Preživší holokaust si pripomenuli 79. výročie oslobodenia tábora v Osvienčime

Skupina ľudí, ktorí prežili nacistické tábory smrti, si v sobotu na juhu Poľska pripomenula 79. výročie oslobodenia nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Asi 20 preživších rôznych táborov zriadených nacistickým Nemeckom po celej Európe počas druhej svetovej vojny dnes podľa agentúry AP položilo v Osvienčime vence, kvety a zapálilo sviečky pri takzvanom múre smrti.

27.01.2024 06:10 , aktualizované: 22:20
holokaust, osvienčim Foto: ,
Preživší holokaustu si pripomenuli 79. výročie oslobodenia tábora v Osvienčime. 27. január 2024

Neskôr sa preživší zišli s činiteľmi a ďalšími ľuďmi na ceremónii pri pamätníku v Osvienčime-Březinke, kde sa pomodlili a zapálili sviečky, napísala AP. Dnešných pripomienkových akcií pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu sa podľa nej zúčastnila tiež predsedníčka poľského Senátu Malgorzata Kidawová-Blońská, minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz a izraelský veľvyslanec v krajine Jaakov Livne.

oscar sladek s matkou Čítajte viac Ako židovský chlapec z Prešova prežil holokaust? Hral sa na zajaca a unikol bajonetom

Hlavnou témou 79. výročia oslobodenia tábora je podľa osvienčimského múzea človek, ktorého symbolom sú tváre ľudí väznených v Osvienčime zachytené na kresbách vytvorených počas fungovania tábora aj po vojne.

Riaditeľ múzea Piotr Cywiński podľa stanice TVN 24 upozornil na to, že Osvienčim je spájaný predovšetkým s ostnatým drôtom, barákmi a strážnymi vežami. „Dráma a význam Osvienčimu sa však netýka relikvií, ale človeka. Viac ako milión ľudí, zavraždených, umučených a preživších. Práve ich tváre – nakreslené nimi samými – chceme pripomenúť,“ povedal Cywiński.

Obete holokaustu si dnes pripomenuli aj na ďalších miestach v Európe, napríklad v Nemecku, kde ľudia podľa AP kládli kvety a zapaľovali sviečky pri pamätníkoch obetí nacistov. Okrem toho tam znovu vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí protestovať proti krajnej pravici. V bosnianskej Srebrenici sa zišli židia a moslimovia, aby si pripomenuli obete holokaustu a v čase vojny medzi Izraelom a Hamasom v palestínskom Pásme Gazy podporili súcit a dialóg, podotkla AP. Podujatie usporiadalo stredisko, ktoré uchováva pamiatku obetí genocídy v Srebrenici, kde vojská bosnianskych Srbov v roku 1995 zavraždili vyše 8000 ľudí, väčšinou bosnianskych moslimov.

pamätník, Kremnička, domy Čítajte aj Rodinné domy len kúsok od masových hrobov obetí fašistov? Mnohí nad tým krútia hlavami

Symbolický dátum

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) prijalo 1. novembra 2005 rezolúciu, ktorou vyhlásilo 27. január za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu (International Holocaust Remembrance Day) s cieľom pripomínať si každý rok utrpenie šiestich miliónov židovských obetí holokaustu a milióny ďalších obetí nacistického prenasledovania.

Zvolený dátum sa symbolicky viaže k 27. januáru 1945, keď Červená armáda oslobodila koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau, najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor ležiaci pri poľskom meste Osvienčim. Dnes (27. januára) uplynie 79 rokov od oslobodenia tejto najväčšej nacistickej továrne na smrť, ktorá sa stala symbolom holokaustu.

Na archívnej snímke z roku 1943 nacisti... Foto: TASR/AP
Poľsko Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu židia geto varšava Na archívnej snímke z roku 1943 nacisti deportujú skupinu poľských židov zo židovského geta vo Varšave.

Návrh na vyhlásenie Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu podali Izrael, Spojené štáty, Rusko, Austrália a Kanada a podporilo ho 91 členských krajín OSN.

Hoci sa na celom svete Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu prvýkrát pripomínal v roku 2006, v Nemecku sa každoročné spomienky na obete holokaustu začali o desať rokov skôr. Začiatkom januára 1996 vyhlásil spolkový prezident Roman Herzog 27. január za celonemecký Deň pamiatky na obete národného socializmu.

Zahynuli aj tisíce Židov zo Slovenska

Koncentračný tábor Auschwitz založili nacisti v roku 1940. Pôvodne slúžil na internáciu politických väzňov a vojnových zajatcov. Postupne ho ale rozširovali na rozľahlý pracovný a vyhladzovací koncentračný táborový komplex pre Židov, ktorých doň privážali z celej Európy. V tábore použili 3. septembra 1941 po prvý raz cyklón B a v plynovej komore ním zabili 600 sovietskych vojnových zajatcov a 250 ďalších väzňov.

čaputová, holokaust Čítajte viac Hrôzy minulosti sa nesmú opakovať. Politici si pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

V plynových komorách tábora zavraždili aj tisíce Židov zo Slovenska. Vôbec prvý transport s tisíckou židovských dievčat a mladých žien, ktorý vypravili z Popradu 25. marca 1942, smeroval práve do Auschwitzu. V roku 1942 do tohto tábora vypravili z územia vtedajšieho Slovenska celkovo 19 transportov. Na jeseň 1944, po obnovení deportácií Židov zo Slovenska, tam smerovali ďalšie transporty. V Auschwitzi zahynuli aj tisíce Židov deportovaných v roku 1944 z častí dnešného južného a východného Slovenska, ktoré v rokoch 1938 – 1945 prináležali k Maďarsku.

Nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau oslobodili oddiely Červenej armády 27. januára 1945, keď ohromení a šokovaní vojaci vstúpili do táborového komplexu, v ktorom sa nachádzalo viac ako 8000 zúbožených väzňov.

Germany Protests Čítajte viac Nemecko si pripomenulo holokaust, ľudia opäť vyšli do ulíc proti krajnej pravici

Počet ľudí zabitých v tomto koncentračnom tábore nie je možné presne určiť. Podľa odhadov historikov ide o 1,2 – 1,6 milióna ľudí. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.

Avšak aj takmer 80 rokov po skončení druhej svetovej vojny dochádza k popieraniu a skresľovaniu holokaustu, ba čo viac, tieto tendencie majú v posledných rokoch dokonca rastúci trend. I preto Valné zhromaždenie OSN prijalo 20. januára 2022 rezolúciu odsudzujúcu popieranie a prekrúcanie holokaustu. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan, sám vnuk obetí holokaustu, pri predstavovaní rezolúcie povedal, že „popieranie holokaustu sa rozšírilo ako rakovina, rozšírilo sa pod naším dohľadom“.

chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Osvienčim #Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu