Výbuch v hlasovacej miestnosti, horiaca rafinéria, partizánsky odboj. Narušujú voľby, zúri Kremeľ

Ukrajinské drony zaútočili na ropnú rafinériu v Kalužskej oblasti. Uviedol zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny, podľa ktorého bezpilotné lietadlá sa dostali k cieľu a zasiahli ho. Zdroj pritom zdôraznil, že režim ruského prezidenta Vladimira Putina rafinériu využíval na vojenské účely.

15.03.2024 14:00 , aktualizované: 15:58
debata (164)
Útok dronmi na rafinériu v ruskej Kalužskej oblasti
Video
Ukrajinské drony zaútočili v noci 15. marca 2024 na ruskú ropnú rafinériu Pervyj Zavod v Kalužskej oblasti. Putinov režim ju využíval na vojenské účely. / Zdroj: Twitter/Anton Heraščenko

V Kalužskej oblasti ukrajinské drony zaútočili na rafinériu, čo predtým uviedli aj miestne úrady. Štyri ukrajinské bezpilotné lietadlá však podľa neho zneškodnila protiletecká obrana, a nespôsobili tak žiadne škody ani si nevyžiadali obete. Telegramový kanál Baza však uviedol, že na mieste horelo. Potvrdili to aj zverejnené zábery z oblasti.

Rusko, Ukrajina, vojenský konflikt, požiar v meste Šachtarsk Čítajte aj Ukrajinské drony zapálili ďalší sklad paliva v Rusku, deviaty od začiatku roka

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protiletecká obrana okolo 8:15 moskovského času (6:15 SEČ) zostrelila sedem rakiet systému RM-70 Vampire českej výroby vypálených smerom k Belgorodskej oblasti. Ruské kanály na telegrame zverejnili fotografie z oblastnej metropoly, na ktorých horí, píše BBC.

Údery, najmä tie zo strany Kyjeva, sa vystupňovali pred prezidentskými voľbami, ktoré dnes začali v Rusku a potrvajú do nedele. Moskva najmä hlási útoky na ropné zariadenia, okrem iného v Riazani, kde horela najväčšia rafinéria firmy Rosnefť.

K výbuchu došlo aj vo volebných miestnostiach v Belgorodskej oblasti.

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržala Moskovčana, ktorý v spolupráci s ukrajinskými spravodajskými službami vysielal drony v okolí vojenských objektov, aby zmiatol protileteckú obranu. Zadržaného FSB označila za „ukrajinského agenta“, ktorý pracuje pre oddiely z Légie Sloboda Rusku. Tie vo vojne, ktorú pred viac ako dvoma rokmi rozpútalo svojou inváziou Rusko, bojujú na strane Ukrajiny a tvoria ju prevažne ruskí občania a prebehlíci z ruskej armády.

BBC dodala, že FSB zverejnila video, ako muža zatýkajú a predvádzajú pred súd v moskovskom okrese Lefortovo. Meno zadržaného nezverejnili. Začalo sa voči nemu viesť konanie vo veci vlastizrady.

Vyššie spomenutá légia oznámila ráno bombardovanie ruského územia. „Šťastný prvý volebný deň! Dávame svoj hlas slobodnému Rusku,“ napísali ráno na Telegrame bojovníci z Légie Sloboda Ruska a k textu priložili video.

„Kurská a Belgorodská oblasti sú teraz zóny aktívnych bojov. Potvrdzujem to,“ uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Andrij Jusov. Poukázal, že v ruských pohraničných regiónoch nebojujú Ukrajinci. „Ako tvrdia dobrovoľníci a vzbúrenci, hovoríme o ruských občanoch, ktorí bránia svoje občianske práva pred Putinovým režimom so zbraňou v ruke, pretože nemajú inú možnosť,“ dodal Jusov.

Ukrajina, vojna Čítajte aj Vojna sa preniesla do Ruska: Partizánske boje sú v dvoch regiónoch

Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovalo výbušné zariadenie, ale nikoho nezabilo. Incident sa stal v meste Skadovsk v južnej časti Chersonskej oblasti a výbuch oznámili predstavitelia podporovaní Kremľom.

