Rusi postupujú - na ruskom území. Partizáni odhalili podstatnú slabosť Moskvy

Ruské dobrovoľnícke skupiny bojujúce za Ukrajinu v nedeľu pokračovali v úderoch na domácom území. Posledný vpád do pohraničných oblastí Ruska bol podľa všetkého potenciálne najväčší.

18.03.2024 13:00
debata (216)
Tank partizánov prerazil obranu ruských hraníc
Video
Tank Ruského dobrovoľníckeho zboru, 12. marca 2024. / Zdroj: Telegram / Ruský dobrovoľnícky zbor

Tri partizánske skupiny, ktoré tvoria aj krajne pravicoví Rusi – Légia Sloboda Ruska, Ruský dobrovoľnícky zbor a Sibírsky prápor – sa cez noc 12. marca infiltrovali do Kurskej a Belgorodskej oblasti na juhozápade Ruska.

Légia Sloboda Ruska stratila tank T-64 na hraničnom priechode do obce Ťotkino v Kurskej oblasti, keď nadišiel na mínu, ale aj tak sa jej podarilo vyhnať ruskú políciu a polovojenské jednotky z mesta, píše portál Forbes. Následne légia v spolupráci s bojovníkmi z Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskym práporom dobyli obec Kozinka v Belgorodskej oblasti, čo potvrdili fotografiou vztýčenej vlajky z miesta.

Príslušník Sibírskeho práporu v obci Kozinka v... Foto: Telegram / Légia Sloboda Ruska
rusky partizán, légia sloboda rusku, vojna na Ukrajine, Belgorod Príslušník Sibírskeho práporu v obci Kozinka v Belgorodskej oblasti.

Akcia partizánov prinútila miestne ruské úrady, aby vyzvali civilistov v tejto oblasti k evakuácii. Dobrovoľníci z Légie Sloboda Ruska, Ruského dobrovoľníckeho zboru a Sibírskeho práporu ešte predtým apelovali na obyvateľov Belgorodskej a Kurskej oblasti, aby z oblasti ušli. Ukrajinská rozviedka neskôr priniesla správu, že miestne úrady blokujú evakuáciu a zakazujú ľuďom odísť pod hrozbou pokút a prepustenia z práce.

Vpády týchto skupín charakterizoval Piotr Żochowski, analytik Poľského centra pre východné štúdie, ako „podvratné a psychologické operácie“ ruských dobrovoľníckych síl, ktoré operujú z ukrajinskej pôdy odkedy Rusko spustilo svoju agresiu pred dvoma rokmi.

Ruský etnický sibírsky prápor, partizáni, vojna na Ukrajine, vojak, výcvik Čítajte aj Ruských partizánov pribúda, zvrhneme Putinov režim, tvrdia. Kremeľ odpovedá na pokračujúce útoky

Cieľom týchto úderov nie je v skutočnosti získať a oslobodiť územie. Ide skôr o zahanbenie a zbavenie legitimity ruského prezidenta Vladimira Putina. Nie je náhodou, že najnovšie nájazdy boli načasované tak, aby vyvrcholili okolo 17. marca, keď sa v Rusku konali falošné voľby, píše Forbes.

„Aj keď tieto akcie majú malý vojenský význam, odhalili slabosť ruských síl zodpovedných za ochranu hraníc, a čo je najdôležitejšie, ich obmedzenú schopnosť rýchlo reagovať na takéto incidenty,“ uviedol Żochowski.

„Rusko používa brancov na obranu svojich hraníc s Ukrajinou pred obmedzenými nájazdmi,“ uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Analytici zhodnotili, že je to pravdepodobne kvôli neochote Moskvy presunúť sily z frontovej.

Moskva zrejme hazarduje s tým, že niekoľko málo vycvičených miestnych vojakov môže poskytnúť dostatočný odpor na vyčerpanie a odrazenie partizánskych skupín. Tie nie sú príliš veľké, len niekoľko stoviek mužov a chýba im logistická podpora, keďže operujú oddelene od ukrajinských ozbrojených síl.

Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...
Člen proukrajinského ruského etnického...
+2Príslušníci práporu Sibír ukrajinskej armády,...

Kyjev ani Moskva nevenujú veľa zdrojov na operácie na hraniciach. To, čo protiputinovskí Rusi dosahujú, dosahujú z vlastnej iniciatívy a s minimálnou podporou vlády, píše Forbes.

Kremeľ v uplynulých dňoch viackrát tvrdil, že si poradil s protiputinovskými bojovníkmi a vyhnal ich preč z Ruska. V ostrom kontraste tak vyznelo vyhlásenie ruského vodcu Vladimira Putina po prezidentských voľbách, ktorý sa začal vyhrážať, že so „zradcami“ z protikremeľských dobrovoľníckych formácií bude zaobchádzať „ako keby boli vo vojnovej zóne“. Priznal tak, že bojovníci naďalej pôsobia na ruskom území a armáda s políciou si s nimi zatiaľ nevedia poradiť. Bojovníci pravidelne zverejňujú na Telegrame videá z miest, kde pôsobia a zverejňujú aj rozhovory so zajatými ruskými vojakmi.

Ukrajina, vojna Čítajte aj Vojna sa preniesla do Ruska: Partizánske boje sú v dvoch regiónoch

Ukrajinská rozviedka je však ohromená vytrvalosťou najnovších nájazdov. „Niet pochýb o tom, že napredujú,“ povedal v sobotu o dobrovoľníkoch šéf ukrajinskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov. „Pokúsime sa im pomôcť, ako len budeme môcť.“ Je možné, že spravodajské riaditeľstvo pomáha koordinovať vojenskú leteckú podporu pre útoky dobrovoľníkov.

216 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Belgorodská oblasť #Kurská oblasť