, výrazne znížil.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti