Sám doma po francúzsky. Malý chlapec žil dva roky bez rodičov a nikto si to nevšimol

Živil sa keksami a konzervami, spal pod troma paplónmi, aby mu nebola zima, ale normálne chodil do školy a dobre sa učil. Chlapec vo francúzskej obci Nersac mal deväť rokov, keď ho opustila matka, no nikomu to nepovedal. Celé dva roky si nikto nevšimol, že je v byte sám. O jeho osude sa verejnosť dozvedela až teraz vďaka súdu, ktorý jeho 39-ročnej mame uložil trest 18 mesiacov, z toho 12 podmienečne.

11.02.2024 14:00
debata (74)
Reportáž francúzskej televízie o prípade opusteného chlapca z Nersacu.

„Nepovedala ti mama, že v byte nemáš tak vystrájať? Celá budova sa trasie!“ pokarhala chlapca jedna suseda, keď ho náhodou stretla na chodbe. Mala toho rámusu už dosť, ale až doteraz sa s ním nebavila. „Nie,“ šokovala ju jeho odpoveď. „Ja bývam sám.“ „Ako je to možné?“ nechápala. „Je to proste tak,“ odvetil stroho jedenásťročný školák.

Susedia potom zalarmovali políciu. Žandári spravili obhliadku a nevychádzali z údivu. Byt bol v žalostnom stave, chladnička prázdna a v detskej izbe čosi ako brloh. Ani stopy po tom, že by tam bývali aj dospelí. Matka Alexandra si už odtiaľ všetky veci odniesla.

Ako vysvitlo, práve v čase koronakrízy, v rokoch 2020 až 2022, tam žil chlapec celkom sám. Obyvatelia domu ani učitelia nič netušili. Ako je vôbec možné, že si nikto nič nevšimol, pýtajú sa teraz novinári. Sú na vine ľahostajní susedia alebo to malý samotár tak dokonale tajil?

Odkázaný sám na seba

Do trojizbového bytu v Nersacu, asi sto kilometrov od mesta Bordeaux, sa Alexandra s dvoma deťmi nasťahovala v roku 2011. Obaja synovia boli pre ňu skôr na príťaž. Každého mala s iným mužom, otec toho mladšieho sa už oňho ani nezaujímal.

V skutočnosti bola lesba a neskôr sa zaľúbila do ženy v susednej obci Sireuil, vzdialenej päť kilometrov od Nersacu. Trávila u nej čoraz viac času a deti nechávala doma. Pred štyrmi rokmi sa napokon zbalila a odišla k priateľke. Bratia chvíľu bývali spolu, ale starší sa potom rozhodol odísť za svojím otcom. Deväťročný chlapec tak v opustenom byte zostal sám.

Hoci ho už nikto nekontroloval ani nenútil, každý deň robil to, na čo bol zvyknutý. Ráno vstal a pešo odišiel do blízkej školy, po vyučovaní sa netúlal, šiel rovno domov, kamarátov si k sebe nevodil. Poctivo si robil úlohy, chodil slušne oblečený, neboli s ním problémy.

detská postieľka - cestovná postieľka Čítajte viac V zamknutom dome v okrese Komárno našli opustené bábätko

„Usmieval sa. Bol to veľmi dobrý žiak, vždy čistý a zdvorilý… Nič nenasvedčovalo tomu, že by bol opustený,“ povedala pre francúzsku televíziu TF1 starostka obce Barbara Couturierová.

„Myslím si, že to bol aj spôsob jeho ochrany, keď všetkým hovoril, že je všetko v poriadku,“ vysvetlila pre rádio France Bleu. Podľa nej preto nebolo možné odhaliť, čo sa deje.

„Kamarátom povedal, že jedáva sám a sám cestuje autobusom. Nechodieval s nami von, celý čas zostával doma,“ zaspomínal si pre TF1 jeho spolužiak.

Vyviazol bez traumy

Spočiatku to chlapec nemal také zlé. Často pozeral televíziu, susedia sa divili, že ju má nahlas až do piatej ráno. Jedol studené konzervy, keksy a koláče. Niekedy aj čosi ukradol.

„Spravil som si malú záhradku na balkóne, z ktorej mi nenápadne zobral paradajky,“ pochválil sa TF1 jeden zo susedov. Raz za čas prišla syna navštíviť mama, priniesla mu nejaké potraviny a zobrala na vypratie špinavé oblečenie. Keď ako 11-ročný musel zmeniť školu a cestovať desať kilometrov, kupovala mu lístky na autobus.

Neskôr sa však situácia zhoršila. Alexandra prestala platiť účty, takže v byte vypli kúrenie aj elektrinu. Chlapec sa v noci zahrieval, ako vedel, umývať sa však mohol iba v studenej vode.

V roku 2022 sa mama obrátila na sociálnu službu obecného úradu s tým, že má finančné ťažkosti. Úrad jej preto poskytol stravné lístky, za ktoré potom nakupovala jedlo. „Brala pizzu, mrazené výrobky a sušienky,“ prezradila pre televíziu BFMTV starostka Nersacu.

novorodenec Čítajte viac Krkavčia matka nechala novorodenca pánu Bohu za chrbtom

Keď sa prípad začal vyšetrovať, matka poprela, že by syna opustila, a tvrdila, že si to celé vymyslel. Údajne s ňou žil v Sireuili, lenže tam ho nikdy nevideli.

V januári tohto roka ju odsúdili za „opustenie maloletej osoby ohrozujúce jej bezpečnosť“. Do väzenia síce nepôjde, no pol roka musí nosiť elektronický náramok na kontrolu pohybu. Navštevovať syna jej zakázali.

Chlapca, ktorý si už mamu neželá vidieť, zverili do náhradnej rodiny. To, čím prešiel, na ňom podľa psychológov nezanechalo nijaké následky. Je vraj mimoriadne zrelý a veľmi odolný.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #dieťa #rodina #Sám doma #opustené dieťa