Čomu vďačil najstarší muž sveta za svoju dlhovekosť? Tvrdil, že ťažkej práci, odpočinku i včasnému spánku

Keď sa Juan Vicente Pérez Mora narodil, vypuknutie prvej svetovej vojny ešte neviselo vo vzduchu a chýbalo viac ako desaťročie do začatia prvého rozhlasového vysielania na svete. Venezuelčan, ktorý mal dátum narodenia 27. mája 1909, zomrel vo veku 114 rokov a 311 dní. Bol zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najstarší žijúci muž na Zemi.

03.04.2024 12:00
Venezuela Oldest Man Foto: ,
Juan Vicente Pérez Mora na snímke z mája 2022, keď oslávil svoje 113. narodeniny. Najstarší muž na svete zomrel vo veku 114 rokov a 311 dní. Foto: SITA/AP/Gilberto Chacon
debata

Toto prvenstvo v dlhovekosti mu patrilo od februára 2022, keď ho oficiálne uznali za najstaršieho muža. Pochádzal z rozvetvenej rodiny. Podľa Guinnessovej knihy rekordov bol deviate z desiatich detí svojich rodičov, ktorí žili v El Cobre, čo je hlavné mesto venezuelského štátu Táchira (štátnym zriadením tejto juhoamerickej krajiny je federatívna republika).

Chris Hemsworth má telo bez hraníc a objavuje tajomstvo dlhovekosti
Video
Herec Chris Hemsworth je hviezdou najnovšieho seriálu National Geographic - novinky pod názvom Telo bez hraníc. / Zdroj: Disney+

Pérez Mora odmalička pracoval na kávových plantážach a už od svojich piatich rokov pomáhal aj pri zbere cukrovej trstiny. V tom čase podobne ako inde vo svete žilo vo Venezuele veľa negramotných ľudí. „Do miestnej školy začal chodiť, keď mal desať rokov, ale trvalo to len päť mesiacov, pretože jeho učiteľ ochorel," píše na svojej webovej stránke Guinnessova kniha rekordov. Malý Juan však mal šťastie: stihol sa naučiť základy písania a pri čítaní mu pomohla kniha, ktorú mu daroval učiteľ.

Svadobná fotografia Juana Vicenteho Péreza Moru... Foto: Wikipedia
najstarsi muz svadba Svadobná fotografia Juana Vicenteho Péreza Moru z roku 1938. Za manželku si zobral Rosariu Garcíovú, ktorá bola od neho o sedem rokov mladšia (zomrela v roku 1997, keď mala 81 rokov).

Oženil sa, keď mal necelých tridsať rokov. Za ženu si zobral o sedem rokov mladšiu Rosariu Garcíovú. Ich manželstvo bolo také plodné, že mali dokonca viac potomkov ako rodičia Péreza Moru: splodili šesť chlapcov a päť dievčat. Po svadbe sa presťahovali do mesta Caricuena, ktoré sa tiež nachádza v štáte Táchira. Kúpili si tam farmu. Pérez Mora mal popri práci v poľnohospodárstve ešte jedno zamestnanie. Pôsobil ako miestny šerif, ktorý sa zaoberal riešením pozemkových a rodinných sporov.

Senior, pokožka, starnutie Čítajte viac Prežila dve pandémie, občiansku vojnu i Frankovu diktatúru. Španielka Maria Branyasová oslávila 117. narodeniny

V päťdesiatych rokoch 20. storočia sa nejaký čas živil ako robotník pri výstavbe diaľnice (médiá neuvádzajú, prečo sa tak rozhodol, keď mal funkciu šerifa a vlastnil farmu). Stavba autostrády bola drina. „Pre nedostatok strojov musel používať krompáč a lopatu," upozornil denník La Nación. Farmu si pritom ponechal, ale keď odchádzal do penzie, predal ju a za získané peniaze si s manželkou kúpili nehnuteľnosť v San José de Bolívar, čo je tiež mesto v Táchire. Prežil tam celý zvyšok života.

Marcela Laiferová: Láska predlžuje život
Video
Známa speváčka hovorí o svojej knihe Ako nájsť vnútorný pokoj. / Zdroj: TV Pravda

Pérez Mora sa samostatne pohyboval až takmer do svojich stých narodenín. Invalidný vozík začal používať, keď mal niečo viac ako 98 rokov. Naďalej však dokázal prejsť krátku vzdialenosť na vlastných nohách. Veľmi dobrá pamäť mu slúžila až do konca života.

Najstarší muž na svete Venezuelčan Juan Vicente... Foto: SITA/AP, Gilberto Chacon
Juan Mora, najstarší muž Najstarší muž na svete Venezuelčan Juan Vicente Pérez Mora

Bol silno veriaci katolík. Svoju dlhovekosť pripisoval nielen pokornej zbožnosti, podľa neho Boh nad ním držal ochrannú ruku. „Ťažká práca, oddych počas dovolenky, včas sa uložiť do postele k spánku, každý deň pohárik aguardiente (likér) a milovať Boha," citovala ho webová stránka Guinnessovej knihy rekordov, keď sa ho pýtali, čomu vďačí za svoj úžasne vysoký vek. Doma mal na stene kríž a zavesené aj obrázky svätých, modlil sa najmenej dvakrát denne.

Fusa Tacumiová, Japonka Čítajte viac Vo veku 116 rokov zomrela najstaršia obyvateľka Japonska

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhovekosť #Guinnessova kniha rekordov