Nemecko si pripomenulo holokaust, ľudia opäť vyšli do ulíc proti krajnej pravici

Vlna obrovských protestov proti pravicovému extrémizmu po celom Nemecku prebiehala aj v sobotu, niekde prišlo až 100 000 ľudí. Protesty sa konali práve na Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, keď sú v Nemecku vlajky spustené na pol žrde, píše tlačová agentúra DPA. Protesty vo svojom dnešnom vystúpení opätovne podporil aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

27.01.2024 20:50
Germany Protests Foto: ,
Protesty proti pravicovému extrémizmu v nemeckom Frankfurte. 27. január 2024
debata (21)

Na veľkej demonštrácii proti pravicovému extrémizmu sa v meste Düsseldorf, v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, zúčastnilo podľa polície okolo 100 000 ľudí. Na protestnom pochode cez mesto bolo na jeho vrchole do 65 000 účastníkov, neskôr na hlavnom zhromaždení sa ich zišlo viac, okolo 100 000, povedal policajný hovorca pre DPA. Išlo o jedno z približne 30 podobných zhromaždení plánovaných v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Hlavným cieľom bolo vyjadriť odpor proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá zaznamenala nárast sympatií a volebný úspech v nedávnych mesiacoch najmä vďaka svojmu protiimigračnému programu. Ľudia pochodovali cez Düsseldorf s heslom „Proti AfD. Nebudeme ticho. Nebudeme odvracať zrak. Konáme!“

Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Zakázať stranu alebo jej zobrať peniaze? Nemecko rieši, ako potrestať extrémistickú AfD

Vlnu protestov spustili odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených predstaviteľov AfD. Boli tam však tiež niektorí členovia mainstreamovej konzervatívnej opozičnej strany Kresťanskodemo­kratická únia Nemecka (CDÚ) a ultrakonzervatívna skupina známa ako Únia hodnôt (Werteunion). Stretnutie sa konalo v meste Postupim vlani 25. novembra a údajne sa na ňom diskutovalo o plánoch na „remigráciu“.

Tento termín používajú pravicoví extrémisti pre vysťahovanie veľkého počtu ľudí cudzieho pôvodu z Nemecka, a to aj pomocou vydierania, že bude použité násilie.

holokaust, osvienčim Čítajte viac Preživší holokaust si pripomenuli 79. výročie oslobodenia tábora v Osvienčime

Pistorius: Demokracia je pod tlakom

Demokracia je pod tlakom, vyhlásil minister obrany Boris Pistorius na zhromaždení v Osnabrücku. Varoval pred nebezpečenstvom hroziacim od krajnej pravice. AfD chce zmeniť systém, povedal minister pred davom 25 000 ľudí vo svojom rodnom meste. „To neznamená nič iné, než že chcú návrat do temných časov rasového šialenstva, diskriminácie, nerovnosti a nespravodlivosti,“ dodal Pistorius.

Vyše 10 000 ľudí prišlo na protest proti pravicovému extrémizmu v meste Kiel na pobreží Baltského mora. Konal sa na historickom námestí na podporu demokracie a solidarity. „Naša demokracia je pevnejšia než pred sto rokmi, ale nebuďme si ňou príliš istí,“ povedal starosta mesta Ulf Kämpfer, ktorý sa na proteste tiež zúčastnil.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová... Foto: SITA/AP, Monika Skolimowska
Nancy Faeserová Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová kladie vence pri príležitosti spomienky na obete holokaustu a oslobodenia nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. 27. 1. 2024, Nemecko

Zhromaždenia sa konali vo väčších aj menších mestách. Podľa polície prišlo v Lübecku okolo 8000 demonštrantov, v Kaiserslauterne asi 6000 a vo Wormse okolo 4000. V Aachene sa zišlo okolo 12 500 ľudí a v Marburgu vyše 12 000. Vo Weimare napočítala polícia 1500 účastníkov, v meste Singen približne 4000.

Prezident vyzval na ďalšie činy v prospech demokracie

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyjadril podporu demonštráciám, ale vyzval na ďalšie činy v prospech demokracie. „Som rád a vďačný, že demokratické jadro spoločnosti sa prebralo,“ povedal. Podľa neho však tieto demonštrácie nemôžu nahradiť politickú angažovanosť. Požiadal nespokojných ľudí, aby sa zdvihli z gauča a aktívne sa zapájali do života komunity.

iPhone 12, mobil, smartfón Čítajte viac Rusko rozsieva hnev a dezinformácie cez 50-tisíc trollov. Nemci odhalili masívnu kampaň Kremľa

Demonštráciu vo svojom dnešnom prejave ocenil aj nemecký kancelár Scholz. „Naša demokracia nie je darom od Boha, ale tvoria ju ľudia,“ uviedol Scholz, podľa ktorého protesty proti krajnej pravici demokraciu posilňujú.

AfD od začiatku protestov v prieskumoch mierne oslabila, podľa prieskumu by jej však chcela v celoštátnych voľbách dať hlas asi pätina respondentov. Veľkým testom obľuby AfD budú júnové voľby do Európskeho parlamentu a predovšetkým septembrové zemské voľby v Sasku, Duríne a Braniborsku. Vo všetkých týchto regiónoch je Alternatíva pre Nemecko podľa prieskumov najsilnejšou stranou.

Alternatíva pre Nemecko / AfD / Čítajte viac V predvolebnom prieskume je krajne pravicová AfD stále druhá
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protesty #holokaust #pravicový extrémizmus #Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu