Izrael útočil na Rafah. Alžírsko prišlo s návrhom rezolúcie, USA s ním nesúhlasia

Izrael v noci na utorok letecky útočil na Pásmo Gazy a v utorok má Bezpečnostná rada OSN hlasovať o rezolúcii, ktorej súčasťou má byť aj humanitárne prímerie v tejto palestínskej enkláve.

20.02.2024 10:12
Rafah Foto: ,
Palestínčania stoja pri zničenej obytnej budove v Rafahu, ktorú zasiahlo izraelské bombardovanie, 16. februára 2024
debata (2)

BR OSN dostala dva návrhy. Alžírsky žiada okamžité humanitárne prímerie a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy. USA, kľúčový spojenec Izraela, s týmto návrhom nesúhlasia.

„Nie sme presvedčení, že tento výtvor (Bezpečnostnej) rady situácii v teréne pomôže,“ uviedol zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood. Schválenie takejto rezolúcie by podľa jeho slov ohrozilo diplomatické rokovania o prepustení rukojemníkov.

Video
Izraelský veľvyslanec: Zničenie Hamasu je krok k mieru

USA predložili vlastný návrh. Ten zdôrazňuje podporu pre dočasné prímerie v Pásme Gazy hneď, ako to bude možné, nežiada však okamžité ukončenie bojov. Takisto vyjadruje znepokojenie nad situáciou v meste Rafah na hranici s Egyptom. Upozorňuje tiež, že rozsiahla pozemná ofenzíva Izraela povedie k ďalšiemu vysídľovaniu a spôsobí škody v radoch civilistov.

Diplomatické zdroje pre agentúru AFP uviedli, že tento návrh by mohlo vetovať Rusko ako jeden z piatich stálych členov BR OSN.

Členské štáty Európskej únie s výnimkou Maďarska v spoločnom vyhlásení v pondelok vyzvali na okamžitú humanitárnu prestávku vo vojne medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy. Izraelvyzvali, aby neútočil na mesto Rafah, do ktorého uchýlilo takmer 1,5 milióna Palestínčanov.

Izraelské tanky v uliciach mesta Gaza 14....
Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v meste...
+18Palestínčania prehľadávajú trosky budov v meste...

Rafah je hlavnou vstupnou bránou pre humanitárnu pomoc z Egypta. Izraelské útoky humanitárne operácie sťažujú a dodávky potravín sú narúšané pravidelnými uzávierkami hraníc, uviedla Agentúra OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Detský fond OSN (UNICEF) upozornil, že pre nedostatok jedla a vody sa zvyšuje počet detí trpiacich podvýživou.

Izrael nedávno varoval, že spustí ofenzívu aj v Rafahu, ak Hamas do začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán v marci neprepustí rukojemníkov. Bezpečnostná rada OSN prijala od začiatku konfliktu v Pásme Gazy 7. októbra dve rezolúcie o riešení situácie vrátane tej, ktorá vyzývala na rozsiahle dodávky humanitárnej pomoci do palestínskeho územia.

Luiz Inácio Lula da Silva Čítajte viac Prezident Lula da Silva prirovnal izraelskú ofenzívu v Gaze k holokaustu

Agentúry OSN varujú pred „explóziou“ detských úmrtí v Gaze

Alarmujúci nedostatok potravín, zhoršujúca sa podvýživa a prudké šírenie chorôb môžu v palestínskom Pásme Gazy spôsobiť „explóziu“ detských úmrtí, varovala v pondelok Organizácia Spojených národov (OSN).

Agentúry OSN po 20 týždňoch vojny Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas upozornili, že potraviny a nezávadná voda sa stali na palestínskom území „neuveriteľne vzácnymi“, a dodali, že prakticky všetky malé deti majú nákazlivé choroby.

„Pásmu Gazy hrozí explózia zbytočných úmrtí detí, ktorým sa inak dá predísť, a znásobí to už aj tak neznesiteľnú mieru detských úmrtí v Pásme Gazy,“ povedal Ted Chaiban, zástupca šéfa Detského fondu OSN (UNICEF) pre humanitárnu činnosť.

Najmenej 90 percent detí vo veku do päť rokov v Pásme Gazy trpí jednou alebo viacerými nákazlivými chorobami, uvádza sa v spoločnom hodnotení agentúr OSN pre deti, potraviny a zdravie.

Až 70 percent detí malo dva týždne pred vypracovaním hodnotenia hnačku, čo je 23-násobné zvýšenie v porovnaní s rokom 2022. „Hlad a choroba sú smrtiaca kombinácia,“ napísal vo vyhlásení riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre núdzové situácia Mike Ryan.

izrael, palestína, gaza Čítajte viac Gaza bude podľa zástupcu OSN potrebovať nový Marshallov plán. Škody vyčíslil na 20 miliárd dolárov

„Je pravdepodobnejšie, že hladné, zoslabnuté a hlboko traumatizované deti ochorejú, a deti, ktoré už sú choré, predovšetkým na hnačku, nemôžu dobre vstrebať živiny,“ vysvetlil. „Je to nebezpečné a tragické a deje sa to pred našimi očami,“ dodal.

Palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo 7. októbra na Izrael a zabilo približne 1 160 ľudí, väčšinou civilistov.

Pri následnej vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy, kde Hamas vládne, bolo zabitých vyše 29-tisíc ľudí, väčšinou žien a detí, ako uvádza Hamasom riadené ministerstvo zdravotníctva. Pásmo Gazy sa od začiatku vojny ocitlo v nutričnej kríze, pričom pomoc zvonka sa výrazne obmedzila.

V hodnotení OSN sa uvádza, že vyše 15 percent detí vo veku do dvoch rokov v Pásme Gazy – teda jedno zo šiestich – je akútne podvyživených, pričom tri percentá sú schradnuté tak, že to ohrozuje ich život. „Keďže tieto údaje boli zhromaždené v januári, situácia je dnes pravdepodobne ešte vážnejšia,“ varovali agentúry OSN.

V južnej časti Pásma Gazy je podľa odhadu akútne podvyživených päť percent detí vo veku do dvoch rokov. Pred vojnou bolo iba 0,8 percenta detí vo veku do päť rokov v Pásme Gazy pokladaných za akútne podvyživených, poukázali agentúry OSN. „Takýto pokles nutričnej úrovne obyvateľstva za tri mesiace je celosvetovo nevídaný,“ upozornili.

gaza Čítajte viac Palestínčania sa nemajú kam vrátiť, Izrael v Gaze zničil vyše polovicu budov. Ľudia tam umierajú od hladu
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #Rafáh