USA útočili v Sýrii a Iraku, hlásia desiatky mŕtvych vrátane civilistov. Sýria hovorí o okupácii, Irak o porušení suverenity

Pri piatkových amerických úderoch zomrelo na východe Sýrie najmenej 23 členov proiránskych milícií, uviedla mimovládna Sýrska organizácia pre ľudské práva. Sýrska armáda oznámila, že americké útoky spôsobili smrť civilistom i vojakom, nespresnila ich počet. Sýrske ministerstvo obrany americké útoky označilo za "do očí bijúcu agresiu" a uviedlo, že pôsobenie amerických jednotiek v častiach Sýrie je "okupácia, ktorá už nemôže pokračovať". Americké údery zabili v Iraku podľa irackej vlády 16 ľudí vrátane civilistov. USA cielili na proíránske milície, o obetiach neinformovali.

03.02.2024 10:28 , aktualizované: 20:01
debata (114)

Velenie americkej armády na Blízkom východe (CENTCOM) v piatok uviedlo, že americká armáda zasiahla v Sýrii a Iraku 85 cieľov spojených s iránskymi revolučnými gardami a ich spriaznenými miestnymi milíciami.

Podľa CENTCOM-u išlo okrem iného o veliteľské a kontrolné operačné stanovištia, sklady rakiet, bezpilotných lietadiel a munície. Údery boli odvetou za útok dronom na americkú základňu v Jordánsku pri sýrskych hraniciach, pri ktorom minulú nedeľu zomreli traja americkí vojakov.

Americké údery odsúdil už v noci vojenský hovorca irackého premiéra, podľa ktorého išlo o porušenie irackej suverenity. Hovorca irackej vlády tiež dnes poprel informáciu Bieleho domu, že Washington irackú vládu o akcii vopred informoval, a uviedol, že údery ohrozujú bezpečnosť Iraku a celého regiónu.

Sýrske ministerstvo obrany dnes americké útoky označilo za „do očí bijúcu agresiu“ a uviedlo, že pôsobenie amerických jednotiek v častiach Sýrie je „okupácia, ktorá už nemôže pokračovať“.

Aj sýrske ministerstvo zahraničia dnes podľa agentúry Reuters odsúdilo americké nočné údery a uviedlo, že tým Spojené štáty „veľmi nebezpečne prilievajú olej do ohňa“ v konflikte na Blízkom východe. Sýrska agentúra SANA dnes napísala, že „americké akcie destabilizujú región opakovanými útokmi v Jemene, Sýrii a Iraku“ a „slepo podporujú izraelskú okupáciu“ palestínskych ú­zemí.

Sýrske ministerstvo kultúry v sobotu odsúdilo americké nálety, pri ktorých bola v noci na sobotu údajne poškodená aj stredoveká pevnosť v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie. Rezorto kultúry tvrdí, že americká armáda v noci na sobotu pri svojich náletoch zasiahla aj pevnosť ar-Rahba v oblasti Majádín vo východnej Sýrii.

Vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach ministerstvo spresnilo, že citadela rozprestierajúca sa na brehu rieky Eufrat pochádza z 9. storočia.

Ministerstvo neuviedlo, aké škody americký nálet údajne spôsobil. Zdôraznilo však, že americká armáda ním porušila „všetky medzinárodné normy a charty, ktoré požadujú ochranu a rešpektovanie kultúrnych hodnôt“.

Provládny denník al-Watan napísal, že v dôsledku náletu sa v múroch objektu objavili pukliny a praskliny. Úplný rozsah škôd ešte nebol vyčíslený, citoval al-Watan vyjadrenie úradníka z ministerstva pre kultúrne dedičstvo.

Podľa niektorých zdrojov americká armáda v noci zasiahla v Iraku aj pozície skupiny Katáib Hizballáh, ktorá je súčasťou ozbrojeného hnutia Islamský odpor v Iraku (IRI) a ktorú USA podozrievajú z januárového zabitia troch amerických vojakov v Jordánsku.

IRI uviedla, že dnes zasiahla na severe Iraku leteckú základňu, kde sú americké jednotky. Podľa Reuters ale traja nemenovaní činitelia uviedli, že k žiadnemu útoku na túto základňu nedošlo.

Joe Biden Čítajte viac USA útočili na iránske revolučné gardy v Iraku a Sýrii. Biden: Americká odpoveď bude pokračovať

V posledných týždňoch čelili americkí vojaci v Iraku a Sýrii desiatkam leteckým útokom proiránskych milícií, na čo americká armáda už predtým tiež reagovala. Nedeľný útok milícií bol ale prvým, pri ktorom od začiatku vojny v Pásme Gazy americkí vojaci zomreli. Útoky proti americkým jednotkám sú odvetou za podporu Washingtonu Izraelu v jeho vojne v Pásme Gazy s palestínskym hnutím Hamas, ktoré USA, Izrael aj EÚ považujú za teroristické.

Spojené štáty majú v Iraku 2 500 vojakov a ďalších 900 v Sýrii ako súčasť koalície bojujúcej už niekoľko rokov proti teroristickej organizácii Islamský štát.

V súvislosti s odvetnými americkými údermi na proiránske milície v Iraku a Sýrii, ktorých aktivita voči americkým jednotkám zosilnela od vlaňajšieho októbra v súvislosti s vojnou Izraela v Pásme Gazy, silnie tlak volania po odchode amerických jednotiek z Iraku.

Potom, čo americký úder začiatkom januára zabil v Bagdade veliteľa jednej z proiránskych milícií, iracká vláda oznámila, že zriaďuje výbor na ukončenie misie medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi. Na urýchlenie odchodu týchto jednotiek vyzvalo minulý týždeň irackú vládu aj vedenie tamojšieho parlamentu.

Joe Biden, prezidentské voľby Čítajte viac Republikáni kritizujú Bidena, že odvetné americké údery v Iraku a Sýrii prišli neskoro

Hamas: USA prilievajú olej do ohňa

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu odsúdilo nočné útoky Spojených štátov v Sýrii a Iraku. Washington nimi podľa radikálov ešte viac zhoršuje už aj tak napätú situáciu na Blízkom východe.

„Spojené štáty nesú zodpovednosť za dôsledky tejto brutálnej agresie voči Iraku a Sýrii, ktorou prilievajú olej do ohňa,“ uviedol Hamas vo svojom vyhlásení.

Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri minulého roka po rozsiahlom teroristickom útoku Hamasu na Izrael. „Potvrdzujeme, že v regióne nebude stabilita ani mier, kým sa nezastaví sionistická (izraelská) agresia, genocída a etnické čistky voči našim ľuďom v Pásme Gazy,“ dodalo hnutie.

Poľsko varuje občanov, aby necestovali na Blízky východ

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna v sobotu dôrazne odporučil všetkým Poliakom, aby necestovali na Blízky východ pre útoky americkej armády proti proiránskym militantným skupinám v Sýrii a Iraku.

Szejna uviedol, že poľským občanov dôrazne neodporúča cestovať na Blízky východ „za žiadnych okolností, a to najmä do regiónov, kde dochádza k nárastu vojenských operácií a konfliktov, a do takzvaných oblastí amerických útokov“.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #proiránské milície