Iračan, ktorý podpaľoval Korán, zostane vo Švédsku napriek príkazu na vyhostenie

Švédsky súd potvrdil rozhodnutie prisťahovaleckého úradu, že Iračan zodpovedný za podpálenie niekoľkých Koránov má byť vyhostený. Zároveň rozhodol, že pre obavy o jeho bezpečnosť zatiaľ krajinu nemusí opustiť. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

08.02.2024 09:32
debata

Správny súd v Štokholme v stredu uviedol, že rozhodnutie prisťahovaleckého úradu Migrationsverket zrušiť Iračanovi pôvodne udelené povolenie na pobyt a štatút utečenca je právoplatné. Dôvodom boli vážne trestné činy, na ktorých sa podieľal.

Irak Irán Libanon Švédsko Korán znesvätenie protesty Čítajte viac Pálenie Koránu nepodporujeme, je to však sloboda prejavu, tvrdí Švédsko. Šíria sa dezinformácie

Podľa súdu prisťahovalecké úrady preukázali, že muž počas azylovej previerky vedome poskytol nepravdivé informácie a vynechal dôležité informácie. Povolenie na pobyt tak získal neoprávnene.

Vzhľadom na mužove činy vo Švédsku je preňho v súčasnosti príliš nebezpečné vrátiť sa do Iraku, uviedol súd v stredu. Muž je známy kritikou islamu, preto ho nemožno poslať naspäť a dostane dočasné povolenie na pobyt.

Švédsko, NATO Čítajte viac Švédsky analytik: Riziko vojny s Ruskom je reálne, kým je tam Putinov režim

Minulé leto boli vo Švédsku na verejných zhromaždeniach opakovane podpálené alebo inak znesvätené výtlačky koránu. Za väčšinu z nich je zodpovedný práve tento Iračan. Vyvolalo to nahnevané reakcie moslimov a pre Štokholm značné diplomatické ťažkosti. Švédska polícia uvedeného muža niekoľkokrát vyšetrovala pre možné poburovanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Korán #Švédsko #vyhostenie #pálenie kníh