Rokovania o prímerí v Pásme Gazy boli podľa Izraela konštruktívne

Rozhovory predstaviteľov USA, Egypta, Kataru a Izraela o možnostiach dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, ktoré sa konali v nedeľu v Paríži, boli konštruktívne, rozpory však pretrvávajú. Uviedla to kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje TASR podľa agentúry AFP.

28.01.2024 17:37 , aktualizované: 22:15
gaza Foto: ,
Dym stúpa po izraelskom nálete na pásmo Gazy 28. októbra 2023.
debata (1)

„Stretnutie bolo zhodnotené ako konštruktívne,“ píše sa vo večernom vyhlásení. „Stále existujú významné rozpory, o ktorých budú tieto strany naďalej diskutovať budúci týždeň na ďalších vzájomných stretnutiach,“ dodala kancelária.

Vo francúzskej metropole sa zišli riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, šéfovia izraelských bezpečnostných služieb Mosad a Šin bet, ako aj predstavitelia Egypta a Kataru. V kontakte boli aj s francúzskymi predstaviteľmi.

Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru
Video
Zdroj: TV Pravda

Cieľom je podľa zdrojov blízkych rozhovorom vyrokovať zastavenie bojov v Pásme Gazy, ktoré vedú Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, a dohodnúť prepustenie zvyšných izraelských rukojemníkov.

Hamas podnikol vlani 7. októbra masívny útok na Izrael a výsledkom bolo približne 1140 zabitých ľudí, prevažne civilistov. Militanti tiež odviedli do Pásma Gazy, kde Hamas vládne, okolo 250 rukojemníkov. V Gaze je podľa Izraela stále 132 rukojemníkov, z nich najmenej 28 už nežije.

Izraelská vojenská ofenzíva pripravila v Pásme Gazy o život najmenej 26.422 ľudí, väčšinou civilistov, ako tvrdí tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.

APTOPIX Israel Palestinians Čítajte viac Tucet teroristov v službách OSN. Odpyká si to celá Gaza? pasmo gazy Čítajte viac Agentúra OSN pre palestínskych utečencov kritizuje pozastavenie financovania, Izrael žiada odstúpenie jej šéfa
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #Gaza #útok na Izrael