Príbuzní rukojemníkov väznených v Gaze pokračujú v pochode na Jeruzalem

Príbuzní a priatelia rukojemníkov unesených do Pásma Gazy pri vpáde palestínskych teroristických kománd na juh Izraela, sa v piatok zhromaždili v centre mesta Bajt Šemeš, aby sa vydali na tretí deň svojho pochodu do Jeruzalema. Ich akcia sa začala v stredu v kibuci Re’im na hranici s Pásmom Gazy, informoval v piatok na webe denník The Times of Israel (TOI).

01.03.2024 10:32
debata (1)

Táto etapa sa začala „pochodom nosidiel“: účastníci odišli z Bajt Šemešu tak, že vytvorili dvojice, ktoré niesli spolu 134 nosidiel – jedny pre každého z rukojemníkov, ktorí sú od 7. októbra 2023 stále v zajatí.

Medzi zbraňami Hamasu našli aj košickú EČV. Video izraelskej armády
Video

TOI dodal, že pochod s nosidlami povedú rodiny zajatých vojakov. Pridajú sa k nim minister vojnového kabinetu Benny Ganc a poslankyňa Hili Tropperová, ktorí budú nosidlá niesť ako prejav solidarity.

K rodinám sa pripájajú aj bývalí výsadkári, ktorí kedysi v šesťdňovej a jomkipurskej vojne bojovali po boku terajšieho rukojemníka Chaima Periho, 79-ročného rodáka z kibucu Nir Oz, kam 7. októbra tiež prenikli palestínske komandá terorizujúce miestne obyvateľstvo.

Pochod, ktorý zorganizovalo ústredie Fóra rodín rukojemníkov a nezvestných, sa začal neďaleko jedného z miest útoku zo 7. októbra – v Negevskej púšti, kde sa začiatkom októbra konal hudobný festival pod holým nebom Tribe of Nova.

Izrael / Tank / Čítajte viac Útok na dav čakajúci na pomoc v Gaze zabil desiatky ľudí, vojna má už viac ako 30-tisíc mŕtvych

Ide o druhý pochod organizovaný fórom; prvý, v novembri, sa tiež konal v čase rokovaní o prepustení rukojemníkov a dohode o prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Politický líder Hamasu Ismáíl Haníja v stredu povedal, že palestínska strana v doterajších rokovaniach preukázala „flexibilitu a ochotu“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však predtým obvinil Hamas zo zavádzajúcich požiadaviek a v utorok povedal, že Izrael bude pokračovať vo svojom vojenskom ťažení až do úplného víťazstva.

izrael, palestína, gaza Čítajte viac Gaza bude podľa zástupcu OSN potrebovať nový Marshallov plán. Škody vyčíslil na 20 miliárd dolárov

Pri bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra zabili komandá Hamasu vyše 1200 ľudí a približne 250 ďalších uniesli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že približne 130 z nich je stále v zajatí, do čoho však zarátavajú aj približne 30 pravdepodobne mŕtvych.

Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo vyše 29 000 ľudí, taktiež prevažne civilistov. Zranenia utrpelo ďalších vyše 68 000 ľudí. Podľa Izraela k počtu obetí prispieva skutočnosť, že Hamas využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty, keď umiestňuje vojenské zariadenia do civilných objektov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy #útok na Izrael