Za vojnu na Ukrajine môže Kant, tvrdí ruská hlava rodiska nemeckého filozofa

Šéf Kremľa mu kedysi vzdával hold ako "kategorickému odporcovi riešenia akýchkoľvek medzištátnych sporov prostredníctvom vojny". Nemecký filozof Immanuel Kant ale dva mesiace pred 300. výročím narodenia upadá vo svojom rodisku, niekdajšom Königsbergu, dnešnom Kaliningrade, do nemilosti. Miestny gubernátor Anton Alichanov popredného filozofa 18. storočia obvinil, že "má priamy vzťah“ so začiatkom vojny na Ukrajine.

12.02.2024 14:30
Immanuel Kant, mysliteľ, politológ, filozof Foto:
,,Immanuel Kant má priamy vzťah s vojenským konfliktom na Ukrajine", tvrdí kaliningradský gubernátor. Johann Gottlieb Becker: Immanuel Kant (1768).
debata (13)

„Kant, ktorý sa tu narodil, má takmer priamy vzťah ku globálnemu chaosu, globálnej reorganizácii, ktorým teraz čelíme. Ba čo viac, má priamy vzťah s vojenským konfliktom na Ukrajine,“ povedal Alichanov podľa portálu Federal Press na kongrese politológov vo Svetlogorsku, v pobaltskej exkláve Ruska.

Prílet lietadiel MiG-31i do Kaliningradskej oblasti
Video

„Kant položil základy nemeckej klasickej filozofie, rozpumpoval nemeckú vôľu a zároveň ju odrezal od vyšších hodnôt," poznamenal gubernátor Kaliningradskej oblasti, ktorá po rozpadu Sovietskeho zväzu stratila pozemné spojenie so zvyškom Ruska. Dnes je tento niekdajší východopruský región, ktorý po druhej svetovej vojne pripadol Moskve, vtesnaný medzi Litvu a Poľsko. Obe tieto členské krajiny NATO aktívne stoja na strane Ukrajiny vo vojne, ktorú proti nej rozpútal kremeľský vládca Vladimir Putin.

putin, kaliningrad Čítajte viac V deň Putinovej pýchy Poľsko z mapy „vymazalo“ Kaliningrad. Kremeľ: Šialené

Alichanov tvrdí, že kvôli Kantovým dielam sa začala prvá svetová vojna aj vojna na Ukrajine. Zároveň zdôraznil, že „Západ od dávnych čias porušoval všetky dohody, ktoré boli dosiahnuté“. Dodal tiež, že žijúc v Kaliningradskej oblasti, „nie je možné nemyslieť na svetovú politiku a medzinárodné vzťahy“.

Hlavnou témou kongresu politológov vo Svetlogorsku mal byť podľa Federal Press „Civilizačný rozvoj moderného Ruska: strategický kurz a politické praktiky“.

Sýrčania, deti, trosky, vojna, Aleppo Čítajte viac Pax perpetua, večný mier

Immanuel Kant (1724 – 1804) sa narodil a celý život prežil v Königsbergu, dnešnom Kaliningrade. Filozof bol zástancom myšlienky, že večný mier možno zabezpečiť univerzálnou demokraciou a medzinárodnou spoluprácou.

„Kant písal o víťazstve morálky a racionalizmu nad zištným záujmom a individualizmom. Dôkazy toho videl v evolúcii svetových dejín a vytváraní občianskej spoločnosti. Kant navrhoval prekonávať prvotné zlo v človeku pomocou rozumu,“ pripomína portál RBC.ru.

Vladimir Putin Čítajte viac Putinov let do Kaliningradu sprevádzalo osem lietadiel NATO, píše ruský web

Prezident Putin, ešte v časoch, keď sa v Moskve i Bruseli hovorilo o budovaní strategického pertnerstva medzi Ruskom a Európskou úniou, sa verejne hlásil ku Kantovmu mysliteľskému odkazu. Zasadil sa o to, aby kaliningraská štátna univerzita niesla vo svojom názve meno nemeckého filozofa. V roku 2005 sa s vtedajším nemeckým kancelárom Gerhardom Schöderom zúčastnil aj na slávnostnom odhalení pamätnej tabule venovanej Kantovi na priečelí univerzity.

královec kaliningrad Čítajte viac Pripojenie Kaliningradu k Česku? Žarty o anexii zaplavili internet

„Kant bol kategorickým odporcom riešenia akýchkoľvek medzištátnych sporov prostredníctvom vojny. A my sa v tejto časti snažíme držať jeho učenia,“ píše sa v bezmála dve desaťročia starom dokumente na oficiálnej stránke ruského prezidenta Kremlin.ru . „Tak ako sa v modernom živote realizovalo jeho učenie o deľbe moci, môže a malo by sa realizovať aj jeho učenie o riešení sporov na medzinárodnej scéne mierovými prostriedkami… Na tomto fundamentárnom základe budeme budovať naše vzťahy s európskymi a inými krajinami sveta,“ dodal vtedy.

K téme sa Putin vrátil aj v roku 2013, keď pri besede so študentmi Kantovej univerzity v Kaliningrade označil nemeckého filozofa za symbolickú postavu pre celú Európu a navrhol, aby sa Kant stal symbolom Kaliningradskej oblasti.

„Jedným z jeho prvých základných diel je pojednanie K večnému mieru. V podstate ide o zdôvodnenie, prvý pokus zdôvodnenia zjednotenia Európy po sedemročnej vojne,“ povedal šéf Kremľa podľa RBC.ru rok predtým, ako anektoval Krym a podnietil proruských separatistov na rozpútanie bojov na Donbase, a deväť rokov pred spustením totálnej vojny proti Ukrajine.

Putinove 'nepokojné nohy'
Video

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #filozof #Vladimir Putin #Kaliningrad #Immanuel Kant #vojna na Ukrajine