V Rusku sa začali prezidentské voľby. Ako prví hlasujú voliči na Ďalekom východe

Na ruskom Ďalekom východe sa v piatok miestneho času otvorili volebné miestnosti. Voliči odovzdávajú hlasy v prvý z troch dní prezidentských volieb v Ruskej federácii, ktoré predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina o ďalších šesť rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

14.03.2024 22:13 , aktualizované: 23:43
debata (15)

Volebné miestnosti sa ako prvé otvorili na polostrove Kamčatka o 08.00 h miestneho času (vo štvrtok o 21.00 h SEČ) a majú sa zatvoriť v nedeľu o 20.00 h (19.00 h SEČ) v Kaliningrade, ruskej enkláve hraničiacej s Poľskom a Litvou.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci hodnotia voľby ako neslobodné a bez politickej konkurencie: ako kandidát sa na nich totiž nezúčastňuje žiadny predstaviteľ opozície.

Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú súčasného prezidenta Putina, alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance. Podľa prieskumu agentúry Celoruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM), lojálnej Kremľu, dostane každý z nich päť až šesť percent hlasov.

Z tohto prieskumu verejnej mienky tiež vyplynulo, že Putin môže vo voľbách získať až 82 percent hlasov. V takom prípade by to bol jeho najlepší výsledok v prezidentských voľbách a bude možné ho tlmočiť ako prejav dôvery voči vládnej moci. V posledných prezidentských voľbách v roku 2018 získal 76,7 percenta hlasov pri účasti 67,5 percenta voličov.

Protestujúcim sa vyhrážajú väzením

Moskovská prokuratúra pohrozila voličom päťročným väzením v prípade, ak pri aktuálnych prezidentských voľbách dorazia k volebným miestnostiam v nedeľu na pravé poludnie, aby tým dali najavo nesúhlas s priebehom hlasovania. S výzvou, aby voliči na výraz protestu proti existujúcemu režimu prezidenta Vladimira Putina prišli k voľbám práve v tomto čase, prišiel nedávno zosnulý líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. Sľuboval si od toho vytvorenie dlhých radov, ktoré by boli svojho druhu protestným zhromaždením.

Ruské úrady až na výnimky demonštrácie nepovoľujú a zvyčajne ich rázne potláčajú.

Julija Navaľná Čítajte viac Navaľná vyzvala Rusov na protest proti Putinovi v deň prezidentských volieb

Prokuratúra vo svojom vyhlásení na platforme Telegram uviedla, že zhromaždenie ľudí pri volebných miestnostiach na nedeľňajšie poludnie bude posudzovať ako nepovolenú hromadnú udalosť, ktorej cieľom je porušiť volebné zákony. Dodala, že podobné „nezákonné konanie“ môže iným občanom brániť v slobodnom výkone ich volebného práva, a preto hrozí postih podľa Trestného zákonníka. Časť zákona, ktorú prokuratúra vymenovala, predpokladá až päťročné odňatie slobody, uviedol portál Meduza.

S iniciatívou s názvom „Napoludnie proti Putinovi“ prišiel Navaľnyj počas pobytu vo väzení krátko pred svojou smrťou. Po jeho úmrtí túto výzvu ďalej šírili jeho spolupracovníci a podporilo ju aj viacero opozičných osobností vrátane ďalšieho Putinovho kritika Michaila Chodorkovského.

vojna na Ukrajine, Rusko, voľby Čítajte viac Putin: Zúčastniť sa volieb je vlastenecké. Najlepšie to podľa neho chápu na územiach, ktoré Rusko vzalo Ukrajine

Očakáva sa, že Putin terajšie voľby s prehľadom vyhrá. Pri moci je takmer štvrť storočia a v roku 2022 spustil nevyprovokovanú inváziu na Ukrajinu. Tvrdí, že voľby sú hlasovaním o „budúcnosti Ruska“. Vojnu na Ukrajine vysvetľuje ako boj proti rozpínavosti Západu, čo nachádza dobrú odozvu u mnohých Rusov.

Volebná komisia uvádza, že v Rusku je 112 miliónov oprávnených voličov. Ďalšie dva milióny Rusov žijú v zahraničí.

Ukrajina vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby odmietlo výsledok volieb prezidenta Ruskej federácie, ktoré sa konajú tento víkend, a to aj v oblastiach Ukrajiny okupovaných ruskou armádou. Voľby zároveň označila za frašku.

Ruský etnický sibírsky prápor, partizáni, vojna na Ukrajine, vojak, výcvik Čítajte viac Ruských partizánov pribúda, zvrhneme Putinov režim, tvrdia. Kremeľ odpovedá na pokračujúce útoky
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby v Rusku