Izrael schválil aktiváciu služby Starlink v poľnej nemocnici v Pásme Gazy

Izrael oznámil, že schválil aktiváciu internetovej služby Starlink v poľnej nemocnici v Rafáhu na juhu Pásma Gazy a po prvý raz tiež v Izraeli. Informuje o tom agentúra Reuters. Americký miliardár a podnikateľ Elon Musk pri novembrovej návšteve Izraela sľúbil, že bez súhlasu tamojšej vlády pre Pásmo Gazy službu Starlink vlastnenú jeho spoločnosťou SpaceX neaktivuje. Izraelské rozhodnutie Musk privítal.

14.02.2024 20:50
debata
Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

„Izraelské bezpečnostné orgány schválili poskytovanie služieb Starlink v poľnej nemocnici Spojených arabských emirátov pôsobiacej v Rafáhu. Vysokorýchlostné pripojenie Starlink s nízkou latenciou umožní videokonferencie s inými nemocnicami a vzdialenú diagnostiku v reálnom čase,“ uviedlo izraelské ministerstvo komunikácií vo vyhlásení. Starlink bude podľa neho k dispozícii tiež v Izraeli. „Využívanie služieb spoločnosti bude spočiatku obmedzené, v budúcnosti sa očakáva širšie využitie,“ dodalo izraelské ministerstvo.

húsiovci, Jemen Čítajte viac Expert: Rusko a Čína by si dali k veľkej vojne na Blízkom východe pukance

„Dúfame, že pomôžeme obyvateľom Izraela, ako aj nevinným civilistom v Gaze. Súhlasu Izraela si veľmi vážime. V takej hroznej situácii by sme sa mali usilovať o nápadné prejavy láskavosti, kedykoľvek je to možné,“ uviedol na svojej sieti X Musk.

Abbás Čítajte viac 'Ušetrite ľud pred katastrofou.' Palestínsky prezident vyzval Hamas, aby sa dohodol s Izraelom

Systém satelitného internetu Starlink prevádzkuje divízia spoločnosti SpaceX. Cieľom Starlinku je vytvoriť sieť, ktorá by pomocou niekoľkých tisíc malých satelitov na obežnej dráhe okolo Zeme umožnila vysokorýchlostné pripojenie na internet z akéhokoľvek miesta na svete. Divízia má približne 5 000 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme. Starlink používa napríklad Ukrajina pre vojenskú komunikáciu v rámci vojny s Ruskom, ktoré na ňu pred takmer dvoma rokmi zaútočilo.

Situácia v nemocnici Šifá po útokoch Izraela

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Fotogaléria
Zranení Palestínčania ošetrovaní v nemocnici...
Zranené palestínske dievča leží na podlahe v...
+21VAROVANIE (drastický obsah): Muž prekračuje...

Izrael vojnu v Pásme Gazy začal po teroristickom útoku Hamasu na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1 200 ľudí a asi 250 uniesli. Zhruba stovku rukojemníkov Hamas prepustil počas doposiaľ jediného prímeria koncom novembra. Podľa úradov v Pásme Gazy ovládaných Hamasom si vojna doteraz vyžiadala životy viac ako 28 578 Palestín­čanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #Elon Musk #Starlink