K Stalinovej smrti mohol prispieť Západ, myslia si ruskí komunisti. Zahájili prešetrovanie

Ruská komunistická strana požiadala prokuratúru a tajnú službu (FSB) o vyšetrovanie smrti diktátora Josifa Stalina, ktorý zomrel presne pred 71 rokmi, 5. marca 1953. Podľa "Komunistov Ruska" stáli za smrťou sovietskeho diktátora západné tajné služby, informuje ruská agentúra RIA Novosti.

05.03.2024 11:44
debata (22)

„Na 71. výročie Stalinovej smrti sa strana obrátila na generálnu prokuratúru a FSB so žiadosťou o prešetrenie možného zapojenia západných tajných služieb do jeho usmrtenia. Mnohé svedectvá totiž hovoria o možnej otrave vodcu sovietskych národov agentmi zo Západu,“ citujú ruské médiá Sergeja Malinkoviča, vodcu ruských komunistov a kandidáta na prezidenta.

Priaznivci ruskej komunistickej strany pózujú s... Foto: SITA/AP
Stalin / Komunisti / Komunistická strana / Priaznivci ruskej komunistickej strany pózujú s portrétom Josifa Vissarionoviča Stalina na Červenom námestí v Moskve

Malinkovyč tiež povedal, že predstavitelia strany položia kvety k buste diktátora Stalina na Červenom námestí kvety.

Bál som sa pri nástupe stalinizmu, hovorí autor Nebojsu Ľubomír Feldek
Video
Dramatik Ľubomír Feldek napísal pre deti hru Nebojsa, ktorú uvádza SND. Čoho sa bál on sám? / Zdroj: TV Pravda

Sovietsky diktátor má na svedomí ohromné množstvo tyranie, zabíjania a krvavú históriu. Podľa odhadov bolo za Stalina uväznených z politických dôvodov takmer štyri milióny obyvateľov, 786 tisíc z nich bolo popravených. Stalin osobne nechal zastreliť vyše 44-tisíc ľudí vrátane väčšiny svojich spolupracovníkov. Celkovo Stalinské represie postihli v ZSSR podľa Memorialu až 17 miliónov ľudí. Jeho režim spôsobil na Ukrajine v rokoch 1932–33 hladomor, ktorý je uznaný ako genocída. ‚Holodomor‘ viedol k smrti miliónov Ukrajincov a výrazne poškodili základy ukrajinskej spoločnosti.

Ukrajina Švajčiarsko Zelenskyj hladomor Čítajte aj Ukrajinci si pripomínajú holodomor. Svet musí odsúdiť zločiny minulosti a súčasnosti, povedal Zelenskyj

Napriek tomu všetkému je diktátor a jeho totalitný režim v Rusku často glorifikovaný. Jeho busty stoja po celom Rusku, vrátane Moskvy, a oživujú kult krvavého diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina.

Stalin Tver Čítajte aj Bustu Stalina postavili na kostiach jeho obetí. Ničia ľudskú pamäť, tvrdí aktivista

Stalin zomrel vo veku 74 rokov, v posledných rokoch života trpel aterosklerózou, teda kôrnatením tepien. 1. marca 1953 ho našli v dači v Kunceve pri Moskve ležať na podlahe. Bol ochrnutý a nehovoril, lekára však prítomní zavolali až na druhý deň, keď sa jeho stav nelepšil. Podľa lekárov utrpel záchvat mŕtvice, zomrel po štyroch dňoch, píše portál iDNES.cz.

Rusko, Stalin, Komunizmus, Moskva, Kremeľ, sovietsky zväz Čítajte aj V Rusku odhalili ďalšiu Stalinovu sochu. Ľudia ju vraj túžili vidieť každý deň
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Josif Stalin #Sovietsky zväz #komunisti