Farmári blokujú kľúčové cesty na hraniciach s Holandskom

Farmármi s traktormi zablokovali kľúčové cestné priechody na hraniciach medzi Belgickom a Holandskom. Je to ich najnovšia ukážka nesúhlasu s nízkymi zárobkami, rastúcimi nákladmi i byrokratickou záťažou.

02.02.2024 16:32
debata (3)
Farmári protestujú aj v Bruseli. Obkľúčili sídla Európskej únie
Video
Zdroj: TV Pravda

Cesty blokujú hlavne belgickí farmári, ale k niektorým sa pridali aj ich holandskí kolegovia. Obmedzili diaľnice, ktoré sú dôležité pre nákladnú dopravu do významných prístavov v Antverpách a Rotterdame. Vo štvrtok protesty sprevádzal chaos, keď v Bruseli rozhnevaní farmári zapaľovali balíky sena a na policajtov hádzali vajíčka a petardy, zatiaľ čo sa neďaleko konal samit lídrov Európskej únie.

Zatiaľ čo na belgicko-holandskej hranici objavili zátarasy, v okolí Paríža a na ďalších miestach vo Francúzsku sa postupne strácajú po tom, ako francúzska vláda ponúkla opatrenia v objeme viac ako 400 miliónov eur.

brusel Čítajte viac Horiace pneumatiky, vajíčkami na policajtov. Farmári protestujú v Bruseli v deň konania summitu EÚ

V Nemecku však zákonodarcovia v piatok schválili zníženie dotácií na pohonné hmoty pre farmárov, čo tam vyvolalo rozhorčené protesty.

Pridajú sa aj poľskí poľnohospodári

Odborový zväz poľských poľnohospodárov Solidarita plánuje od budúceho piatku štrajk, pri ktorom zablokuje hraničné priechody medzi Poľskom a Ukrajinou. Zapojí sa tak k podobným protestom, ktoré sa konajú v celej Európe, píše Reuters.

Poľnohospodári vo Francúzsku, Portugalsku, Grécku a Nemecku vyjadrujú nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či dovozom tovaru z Ukrajiny. Sťažujú sa aj na ekologické pravidlá, dane, zvyšujúce sa náklady a neférovú konkurenciu zo zahraničia.

„Došla nám trpezlivosť. Postoj Bruselu v posledný januárový deň v roku 2024 je neprijateľný pre celé naše poľnohospodárske spoločenstvo,“ uviedol odborový zväz vo štvrtkovom vyhlásení.

Protesty farmárov v Bruseli II.
Video
Zdroj: TV Pravda

„Navyše pasivita poľských orgánov a vyhlásenia o spolupráci s Európskou komisiou… v súvislosti s dovozom poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny nám nedávajú inú možnosť, než vyhlásiť generálny štrajk,“ zdôraznili odbory.

Protestujúci poľnohospodári vo štvrtok v Bruseli hádzali vajcia a kamene na Európsky parlament, zakladali ohne, odpaľovali zábavnú pyrotechniku a žiadali väčšiu pomoc od lídrov krajín Európskej únie, ktorí sa zúčastnili na summite v Bruseli.

Farmári / Traktor / Čítajte viac Slováci sú ochotní sa pridať k revolučnej vlne. Na západe začali veľké protesty

Zväz Solidarita uviedol, že okrem blokády hraničných priechodov s Ukrajinou plánuje blokády ciest v celej krajine, a to od 9. februára do 10. marca.

Samostatná organizácia poľských poľnohospodárov nedávno blokovala kľúčový hraničný priechod s Ukrajinou. Protest ukončili 6. januára po podpísaní dohody s poľskou vládou. Dohoda podpísaná s ministerstvom poľnohospodárstva poskytuje niektoré dotácie, ako aj výhodné úvery, ktoré farmári požadovali.

farmári Čítajte viac Francúzske poľnohospodárske odbory vyzvali na zrušenie blokád ciest, vláda oznámila nové opatrenia
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Belgicko #protesty farmárov