Putin odovzdal hlas vo voľbách. Za ukrajinské útoky na Rusko sľubuje odvetu

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok popoludní odovzdal hlas v prezidentských voľbách, v ktorých sa bez vážneho konkurenta uchádza o svoj piaty mandát. Využil možnosť elektronického hlasovania, informovali tlačové agentúry. Počas prvého dňa trojdňových volieb zatiaľ podľa ruských médií hlasovala tretina voličov.

15.03.2024 18:50 , aktualizované: 23:20
Putin Foto: ,
Vladimir Putin využil v prezidentských voľbách možnosť elektronického hlasovania. 15.3.2024
debata (43)

Podľa agentúry AFP sa Putin objavil na záberoch televízií, ako sedí za počítačom vo volebnej miestnosti. Na obrazovke pred ním sa objavil nápis „ďakujeme, úspešne ste odvolili“.

Podľa médií bola účasť voličov počas prvého dňa vysoká a elektronický systém hlasovania bol preťažený. Agentúra Reuters uviedla, že v celej krajine v priemere volilo 33 percent ľudí, v niektorých oblastiach napríklad na Sibíri to však už bolo až 60 percent. V spomínaných ukrajinských oblastiach Doneckej a Luhanskej sa účasť priblížila až k 70 percentám.

Rusko, Ukrajina, vojenský konflikt, požiar Šachtarsk Čítajte viac Výbuch v hlasovacej miestnosti, horiaca rafinéria, partizánsky odboj. Narušujú voľby, zúri Kremeľ

Hlasovanie sa skončí v nedeľu, keď sa o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ) ako posledné uzavrú volebné miestnosti v Kaliningradskej oblasti, ktorá na pobreží Baltského mora susedí s Litvou a s Poľskom.

Rusi síce môžu hlasovať až do nedele, vopred známym víťazom je ale podľa všeobecného očakávania práve súčasná hlava štátu. Putinov očakávaný úspech podľa zahraničných médií neovplyvní ani fakt, že ruská armáda čelí značným stratám vo vojne na Ukrajine, ani čoraz väčšia medzinárodná izolácia Ruska spôsobená jeho inváziou.

Voľby sprevádzajú intenzívne ukrajinské útoky na územiach okupovaných Ruskom aj v prihraničnej ruskej Belgorodskej oblasti. „Tieto útoky nepriateľa nie sú a nezostanú nepotrestané,“ povedal Putin v príhovore, odvysielanom v televízii, na stretnutí so svojou bezpečnostnou radou. „Som si istý, že naši ľudia, ruský ľud, na to odpovie ešte väčšou jednotou,“ dodal.

Russia Putin Next Steps Čítajte viac Voľby bez voľby. Kto sú Putinovi sparingpartneri?

Putin tvrdil, že ukrajinské útočné skupiny sa pokúšali ovládnuť ruské územie najmenej trikrát v pohraničnej Belgorodskej oblasti a tiež v susednej Kurskej oblasti. „Toto je pokus o zasahovanie do prezidentských volieb,“ povedal Putin. Tvrdil tiež, že ruskí vojaci vytlačili tieto ukrajinské sily z Kurskej aj Belgorodskej oblasti a že systémy ruskej protivzdušnej obrany zostrelili najviac projektilov vypálených silami Kyjeva.

Rusko už pred Putinovým príhovorom oznámilo, že diverzným a prieskumným skupinám sa nepodarilo dostať na ruské územie. Predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov však uviedol, že sabotážne skupiny zmenili spomínané dve pohraničné oblasti Ruska – Belgorodskú a Kurskú – na „zóny aktívnych bojových operácií“.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Putin na večné časy? Možnože nás už čoskoro čaká milé prekvapenie

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres rovnako ako predstavitelia desiatok členských krajín medzinárodného spoločenstva dnes odsúdil fakt, že Moskva v regiónoch patriacich Ukrajine voľby usporiadala. „Pripomenul, že pokus o nelegálnu anexiu ukrajinských území je podľa medzinárodného práva neplatný,“ uviedol podľa AFP Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.

Prebiehajúce ruské prezidentské voľby sú najmenej transparentné v histórii krajiny. Podľa agentúry Reuters to tvrdí nezávislé hnutie Golos (Hlas) monitorujúce priebeh trojdňového hlasovania. Práve výnimočná dĺžka volieb a nový systém elektronického hlasovania podľa spolupredsedu Golosu Stanislava Andrejčuka prispievajú k tomu, že sú voľby menej transparentné ako kedykoľvek predtým v ére po rozpade Sovietskeho zväzu pred 33 rokmi.

„Toto sú najuzavretejšie, najtajnejšie voľby v ruskej histórii,“ povedal Andrejčuk, ktorého organizácia dostala od ruských úradov označenie zahraničný agent a nemá dovolené posielať do volebných miestností svojich pozorovateľov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #prezidentské voľby v Rusku