Berme si príklad z Izraela, povolajme do armády ženy, zaznelo v Kyjeve. Zelenskyj je proti

Prinúti Ukrajinu vývoj na fronte a možno večné obavy o národnú bezpečnosť, aby si vojenskú uniformu povinne obliekli aj ženy? V Kyjeve sa objavili názory, že štát by mal pristúpiť k ich mobilizácii. Existuje však šanca, že by sa tento nápad podarilo presadiť?

11.04.2024 13:33
Russia Ukraine War Foto: ,
Ukrajinská vojačka objíma svojho manžela počas stretnutia na železničnej stanici v Kramatorsku, v blízkosti donbaskej frontovej línie.
debata (36)

V súčasnosti sa Ukrajinky môžu prihlásiť do armády ako dobrovoľníčky. Mnohé z nich sa dokonca neboja, že ich odvelia do oblastí, kde sa bojuje. „Podiel vojačiek v ukrajinských ozbrojených silách tvorí 7,3 percenta," poznamenala agentúra UNIAN. (Priemer vo väčšine členských štátov NATO je vyšší, napríklad v britskej armáde je tento údaj 11 percent žien a v americkej až 17 percent.)

Ako bojujú Ukrajinky s s ruskými okupantmi
Video
Na Medzinárodný deň žien si predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uctila boj ukrajinských žien proti ruským okupantom. Čo o Ukrajinkách povedala? / Zdroj: Twitter Ursuly von der Leyenovej

O povolávacích rozkazoch určených ženám sa zmienila Oksana Hryhorjevová, ktorá pôsobí ako poradkyňa hlavného veliteľa pozemných vojsk pre otázky rodovej rovnosti. Tvrdí, že si treba zobrať príklad z Izraela, kde sa povinná vojenčina žien považuje už dlhé roky za samozrejmosť. „Naša ústava hovorí, že povinnosťou každého občana je obrana svojej vlasti, preto je úplne správne, že slúžia aj ženy," povedala pre denník The Times.

Russia Ukraine War Čítajte viac Do boja proti Rusom vyrazia už aj ukrajinskí väzni. Prečo tiež nepošlú na front cirkusantov?

Hryhorjevová podotkla, že Rusko nezmizne a tak aj v budúcnosti je potrebné počítať s dôkladnou ochranou Ukrajiny. Poukázala na Izrael, ktorý si musel zvyknúť na to, že od svojho vzniku v roku 1949 ohrozujú jeho existenciu viaceré nepriateľské štáty v regióne.

O možnom povolávaní žien sa vyslovila v čase, keď v parlamente vrcholila diskusia o návrhu zákona, ktorý upravuje pravidlá mobilizácie.U­krajinský parlament vo štvrtok napokon zákon schválil. Nová legislatívna úprava zavádza prísne postihy voči tým, ktorí sa mobilizácii vyhýbajú.

Takto Briti učia bojovať ukrajinských dobrovoľníkov
Video
Video o vojenskom výcviku dobrovoľníkov z Ukrajiny. / Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Slová Hryhorjevovovej pochopiteľne vyvolali silný rozruch medzi Ukrajinkami. Samozrejme, že takáto zmena by nemohla nastať rýchlo, ale napriek tomu ženy dostali ubezpečenie, aby nezačali panikáriť. „Otázka mobilizácie žien nie je dnes aktuálna a štátne orgány sa ňou nezaoberajú," uviedla vo vyhlásení Ukrajinský rada pre obranu a národnú bezpečnosť.

Ukrajinky mohli spozornieť možno aj preto, že ich malá časť už podlieha odvodom: od októbra 2023 sa táto povinnosť vzťahuje na lekárky a zdravotné sestry (ale na front ich proti ich vôli nemôžu odveliť). Tie, čo neposlúchnu úradnú výzvu, riskujú, že zaplatia pokutu.

Russia Ukraine War Čítajte viac Vojna ich okyptila. Desaťtisíce Ukrajincov sa učia žiť s protézami

Kým niektorým ženám naskakuje husia koža, keď si seba predstavia vo vojenskej rovnošate, naopak, iné považujú vojsko za súčasť svojho života (ako dobrovoľníčky sa môžu zapojiť do bojových operácií od roku 2018). „V súčasnosti je v ukrajinských ozbrojených silách 65-tisíc žien, čo je približne o 40 percent viac ako v roku 2021 pred rozsiahlym vpádom Ruska," informovala televízia Kanal 24.

Hryhorjevová tiež povedala, že v ukrajinskej spoločnosti pretrváva staré zmýšľanie. Poukázala na to, že od školského veku existuje výrazné rozdelenie na dve skupiny: „Chlapcov vedú k telesnej zdatnosti a dievčatá učia vyšívať alebo venovať sa domácim prácam. Fyzicky aj psychologicky musíme pripravovať dievčatá k obrane štátu," citoval ju The Times.

Vojenská lekárka Jarina Černohuzová, ktorá v armáde pôsobí v rozviedke, súhlasí s Hryhorjevovou. „Som veľká stúpenkyňa mobilizácie žien a myslím si, že by sme z nich mali vytvoriť bojový oddiel na základe prísneho výberu," uviedla podľa serveru Ukrinform.

Žena kráča pred basreliéfom zobrazujúcim výjavy... Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Russia Ukraine War Daily Life Žena kráča pred basreliéfom zobrazujúcim výjavy z 2. svetovej vojny pri Národnom múzeu dejín Ukrajiny v Kyjeve. Na Ukrajine sa objavili názory, že vojenským odvodom by mali podliehať aj ženy. Prezident Volodymyr Zelenskyj to však nepripúšťa.

Prezident Volodymyr Zelenskyj však nad úvahou o mobilizácii Ukrajiniek krúti nosom: „Ženy – nie. Nepodpíšem," vyhlásil už vlani v decembri na tlačovke, keď zdôraznil, že by určite vetoval zákon prikazujúci ženám narukovať.

ukrajina, vojačka Čítajte viac V ukrajinskej armáde slúži vyše 50 000 žien, 5 000 je priamo na fronte

Čo sa týka Izraela, ktorý by jeho najväčší nepriatelia v oblasti najradšej vymazali z mapy sveta, jeho občianky sa zžili s povinnou vojenskou službou, a nikomu z politikov nenapadne, aby sa pokúsil o zmenu. Židovky musia nosiť vojenskú uniformu 24 mesiacov (muži až 32 mesiacov). Môžu však získať výnimku. Existuje ich viacero, napríklad keď matka vychováva malé deti. Brannej povinnosti sa môžu vyhnúť aj z náboženských dôvodov. Vzťahuje sa to napríklad na ženy, čo prísne dodržiavajú sabat, čo je u Židov deň odpočinku a modlitieb, ktorý pripadá na každú sobotu.

Ukrajina / Armáda / Vojačky / Lodičky / Opätky / Čítajte viac Ukrajina chce vojačky na prehliadke k 30. výročiu vyhlásenia nezávislosti nechať pochodovať bez zbraní, zato však v podpätkoch

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #mobilizácia #branná povinnosť #vojačky #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj