Pápež nežiada Ukrajinu, aby sa vzdala, reaguje Vatikán. Podľa Zacharovovej sa prihováral Západu

Pápež František v rozhovore so švajčiarskou televíznou stanicou nevyzýval Ukrajinu ku kapitulácii, ale skôr volal po prímerí a odvahe začať rokovania, vysvetlil podľa agentúry ANSA hovorca Vatikánu Matteo Bruni. Pápež v spomínanom rozhovore hovoril o potrebe vyvesiť "bielu vlajku". Interview má byť odvysielané až 20. marca, agentúra Reuters však už v sobotu časť zverejnila. Proti pápežovým výrokom sa vo večernom prejave ohradil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ostro sa predtým vymedzil aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

10.03.2024 13:37 , aktualizované: 22:05
debata (110)
Mŕtvi vojaci, horiace tanky. Ukrajinci čelia Rusom pri Avdijivke
Video
Jedna z najkrvavejších bitiek ruskej vojny proti Ukrajine pri meste Avdijivka. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Pápeža sa v rozhovore pýtali na jeho postoj v rozprave medzi tými, ktorí hovoria, že by sa Ukrajina mala vzdať, pretože nie je schopná vypudiť ruské sily, a tými, ktorí tvrdia, že by to legitimizovalo právo silnejšieho. Tazateľ v rozhovore použil termín „biela vlajka“. Pápež na to podľa Reuters zareagoval slovami, že „najsilnejší je ten, kto zhodnotí situáciu, pomyslí na ľudí, má odvahu k bielej vlajke a koná“.

Dzurinda: Stretnutie Blanára s Lavrovom bolo hanebné
Video

Hovorca Vatikánu v nedeľu podotkol, že pápež termín „biela vlajka“ zopakoval v reakcii na novinársku otázku. „Pápež používa výraz biela vlajka, reaguje na obraz navodený moderátorom, aby poukázal na zastavenie násilností a na prímerie dosiahnuté vďaka odvahe vyjednávať,“ uviedol Bruni.

Vatikánsky hovorca tiež zdôraznil, že inde v rozhovore pápež povedal, že „vyjednávanie nikdy nie je kapituláciou“.

Rusi „nepostupujú ďalej Európou len preto, že im v tom bránia Ukrajinci a Ukrajinky so zbraňou v ruke a pod modrožltou vlajkou,“ povedal Zelenskyj v prejave, v ktorom však výslovne pápeža Františka ani jeho výroky nespomenul. „Na Ukrajine kedysi bolo veľa bielych domov a kostolov, tie sú ale teraz vypálené a zničené ruskými projektilami. To veľa vypovedá o tom, kto by mal prestať, aby sa skončila vojna,“ dodal prezident.

Ukrajina voľby parlamentné predčasné volodymyr zelenskyj Čítajte viac Zelenského posledných sedemdesiat dní? Bez volieb nebude legitímny prezident, hlása ruská propaganda

Pápežove výroky v nedeľu ostro skritizoval ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba. „Naša vlajka je žltá a modrá. To je vlajka, pod ktorou žijeme, umierame a vyhrávame. Žiadne iné vlajky by sme vyvesovať nemali,“ napísal na sociálnej sieti X. Kuleba tiež v odkaze na pápeža uviedol, že „najsilnejší je ten, kto v boji medzi dobrom a zlom stojí na strane dobra a nesnaží sa obe strany klásť na jednu roveň a nazvať to konaním“.

Ukrajina zatiaľ rokovania s účasťou Ruska odmieta a tvrdí, že je najprv potrebné vypracovať mierový plán. V tomto zmysle sa po piatkovom rokovaní s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo februári Zelenskyj povedal, že by si želal usporiadanie mierového summitu vo Švajčiarsku, kde by Ukrajina spolu s partnermi takýto plán vypracovala, a neskôr ho predstavila Rusku.

Pápežove slová v nedeľu odsúdili aj predstavitelia niektorých európskych štátov. „Tvárou v tvár zlu nesmieme kapitulovať, musíme bojovať a poraziť ho, aby bielu vlajku vztýčilo zlo a kapitulovalo,“ napísal lotyšský prezident Edgars Rinkévičs.

„Čo takto, pre rovnováhu, dodať odvahu Putinovi, aby stiahol svoju armádu z Ukrajiny? Mier by nastal okamžite, bez nutnosti vyjednávať,“ uviedol poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski a dodal, že podobné výzvy odopierajú obetiam agresie možnosť brániť sa.

Pápež František Čítajte viac Slúži pápež Putinovej propagande? Ako mierotvorca zlyhal

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová agentúre ANSA v reakcii na pápežovo vyjadrenie oznámila, že svätý otec nehovoril ku Kyjevu, ale k Západu. Ten totiž podľa nej Ukrajinu využíva ako nástroj na vyplnenie svojich cieľov. „Chápem to tak, že pápež vyzýva Západ, aby upustil od svojich ambícií a priznal, že sa plietol,“ citovala Zacharovovú ANSA. Ruská ozbrojená agresia voči susednej krajine už trvá viac ako dva roky.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna na Ukrajine