Prvé zo státisícov nábojov, ktoré vo svete našli Česi, čoskoro dorazia na Ukrajinu

Prvú várku 155 mm delostreleckých granátov zakúpených z tretích krajín z iniciatívy českého prezidenta Petra Pavla dostane Ukrajina v priebehu niekoľkých týždňov.

04.03.2024 14:18 , aktualizované: 14:44
munícia, 155 Foto: ,
Ukrajina potrebuje na úspešný boj dostatočné množstvo delostreleckej munície kalibru 155 milimetrov.
debata (131)

Skorú dodávku munície pre Kyjev agentúre Bloomberg potvrdil námestník českej ministerky obrany Jan Jireš.

Na nákupe munície pre Ukrajinské ozbrojené sily sa podľa neho podieľa viacero európskych krajín. Jireš síce neuviedol, ktoré konkrétne, podľa medializovaných informácií ale český projekt už prisľúbili finančne podporiť Holandsko, Belgicko, Dánsko i Kanada. Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý bude v utorok rokovať v Prahe s prezidentom Pavlom a premiérom Petrom Fialom, už avizoval, že sa do projektu zapojí aj Paríž.

Ukrajinskí delostrelci zničili ruské pozície v Donecku
Video
Ukrajinské delostrelectvo je zamerané na ruské pozície. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Jireš nešpecifikoval, zo zásob ktorých krajín sa budú dodávky realizovať, sľúbil však, že tieto informácie sa zverejnia potom, ako náboje dorazia na Ukrajinu.

Volodymyr Zelenskyj v Prahe
Video
Návšteva prezidenta Ukrajina Volodymyra Zelenského v Prahe, kde sa vlani v júli stretol s českým prezidentom Petrom Pavlom. / Zdroj: Kancelária ukrajinského prezidenta

Myšlienku nakúpiť v tretích krajinách stovky tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu Pavel prvýkrát verejne oznámil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára. Podľa neho Česko má možnosť v nemenovaných krajinách mimo EÚ nakúpiť až pol milióna delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov a 300-tisíc kusov kalibru 122 milimetrov. Podľa expertov je na nákup potrebných asi 1,5 miliardy eur; české úrady však výšku tejto sumy nepotvrdili.

Poľsko, NATO Čítajte viac Prídu špeciáli či ženisti? Kto pošle na Ukrajinu vojakov a čo na to Rusko?

Holandský premiér Mark Rutte minulý týždeň počas cesty na Ukrajinu oznámil, že jeho krajina na nákup delostreleckej munície pre Kyjev z krajín mimo Európskej únie prispeje sumou štvrť miliardy eur. Belgicko prisľúbilo vyčleniť 200 miliónov eur a Kanada podľa CBC News oznámila, že je pripravená poskytnúť 22 miliónov dolárov. Okrem toho český návrh podporilo Dánsko, Veľká Británia a Švédsko.

Zdroje magazínu Der Spiegel uviedli, že do nákupu nábojov pre Ukrajinu je zapojené aj Nemecko, ktoré vedie tajné rokovania s Indiou. Má ísť údajne o „státisíce“ delostreleckých granátov, obchod by ale Berlín rád uskutočnil cez sprostredkovateľov, aby si ešte viac nepokazil vzťahy s Ruskom.

Portál Politico medzi pravdepodobnými dodávateľmi spomenul aj Južnú Kóreu, Turecko a Južnú Afriku. Podobné kontrakty by sa podľa jeho zdrojov mohli uzavrieť aj s arabskými, africkými a balkánskymi štátmi.

Ukrajina, húfnica Čítajte viac Zbrane na Ukrajinu idú pomaly. Brusel zisťuje, či ich štáty EÚ už naozaj nemajú

Západné spravodajské služby odhadujú, že Ukrajina vyčerpá svoje zásoby nábojov do júna alebo možno ešte skôr. V dôsledku zastavenia vojenskej pomoci zo strany USA, kde sa zákonodarcovia od jesene minulého roka nedokázali dohodnúť na balíku 61,4 miliardy dolárov pre Kyjev, začala ukrajinská armáda pociťovať akútny nedostatok delostreleckej munície, ktorou je nútená šetriť na bojisku. Podľa vojenských analytikov meškanie západných dodávok delostreleckých granátov prispelo k nedávnej strate Avdiivky, kľúčového frontového mesta v Doneckej oblasti.

USA boli hlavným dodávateľom 155 milimetrových nábojov na Ukrajinu. Podľa Bloombergu od februára 2022 ich Kyjevu dodali približne 2 milióny kusov.

Americký Senát už schválil návrh zákona, ktorý ráta s vyčlenením pomoci vo výške presahujúcej 60 miliárd dolárov pre Ukrajinu, z čoho 3 miliardy majú ísť na delostreleckú muníciu, republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson ale doteraz odmietol dať o ňom hlasovať vo svojej komore Kongresu.

Minister obrany Rustem Umerov nedávno v liste šéfom rezortov obrany Európskej únie uviedol, že Ukrajina zažíva „kritický“ nedostatok delostreleckých granátov. Vysvetlil, že ukrajinské ozbrojené sily môžu na 1500 kilometrov dlhej frontovej línii vypáliť maximálne 2000 nábojov denne. To je podľa neho trikrát menej nábojov, ako používa Rusko. Prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že bez podpory Západu bude ukrajinská armáda nútená ustúpiť.

UA Armáda / UA Vojak / Čítajte viac Kyjev zráža na kolená ruská početná a zbrojná prevaha, opisujú Ukrajinci situáciu na fronte

Podľa vojenských odhadov potrebuje Ukrajina 200-tisíc nábojov mesačne, aby mohla plnohodnotne bojovať a odolávať Rusku. To je asi 6,7 tisíc kusov munície za deň.

Jireš v rozhovore pre Bloomberg povedal, že podpora českej inicitívy v Európe „ukazuje, že skutočne niečo robíme, nečakame len, čo sa stane na Kapitole“, sídle Kongresu USA.

Rusko, ktoré pred rokom tiež trpelo akútnym nedostatkom munície, za posledných šesť mesiacov dostalo od Severnej Kórey 3 milióny delostreleckých granátov, oznámil nedávno šéf juhokórejského ministerstva obrany Sin Won-sik. Koncom minulého týždňa však médiá informovali, že zo strahny Pchjongjangu nastala pauza v dodávkach delostreleckej munície pre Moskvu.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Petr Pavel #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #delostrelecká munícia