Letisko v Madride je preplnené žiadateľmi o azyl z Afriky. Červený kríž pristúpil k prekvapivému kroku

Letisko v španielskej metropole Madrid sa snaží zvládnuť bezprecedentný prílev žiadateľov o azyl z Afriky, ktorí sú nútení spať v preplnených, špinavých priestoroch, čo prinútilo Červený kríž, aby tam na protest prestal poskytovať služby.

03.02.2024 15:05
Migranti / Migrant / Foto: ,
debata (44)

Stovky migrantov prevažne zo Senegalu počas uplynulých týždňov požiadali o azyl po prílete do Madridu počas medzipristátia na ceste do iných krajín, zvyčajne v Južnej Amerike, ktoré od nich nevyžadujú vstupné víza, spresnili pre AFP nemenované policajné zdroje.

Kým čakajú na vybavenie svojich žiadostí, sú na letisku v priestoroch s kúpeľňami, vyhradených pre migrantov žiadajúcich o azyl.

Španielska vláda v snahe vyrovnať sa s náporom príchodov migrantov pre nich na letisku zriadila dodatočný priestor, niektorí žiadatelia o azyl sú však naďalej nútení spať na nafukovaných matracoch alebo zdieľať lôžka, uviedla španielska mimovládna organizácia CEAR.

„Preplnenosť a nehygienické podmienky dosiahli kritickú úroveň, čo spôsobilo výskyt ploštíc, hromadenie odpadu a nedostatok uterákov na osobnú hygienu,“ uvádza vo vyhlásení.

Vo videách, ktoré tamojším médiám zaslala letisková polícia, je vidieť na podlahe šváby a nehygienické sprchy.

Madridské letisko zaznamenalo v priebehu januára 864 žiadostí o azyl, čo je viac než za celý rok 2022, o ktorom sú dostupné posledné oficiálne údaje.

migranti Čítajte viac Budú mať Taliani svoje Guantánamo? Migrantov pošlú do Albánska

Počet migrantov zadržiavaných na tomto letisku sa koncom januára pohyboval medzi 390 až 450 osôb, vyplýva z údajov CEAR a policajných odborov. Koncom decembra minulého roka to bolo 250 migrantov.

Preťažení predstavitelia na letisku neboli schopní zabrániť 17 ľuďom v úteku z vyhradených priestorov tým, že porozbíjali okná, uviedol nemenovaný policajný zdroj. Ďalších šesť osôb sa neúspešne pokúsilo o útek preliezaním cez falošný strop.

V čase rastúcich obáv v súvislosti s touto situáciou pristúpil Červený kríž minulý týždeň k prekvapivému kroku zastaviť poskytovanie služieb pre žiadateľov o azyl na letisku.

Okrem Senegalu prichádzajú migranti aj z krajín ako Keňa, Mauritánia, Maroko a Somálsko. Kým nárast počtu žiadostí o azyl sa na madridskom letisku začal už vlani v auguste, vyšlo to najavo až v decembri po sťažnosti troch predstaviteľov na nedostatok „hygieny a súkromia“, ako aj potravín v priestoroch vyhradených pre migrantov.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v tejto súvislosti v piatok požiadal španielsku vládu o prijatie „naliehavých opatrení“.

Madrid začal v snahe obmedziť príchody migrantov požadovať letiskové tranzitné víza pre kenských občanov od 20. januára. Tú istú požiadavku zavedenie aj pre Senegalčanov od 19. februára.

Španielsko je jednou z hlavných brán pre migrantov do Európy. Do krajiny vlani vstúpilo celkovo 56 852 migrantov bez dokladov, čo je o 82,1 percenta viac než v roku 2022 – najmä v dôsledku rekordného počtu pristátí na Kanárskych ostrovoch.

Migranti, utečenci Čítajte viac Nemcom došla trpezlivosť s migrantmi. Chcú sprísniť azylovú politiku
44 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #letisko #madrid #migrácia