Izrael zabil 10-tisíc členov Hamasu, armáda postúpi až k hraniciam s Egyptom

Izrael pri svojej invázii v Pásme Gazy zabil 10-tisíc príslušníkov radikálneho hnutia Hamas, rovnaký počet ich utrpel zranenia a je vyradený z boja, povedal izraelský minister obrany Joav Galant. Oznámil tiež, že armáda v Pásme Gazy plní ciele v oblasti Chán Júnisu a postúpi ďalej na juh, až do Rafahu pri hraniciach s Egyptom.

01.02.2024 23:23 , aktualizované: 23:28
Izrael / Armáda / Vojak / Samopal / Puška /... Foto: ,
Izraelský vojak na tanku v oblasti na hraniciach s Pásmom Gazy 1. februára 2024
debata (10)

„Darí sa nám plniť naše misie v Chán Júnise a dostaneme sa aj do Rafahu, aby sme zlikvidovali teroristické prvky, ktoré nás ohrozujú,“ povedal Galant. Galant prišiel do Chán Júnisu a hovoril s izraelskými vojakmi, ktorí sa podieľajú na operáciách v najväčšom meste na juhu Pásma Gazy.

O stratách, ktoré doteraz Hamas utrpel, Galant povedal, že „pre neho znamenajú ranu, ktorá narúša jeho možnosti bojovať“. Je však podľa neho nutné dostať sa na všetky miesta.

Video
Útok teroristov z Hamasu na účastníkov hudobného festivalu v Izraeli 7. októbra.

Do Rafahu sa v uplynulých týždňoch stiahli civilisti kvôli postupu izraelskej armády v severnejšie položených častiach Pásma Gazy.

Izrael vedie vojnu proti Hamasu ovládajúceho Pásmo Gazy v reakcii na útoky zo 7. októbra, kedy bojovníci teroristického palestínskeho hnutia prenikli na izraelské územie a zabili tam okolo 1 200 ľudí.

Stovky ďalších osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Civilisti po začiatku bojov na tomto území žijú v katastrofálnych podmienkach, chýba im jedlo, voda aj základné lieky. Podľa úradov ovládaných Hamasom tam od začiatku terajšej vojny zomrelo viac ako 27-tisíc ľudí.

gaza Čítajte viac Palestínčania sa nemajú kam vrátiť, Izrael v Gaze zničil vyše polovicu budov. Ľudia tam umierajú od hladu

Hamas predbežne schvaľuje návrh na ukončenie bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov, uviedol vo štvrtok hovorca hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Madžíd Ansárí.

Sprostredkovatelia z USA, Egypta a Kataru sa ešte v nedeľu v Paríži stretli s predstaviteľmi izraelských tajných služieb a navrhli šesťtýždňovú prestávku vo vojne a výmenu rukojemníkov v Pásme Gazy za väzňov v Izraeli.

„Izraelská strana tento návrh schválila a teraz máme počiatočné schválenie zo strany Hamasu,“ uviedol Madžíd Ansárí. Pred účastníkmi rokovaní je však podľa jeho slov ešte neľahká cesta.

„Sme však optimistickí, pretože obe strany teraz súhlasia na predpoklade, ktorý povedie k ďalšej prestávke (v bojoch),“ dodal.

Líder hnutia Hamas Ismail Haníja má prísť vo štvrtok alebo piatok do Káhiry na rokovania o navrhovanom prímerí. Katar už vlani v novembri pomohol sprostredkovať týždennú prestávku v bojoch v Pásme Gazy a s tým spojenú výmenu rukojemníkov za palestínskych väzňov v Izraeli.

Benjamin Netanjahu Čítajte viac Netanjahu údajne obvinil Katar z financovania Hamasu. Kritizoval aj USA

Británia by mohla uznať palestínsky štát hneď po prímerí

Veľká Británia by mohla oficiálne uznať palestínsky štát po nastolení prímeria v Pásme Gazy bez toho, aby čakala na výsledky rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Vo štvrtok to v Libanone uviedol britský minister zahraničných vecí David Cameron.

Uznanie palestínskeho štátu nemôže podľa jeho slov nastať, kým bude hnutie Hamas v Pásme Gazy. Británia tak však môže urobiť počas rokovaní medzi predstaviteľmi Izraela a Palestínčanmi.

Britský premiér Rishi Sunak v stredu v britskom parlamente uviedol, že uznanie Palestíny by muselo byť súčasťou celého procesu a dodal, že Spojené kráľovstvo stojí pevne za Izraelom. Reagoval na otázku konzervatívneho poslanca Michaela Ellisa, či súhlasí s možnosťou, že akékoľvek uznanie palestínskeho štátu bude výsledkom rokovaní Izraela a Palestínčanov.

Cameron bol v rokoch 2010–2016 britským premiérom a o možnom uznaní palestínskeho štátu sa vyjadril už v pondelok na recepcii s veľvyslancami arabských štátov v Londýne. Podľa denníka The Guardian sa Sunak s jeho vyjadreniami nezhodol.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy