Rusko posiela vojsko na hranicu Fínska. Odpovieme v pravú chvíľu, znie z Moskvy

Rusko rozmiestni vojakov a zbrane pri hraniciach s Fínskom, vyhlásil Putin. Vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie označil za „bezvýznamný krok“. Vyhlásil to v rozhovore s agentúrou RIA Novosti a televíziou Rossija-1. Helsinki a Štokholm sa pre vstup do NATO rozhodli kvôli ruskému útoku na Ukrajinu.

13.03.2024 10:28 , aktualizované: 11:54
debata (88)
Toto dokáže fínske delostrelectvo. NATO sa o hranicu s Ruskom nemusí báť
Video
Fínsko sa 4. marca stalo členom NATO. Pozrite si, čo dokáže delostrelectvo severskej krajiny. / Zdroj: Finnish Defence Forces

„Nemali sme tam (na fínskej hranici) vojakov, teraz tam budú. Neboli tam systémy ničenia, teraz sa tam objavia,“ vyhlásil podľa portálu iDNES.cz šéf Kremľa. „Z hľadiska zabezpečenia vlastných národných záujmov je to (pre Fínsko a Švédsko) absolútne bezvýznamný krok,“ dodal.

Desiatky rokov neutrálne Fínsko sa 31. členskou krajinou NATO stalo vlani v apríli, Švédsko do aliancie vstúpilo tento rok v marci. Oba štáty sú rovnako ako ich spojenci presvedčení o tom, že členstvo v zoskupení kolektívnej obrany prispeje tak k ich bezpečnosti, ako aj k bezpečnosti celej aliancie.

Švédsko, NATO Čítajte aj NATO verzus Rusko – 2:0. Švédsko má stíhačky i ponorky a Moskvu pokladá za hrozbu

„Keď ruský prezident Putin začal pred dvoma rokmi inváziu na Ukrajine, chcel zmenšiť vplyv NATO, získať viac kontroly nad svojimi susedmi a zničiť Ukrajinu ako suverénny štát. To sa mu ale nepodarilo. Severoatlantická aliancia je ešte silnejšia a Ukrajina je bližšie k NATO ako kedykoľvek predtým,“ poznamenal k vývoju v aliancii jej šéf Jens Stoltenberg.

Putin, Kremeľ, Rusko, vojna na Ukrajine, Moskva Čítajte aj Ľutujem, Vladimir, ale sám si si na vine. Putin si za rozšírenie NATO môže sám, odkázala Clintonová

Moskva už skôr uviedla, že na rozšírenie obrannej aliancie odpovie v pravú chvíľu a bez náhlenia.

EÚ sa musí postarať o svoju vlastnú obranu

Európska únia sa musí postarať o svoju vlastnú obranu, vyhlásil v Európskom parlamente (EP) fínsky premiér Petteri Orpo. Varoval pred rastúcou hrozbou, akú podľa neho predstavuje pre európsku bezpečnosť, prosperitu a demokraciu agresívne Rusko.

Vystúpenie fínskeho premiéra na plenárnej schôdzi EP v Štrasburgu dala agentúra Reuters do súvislosti s výrokmi ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ohlásil, že Rusko rozmiestni vojakov a zbrane pri hraniciach s Fínskom.

„Rusko sa zjavne pripravuje na dlhý konflikt so Západom. Rusko ale nie je neporaziteľné,“ uviedol Orpo. Pripomenul, že Rusko už použilo migrantov z tretích krajín ako hybridnú zbraň, aby zvýšilo tlak na východnej hranici Fínska. Helsinki potom uzavreli hraničné priechody s Ruskom.

DN - Russia Putin Čítajte aj Putin hrozí Fínom. Jeho slová naznačujú vojnu proti NATO, tvrdia experti

Orpo v EP poukázal na fínsky model pripravenosti, ktorý podľa jeho slov môže inšpirovať celú EÚ, a to aj dôrazom, aký kladie na kľúčovú odolnosť verejnosti voči možnému ohrozeniu. Vyzval Európsku komisiu na vypracovanie stratégie Únie v tejto oblasti, ako aj na rozšírenie pôsobnosti Európskej investičnej banky (EIB) aj do obrany a zbrojného priemyslu.

„Naše dnešné činy budú utvárať beh dejín. Je čas konať. Teraz,“ dodal.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Fínsko #Švédsko #Vladimir Putin #ruská armáda #vojna na Ukrajine