Vojenská neutralita sa po 200 rokoch skončila, Švédsko sa stalo členom NATO. Blanár víta kráľovstvo v aliancii

Švédsko sa vo štvrtok stalo 32. členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Svoj vstup škandinávska krajina potvrdila slávnostným uložením prístupového protokolu do úschovy americkému ministerstvu zahraničia. Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer) víta Švédske kráľovstvo v NATO. Vyzdvihol, že slovensko-švédske vzťahy dostanú nový impulz na ďalšie posilnenie spolupráce aj v oblasti obrany a bezpečnosti, uviedol komunikačný odbor rezortu.

07.03.2024 17:52 , aktualizované: 18:19
Ulf Kristersson / Antony Blinken / Foto: ,
Švédsky premiér Ulf Kristersson (vľavo) a americký minister zahraničia Antony Blinken pri odovzdávaní prístupového protokolu Švédska do NATO 7. marec 2024
debata (30)

Minister dodal, že posilnením NATO o nového člena sa posilní aj bezpečnosť Slovenska. Tento rok si koncom marca SR zároveň pripomenie 20. výročie od svojho vstupu do Severoatlantickej aliancie.

Posledný formálny krok v procese prijatia urobil švédsky premiér Ulf Kristersson, keď protokol odovzdal americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi. Ten pripomenul, že k švédskemu vstupu do NATO viedla ruská invázia na Ukrajinu, a vyhlásil, že aliancia je teraz silnejšia ako kedykoľvek predtým.

Video
Zdroj: Pozrite sa, ako NATO na švédskom ostrove cvičí na ruskú inváziu

Americké ministerstvo zahraničia potvrdilo, že dnes boli splnené podmienky pristúpenia Švédskeho kráľovstva, stanovené článkom II Protokolu Severoatlantickej zmluvy.

Švédsky premiér predtým na sieti X oznámil, že generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ho formálne informoval, že všetci členovia aliancie už prijali prístupový protokol a prizval Švédsko na pristúpenie k Severoatlantickej zmluve.

Stoltenberg potom vstup Švédska do NATO uvítal ako historickú udalosť a zdôraznil, že severská krajina má teraz konečnú záruku bezpečnosti. Kristersson na slávnostnej ceremónii vo Washingtone uistil, že jeho krajina bude zdieľať bremeno, zodpovednosť a riziká so svojimi spojencami.

Švédsko, NATO Čítajte viac NATO verzus Rusko – 2:0. Švédsko má stíhačky i ponorky a Moskvu pokladá za hrozbu

Švédsko podalo prihlášku do NATO spoločne s Fínskom v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu predvlani na jar. Zatiaľ čo o Fínsko sa aliancia rozšírila začiatkom vlaňajšieho apríla, vstupu Švédska dlho bránili Turecko a Maďarsko. Ankara pripojenie severskej krajiny k aliancii schválila tento rok v januári. Posledná prekážka rozšírenia potom padla 26. februára, keď rozšírenie aliancie o Švédsko schválil po mesiacoch prieťahov aj maďarský parlament.

Maďarsko doručilo ratifikačný dokument

Ratifikačný dokument pre vstup Švédska do NATO bol odovzdaný americkému ministerstvu zahraničných vecí, oznámil vo štvrtok vo Washingtone šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Szijjártó dodal, že už telefonicky konzultoval aj so svojím švédskym náprotivkom Tobiasom Billströmom.

Ratifikáciu členstva Švédska v NATO nedávno schválil maďarský parlament, pre ktorý bolo podľa jeho slov nevyhnutné obnoviť dôveru medzi Maďarskom a Švédskom. „Myslím si, že začiatkom budúceho týždňa bude možné vztýčiť švédsku vlajku v sídle NATO v Bruseli,“ podotkol minister.

Belgium NATO Summit Čítajte viac Maďarsko schválilo vstup Švédska do NATO. Historický krok, odkázal Kristersson

Szijjártó pripustil, že schvaľovací proces v maďarskom parlamente nebol krátky. „Nikto nemá právo spochybňovať maďarský demokratický systém. Maďarsko je demokracia a jeho politický systém dobre funguje. Je to demokratický politický systém. Neprijímame od nikoho neopodstatnenú kritiku, zjavne to neboli ochotní tolerovať ani maďarskí poslanci,“ zdôvodnil minister prieťahy procesu ratifikácie.

Po 200 rokoch vojenskej neutrality sa Švédsko rozhodlo požiadať o členstvo spolu s Fínskom kvôli ruskej vojenskej invázii na Ukrajine. Stalo sa tak v máji 2022, ale pre turecký a maďarský nesúhlas muselo Švédsko s pripojením čakať až doteraz.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Švédsko