Krajiny pozastavujú financovanie úradu OSN pre palestínskych utečencov

Po Spojených štátoch, Kanade či Austrálii v sobotu oznámili pozastavenie financovania úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) tiež Taliansko, Británia, Fínsko či Holandsko. Píše to agentúra Reuters. Žiadne nové fondy nepošle UNRWA ani Nemecko, ktoré patrí k najväčším darcom tomuto úradu, a so schválením peňazí počká aj Švajčiarsko.

27.01.2024 12:43 , aktualizované: 22:05
izrael, UNRWA, vojna, zdravotník, gaza Foto: ,
Palestínski zdravotníci ošetrujú dievča zranené pri izraelskom bombardovaní v budove strediska odborného výcviku UNRWA, ktoré vysídlení ľudia využívajú ako úkryt v Chán Júnis, južnom pásme Gazy. 24. 1. 2024.
debata (9)

Krajiny sa pre tento krok rozhodli po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA, že sa zapojili do teroristického útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na juhu Izraela zo 7. októbra. Úrad OSN s obvinenými spolupracovníkmi ukončil zmluvu a sľúbil, že záležitosť prešetrí. Šéf UNRWA Philippe Lazzarini označil rozhodnutie krajín, ktoré zastavili financovanie, za šokujúce.

Izraelské tvrdenia, že sa pracovníci UNRWA podieľali na útoku zo 7. októbra, označilo aj britské ministerstvo zahraničia za šokujúce. „Spojené kráľovstvo dočasne pozastavuje akékoľvek budúce poskytnutie prostriedkov UNRWA, kým preveríme tieto znepokojujúce tvrdenia,“ uviedlo ministerstvo.

Izrael, Palestína, Medzinárodný súdny dvor, hamas, haag Čítajte viac Súd v Haagu nariadil Izraelu, aby zabránil genocíde v Gaze. Bránime sa, tvrdí Netanjahu

„Do konca vyšetrovania Nemecko v koordinácii s ďalšími aj darcovskými krajinami dočasne nepovolí žiadne nové fondy UNRWA,“ uviedlo podľa agentúry DPA ministerstvo zahraničia. To už skôr uviedlo, že je tvrdeniami ohľadom pracovníka UNRWA veľmi znepokojené. Nemecko patrí medzi najväčších darcov úradu OSN, pre ktorý v minulom roku vyčlenilo na 200 miliónov eur.

Pozastavenie poskytovania už dohodnutých či budúcich fondov počas dnešného dňa oznámili aj Taliansko, Fínsko a Holandsko. Švajčiarsko uviedlo, že počká so schválením peňazí pre UNRWA pre rok 2024, keď bude mať o kauze viac informácií. Krajina poskytuje úradu OSN každoročne približne 20 miliónov frankov (viac ako 21 miliónov eur).

Rozhodnutie štátov zastaviť financovanie označil šéf UNRWA Lazzarini za šokujúce vzhľadom na to, že sa izraelské tvrdenia týkajú len malej skupiny zamestnancov úradu, a že na nich UNRWA okamžite reagoval. „Vyzývam krajiny, ktoré pozastavili svoje financovanie, aby prehodnotili svoje rozhodnutie, kým bude UNRWA nútený pozastaviť svoju humanitárnu pomoc,“ uviedol Lazzarini.

Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra
Video
Zdroj: IDF

Izraelská vláda chce „zabezpečiť, aby sa UNRWA po vojne medzi Izraelom a Hamasom už nezúčastnila“ riešenia situácie na palestínskom území, uviedol šéf izraelskej diplomacie Jisrael Kac na sieti X. Dodal, že Izrael sa bude snažiť získať podporu USA, EÚ a ďalších štátov na to, aby aktivita UNRWA v Pásme Gazy skončila.

Kac tiež privítal rozhodnutie krajín, ktoré pozastavili financovanie UNRWA, a vyzval ďalšie štáty na podobný krok. „OSN by mala okamžite vyhodiť špičky UNRWA a začať nezávislé a transparentné vyšetrovanie,“ uviedol podľa serveru The Times of Israel šéf izraelskej diplomacie. Podľa neho je mnoho zamestnancov úradu OSN členmi Hamasu, ktorému pomáhajú pri teroristických aktivitách.

„Vyzývame krajiny, ktoré oznámili ukončenie podpory UNRWA, aby svoje rozhodnutie okamžite zrušili,“ napísal dnes na sieti X generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Husajn Šejch. Tieto rozhodnutia podľa neho so sebou nesú veľké politické riziká a ohrozujú poskytovanie humanitárnej pomoci.

Holokaust / Irene Shasharová / Čítajte viac Preživšia holokaustu, ktorá zvíťazila nad Hitlerom: Trhá mi srdce, keď vidím vnúčatá vyrastať vo vojne

Lazzarini v piatok oznámil, že úrad dal výpoveď svojim zamestnancom, ktorí sa podľa Izraela podieľali na teroristickom útoku na juhu Izraela zo 7. októbra. UNRWA nespresnil počet zamestnancov a spolupracovníkov, s ktorými ukončil zmluvy.

„Americké ministerstvo zahraničia dočasne pozastavilo ďalšie financovanie UNRWA, zatiaľ čo prešetrujeme tieto podozrenia,“ reagoval v ten istý deň hovorca americkej diplomacie Matthew Miller. Činnosti UNRWA sú financované zo štátnych príspevkov. Najväčšími darcami boli v roku 2022 USA, Nemecko a Európska únia. Pozastavenie príspevkov oznámili tiež Kanada a Austrália.

Svoje veľké znepokojenie vyjadrila aj úniová diplomacia a Európska komisia. Zásahy do financovania však EÚ zatiaľ neoznámila. Nórsko vyhlásilo, že bude naďalej podporovať UNRWA.

UNRWA má kľúčovú úlohu v distribúcii humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. V jeho areáloch sa tiež nachádzajú utečenci, ktorí kvôli bojom opustili svoje domovy. Podľa údajov OSN pre úrad v Pásme Gazy pracuje 13 000 ľudí. Americké ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že izraelské tvrdenia sa týkajú 12 zamestnancov UN­RWA.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Palestína #Hamas #OSN #utečenci #UNRWA #útok na Izrael