Chytil sa do medovej pasce. Si moja tajná láska, písala americkému podplukovníkovi domnelá Ukrajinka

"Milovaný Dave, majú NATO a Biden tajný plán, ako nám pomôcť?" pýtala sa ho necelý mesiac po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. A on zaslepený romantickými citmi k nezadanej Ukrajinke, ako sa mu predstavila na zoznamovacej webovej stránke, odpovedal aj na ďalšie bizarne formulované žiadosti o tajné informácie. Okrem iného vyzradil chystanú prvú cestu amerických politikov na Ukrajinu po 24. februári 2022.

05.03.2024 12:18
facebook dating, facebook, sociálna sieť, zoznamka Foto:
Ruské tajné služby s obľubou nastražujú ,,medové pasce" na internetových zoznamkách. Na ilustračnej snímke zoznamka Dating, ktorá patrí pod Facebook.
debata (6)

Podplukovník americkej armády vo výslužbe David Franklin Slater je od uplynulého víkendu vo vyšetrovacej väzbe. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti ho zatkli pre podozrenie z prezradenia tajných informácií o vojne na Ukrajine.

„Slater čelí jednému obvineniu zo sprisahania s cieľom vyzradiť informácie o národnej obrane a dvom obvineniam z neoprávneného vyzradenia informácií o národnej obrane. V prípade usvedčenia zo všetkých obvinení mu hrozí až 30 rokov väzenia a pokuta do výšky 750-tisíc dolárov,“ napísal portál CNN.

Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor
Video

Šesťdesiattriročný Slater po odchode do výslužby pracoval od augusta 2021 do apríla nasledujúceho roka ako civilný zamestnanec na leteckej základni Offutt v Omahe v štáte Nebraska. Práve tam sídli strategické veliteľstvo (STRATCOM) zodpovedné za jadrové sily USA. Podplukovník s bezpečnostnou previerkou kategórie „prísne tajné“, absolvent školenia na správne zaobchádzanie s citlivými vládnymi informáciami, mal prístup k najprísnejšie stráženým veliteľským tajomstvám. Okrem iného sa zúčastňoval na brífingoch o totálnej ruskej invázii na Ukrajinu.

David Franklin Slater vynášal tajné informácie... Foto: SITA/AP, Chris Machian
Offutt Air Force Base Runway Reconstruction David Franklin Slater vynášal tajné informácie z leteckej základne Offutt v Omahe v štáte Nebraska, kde sídli strategické veliteľstvo (STRATCOM) zodpovedné za jadrové sily USA. Na snímke lietadlo TC-135 pristáva na leteckej základni Offutt.

Podľa amerických úradov Slater od februára do apríla 2022 odovzdával tajné informácie, ktoré sa dozvedel na brífingoch, osobe vystupujúcej na zahraničnej zoznamke ako slobodná žena z Ukrajiny.

Tlačová správa ministerstva spravodlivosti uvádza, že počas korešpondencie neznáma osoba, označovaná v žalobe ako „spolusprisahanec 1“, Slatera opakovane žiadala, aby jej dodal „neverejné, dôverne uchovávané a utajované“ informácie. Nazývala ho pri tom „tajným milencom-informátorom“ a „tajným agentom“. Podplukovník vo výslužbe jej ochotne prezradil utajované skutočnosti, vrátane tých, ktoré sa týkali vojenských cieľov a ruských vojenských spôsobilostí spojených s inváziou na Ukrajinu.

Anna Chapmanová Čítajte viac Agentku 90 - 60 - 90 vymenia za vedca

Obžaloba uvádza niekoľko správ zo Slaterovej korešpondencie na nešpecifikovanej zoznamke.

„Pamätám si, že dnes máš prácu v operačnom stredisku, som si istá, že je tam veľa zaujímavých noviniek?“ znie jedna z nich.

"Drahý, čo je zobrazené na obrazovkách v špeciálnej miestnosti? Je to veľmi zaujímavé,“ odkázala mu domnelá Ukrajinka 11. marca 2022.

O štyri dni neskôr napísala: „Mimochodom, ako prvý si mi povedal, že predstavitelia NATO cestujú vlakom a až teraz (už večer) to oznámili v našich správach. Si moja tajná informátorská láska! Aké boli tvoje stretnutia? Úspešné?"

Anna Chapman Čítajte viac Špiónka Anna Chapman v bielizni: Vyzliekla sa pre pánov v Maxime

Tri dni na to: „Milovaný Dave, majú NATO a Biden tajný plán, ako nám pomôcť?“

V ďalších správach v apríli 2022 „spolusprisahanec 1“ ďakuje svojmu „sladkému Daveovi“ za „cenné informácie“ a zdieľala svoje nádeje, že NATO pripravuje „veľmi nepríjemné prekvapenie pre Putina" a dodáva: „Povieš mi to?"

Pavel Minařík Čítajte viac Slovenská špiónka v BBC nebola jediná, známy je aj prípad kapitána Minaříka

Jedna komunikácia zahrnutá v obžalobe naznačuje, že Slater prezradil údajnej ukrajinskej žene, že americkí predstavitelia mali namierené do Kyjeva 14. apríla 2022, teda v ten istý deň, keď senátor Steve Daines a členka Snemovne reprezentantov Victoria Spartzová, obaja za Republikánsku stranu, navštívili Ukrajinu ako prví americkí politicí od začiatku ruskej invázie. „Môj drahý Dave, ďakujem za cenné a užitočné informácie, je skvelé, že dvaja americkí predstavitelia cestujú do Kyjeva,“ poďakovala mu tajomná partnerka zo zoznamky.

Gábor Grendel v Ide o pravdu: Únik videí s ruskými špiónmi je chyba
Video
Zdroj: TV Pravda

„Námestník generálneho prokurátora Matthew G. Olsen z divízie národnej bezpečnosti ministerstva spravodlivosti konštatoval, že Slater konal „pri očividnom ignorovaní bezpečnosti svojej krajiny a svojej prísahy chrániť jej tajomstvá“.

„Ministerstvo spravodlivosti sa bude snažiť brať na zodpovednosť tých, ktorí vedome a úmyselne vystavujú svoju krajinu riziku zverejnením utajovaných informácií,“ dodal Olsen.

Anna Chapmanová Čítajte viac Rusi nastavili medovú pascu Obamovmu človeku

Ministerstvo spravodlivosti USA o zatknutí Slatera informoval v deň, keď sa dvadsaťdvaročný príslušník leteckej zložky americkej Národnej gardy JackTeixeira priznal k jednému z najzávažnejších narušení národnej bezpečnosti USA za posledné roky. Výmenou za priznanie viny prokurátori súhlasili s tým, že pre neho nebudú požadovať vyšší trest ako 16 rokov a osem mesiacov väzenia.

Jack Teixeira Čítajte viac Američan Teixeira priznal vynesenie tajných armádnych informácií

Teixeiru zatkli vlani po tom, ako podľa vyšetrovateľov zverejnil utajované dokumenty v uzavretej skupine svojich internetových priateľov na komunikačnej platforme Discord. Niektoré z materiálov, ktoré obsahovali prísne tajné informácie o ukrajinskej protivzdušnej obrane či izraelskej spravodajskej službe Mossad, z uzavretej skupiny unikli a dostali sa na verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vyzradenie dokumentov #vojna na Ukrajine #utajované skutočnosti