„V Skadovsku bolo výbušné zariadenie umiestnené do smetného koša pred hlasovacou miestnosťou. Explodovalo. Nie sú mŕtvi, ani zranení,“ uviedla Moskvou zriadená volebná komisia v okupovanej Chersonskej oblasti.

Ukrajinské sily ostreľovali tiež volebné miestnosti v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti. Oznámila to podľa agentúry TASS tamojšou Moskvou dosadená volebná komisia. O ojedinelých incidentoch a prejavoch odporu v súvislosti s hlasovaním v prezidentských voľbách, ktoré potrvá do nedele, hovorili aj úrady či médiá v Rusku.

Russia Putin Next Steps Čítajte aj Voľby bez voľby. Kto sú Putinovi sparingpartneri?

Obvinenia proruských orgánov z Chersonskej oblasti, podľa ktorých Ukrajina v prvý deň volieb ostreľovala volebné miestnosti v Kachovci a Brilivke, Kyjev zatiaľ nijako nekomentoval. Okupačné úrady uviedli, že na mieste je bližšie neurčený počet zranených a škody. Toto tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

Ukrajinské útoky na Belgorodskú oblasť majú narušiť ruské prezidentské voľby, uviedol dnes podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Trojdňovému hlasovaniu, ktoré sa začalo dnes, predchádzala séria rozsiahlych útokov na ruské územie vrátane dronových náletov, ostreľovania či vpádov ozbrojených skupín do pohraničných oblastí.

„Je jasné, že (útoky) sú spojené s pokusom vrhnúť tieň na voľby, destabilizovať situáciu,“ uviedol Peskov.

Vandalizmus vo volebných miestnostiach

V Rusku bolo v prvý deň prezidentských volieb zadržaných už najmenej sedem ľudí, ktorí sa vo volebných miestnostiach dopustili vandalizmu. Úrady pritom neuviedli, či išlo o protesty proti Vladimirovi Putinovi.

Britská stanica BBC ako príklad uviedla, že ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) začal trestné stíhanie proti 20-ročnej žene z Moskvy, ktorá do volebnej urny vo volebnej miestnosti naliala žiarivú zelenú tekutinu, pričom vykrikovala proukrajinské slogany.

Sledkom začal túto mladú ženu stíhať pre podozrenie z "bránenia výkonu volebných práv alebo práce volebných komisií.

Rovnaký incident – s použitím zeleného dezinfekčného roztoku alebo atramentu – sa podľa podpredsedu ruskej Ústrednej volebnej komisie Nikolaja Bulajeva odohral aj vo volebných miestnostiach v Rostove na Done na juhu Ruska, v Karačajevsko-čerkeskej republike na Kaukaze i vo Voronežskej oblasti na juhozápade európskej časti Ruska.

Iná Moskovčanka podpálila volebnú urnu a bola zadržaná. Ďalšieho voliča zadržali za zapálenie ohňostroja vo volebnej miestnosti.

Žena hodila Molotovov koktail do školy v Petrohrade, v ktorej sú hlasovacie miestnosti počas ruských prezidentských volieb. Podozrivá je vo veku dvadsiatničky, napísal volebný predstaviteľ Maxim Meiksin na sociálnej sieti Telegram. „Policajti tieto protizákonné kroky okamžite zastavili. Nikto nebol zranený,“ dodal.

V tom istom meste tiež niekto podpálil urnu s hlasovacími lístkami.

Ruský expert na voľby Stanislav Andrejčuk vo svojom statuse upozornil, že konanie „týchto ľudí nie je o nič lepšie ako činy falšovateľov“ volieb. Varoval, že ich páchatelia pripravujú občanov, ktorí už hlasovali, o ich hlas. „Navyše ide o trestný čin,“ dodal.

Časť voličov v Rusku využíva na svoj protest proti súčasnému „nezmeniteľnému“ vedeniu krajiny menej radikálny spôsob – znehodnocujú svoj hlasovací lístok.

Fotografie ich hlasovacích lístkov s nápismi „Demobilizácia“, „Krásne Rusko budúcnosti“ či „Navaľnyj“ kolujú na sociálnych sieťach. Sčítanie takýchto hlasovacích lístkov robí hnutie s názvom Preberte sa!, a to v rámci kampane Hlas proti.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Kremeľ #vojna na Ukrajine #ruské voľby