Brazília zápasí s horúčkou dengue. Húfne sa šíri, za dva mesiace sa zrejme nakazilo viac ako milión ľudí

V Brazílii aktuálne dochádza k nezvyčajne rýchlemu šíreniu hemoragickej horúčky dengue. Za prvé dva mesiace tohto roka tam zaznamenali viac než milión potvrdených alebo pravdepodobných prípadov nákazy týmto vírusovým infekčným ochorením.

01.03.2024 13:06
Brazília / Horúčka dengue / Foto: ,
Zdravotná sestra testuje muža na prítomnosť horúčky dengue na poliklinike v brazílskom Rio de Janeiro, február 2024
debata (1)

K rozsiahlemu šíreniu dengue v súčasnosti dochádza aj v susednom Peru a Argentíne.

Ako vo štvrtok uviedlo brazílske ministerstvo zdravotníctva, je uvedený počet nakazených za prvé dva mesiace skoro päťkrát vyšší než za rovnaké obdobie minulého roka.

Brazília zápasí s horúčkou dengue

Brazíliu zasiahlo nezvyčajne rýchle šírenie hemoragickej horúčky dengue. V šiestich brazílskych štátoch a v oblasti hlavného mesta vyhlásili stav núdze.

Fotogaléria
Tabuľa so zobrazením prekríženého komára pred...
Pacientka s horúčkou dengue dostáva ošetrenie v...
+12Pacienti s horúčkou dengue v provizórnej...
CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1 Čítajte viac Komáre z tropických krajín sú už aj na Slovensku. Môžu šíriť choroby? Vedkyňa varuje, že treba konať, kým nie je neskoro

Úrady od začiatku roka evidujú už 214 potvrdených obetí dengue, zatiaľ čo u 687 sa takáto spojitosť preveruje. V šiestich brazílskych štátoch a v oblasti hlavného mesta už pre masívne šírenie ochorenia vyhlásili stav núdze.

Súčasťou prijatých opatrení je aj očkovacia kampaň s využitím novej vakcíny, ako aj na sobotu vyhlásený deň boja proti dengue, počas ktorého budú obyvatelia po celej krajine pomáhať pri vysúšaní lokalít, kde dochádza k množeniu komárov.

K nezvyčajne vysokému počtu nakazených zrejme prispeli intenzívne dažde v kombinácii s vysokými teplotami. Vytvorili ideálne podmienky pre množenie komára druhu Aedes aegypti, ktorý vírus prenáša.

Vyšší výskyt dengue podľa odborníkov súvisí s nadpriemernými teplotami ovzdušia vyvolanými klimatickým fenoménom El Niňo.

vírus, laboratórium Čítajte viac Horúčka dengue či Zika. V dôsledku El Niña sa WHO pripravuje na nárast šírenia vírusových ochorení

Už začiatkom tohto týždňa vyhlásili stav núdze vo väčšine provincii v susednom Peru, odkiaľ hlásili už viac než 30-tisíc prípadov nákazy týmto ochorením a niekoľko desiatok úmrtí.

Hoci väčšinu prípadov horúčky dengue sprevádzajú ľahké príznaky, choroba môže spôsobiť silné bolesti hlavy, horúčky a bolesti svalov. Jej symptómami sú aj bolesti kĺbov, svrbenie a rôzne vyrážky. Môže viesť až k vnútornému krvácaniu a k smrti.

Komár Čítajte viac Chorvátsko bojuje proti invazívnym ázijským komárom nezvyčajne. Vypúšťaním neplodných jedincov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #horúčka dengue