Zacharovová chcela vyškoliť Macrona z dejepisu: Paríž po vzore Hitlera chystá pre Zelenského divíziu SS

Francúzsky prezident Emmanuel Macron má v úmysle zorganizovať divíziu SS Charlemagne (v preklade Karol Veľký) na obranu Ukrajiny. Takto komentovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vyjadrenia šéfa Elyzejského paláca, ktorý nevylúčil nasadenie vojakov krajín NATO na Ukrajine. Zároveň vyhlásila, že Macron „nevie, o čom hovorí“.

28.02.2024 08:28
debata (209)
  1. Fico po samite v Paríži: Vládla bojová atmosféra, ani slovo o mieri
    Video

Zacharovová podľa ura.ru narážala na divíziu SS, ktorá bránila bunker vodcu nacistického Nemecka Adolfa Hitlera, upozornili novinky.cz.

Vypočujte si podcast denníka Pravda s vojenským analytikom Vladimírom Bednárom.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Emmanuel, rozhodli ste sa zorganizovať divíziu Charlemagne II na obranu bunkra (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského,“ poznamenala Zacharovová podľa servera s tým, že „Macron nechápe, čo mu hovoria jeho podriadení a nie je si vedomý ani toho, čo sám hovorí“.

Emmanuel Macron a Gabriel Attal Čítajte viac Už sa vie, čo by robili na Ukrajine cudzí vojaci a súperka Macrona si vypočula, že by vyzbrojila Putina

Hovorkyňa ruskej diplomacie ďalej „pripomenula“, že v apríli 1945 sa divízia SS Charlemagne a ďalšie jednotky postavili na obranu Hitlerovho bunkra v Berlíne. Títo vojaci boli poslední, koho v Tretej ríši vyznamenali Rytierskym krížom Železného kríža, nemeckým vyznamenaním, ktoré v roku 1939 zriadil Hitler, poučovala ďalej Zacharovová.

Generál Macko o Macronovom samite, ktorý znepokojil Fica
Video

Macron v pondelok vyhlásil, že na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu zhoda nie je a že vylúčiť nič nemožno. „Boli časy, keď sme si mysleli, že (Ukrajincom) pošleme len helmy a spacáky," povedal Macron v odpovedi na novinársku otázku k tvrdeniam slovenského premiéra Roberta Fica. Ten povedal, že niektoré krajiny EÚ a NATO zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu na základe bilaterálnych dohôd.

PREMIÉR: Samit premiérov V4 v Prahe Čítajte viac Slovensko neizolujem, Macron potvrdil, že som mal pravdu, tvrdí Fico. V4 pokračuje aj napriek nezhodám

Francúzsko by podľa ministra zahraničia Stéphana Séjourného svojich vojakov na Ukrajinu neposlalo bojovať s ruskými inváznymi silami. Francúzske jednotky by podľa neho v prípade vyslania plnili špecifické úlohy ako odmínovanie, zabezpečenie ukrajinskej kyberbezpečnosti alebo výpomoc s výrobou zbraní na mieste, upresnil minister.

Poľský minister zahraničia vyškolil v OSN Rusko
Video
O čom to Rusko rozpráva? Takto v Bezpečnostnej rade OSN zadivil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. A ruskému veľvyslancovi pri Organizácii Spojených národov Vasilijovi Nebenzjovi dal politicko-historickú lekciu. / Zdroj: Twitter poľskej vlády
209 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Marija Zacharovová #vojna na Ukrajine