Eurokomisia začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

Európska únia vo štvrtok začala formálne konanie voči sociálnym sieťam Facebook a Instagram pre podozrenie, že tieto platformy patriace spoločnosti Meta vyvolávajú u detí návykové správanie. Informovala o tom agentúra Reuters a portál Politico.

16.05.2024 16:48
debata

Vyšetrovanie sa týka porušenia ustanovení z rozsiahleho nariadenia EÚ známeho ako Akt o digitálnych službách (DSA). Ten núti najväčšie svetové technologické firmy, aby robili viac pre ochranu európskych používateľov v online priestore a potláčali nezákonný obsah.

Európska komisia (EK), regulačný orgán EÚ v oblasti technológií, vo štvrtkovom oznámení uviedla, že má podozrenie, že systémy platforiem „môžu podnecovať behaviorálne závislosti u detí“.

Zuckerberg Čítajte viac Zakladateľ Facebooku má 40 rokov. Ako darček si kúpil jachtu za 300 miliónov

Ďalším problémom, na ktorý Komisia upozornila, je tzv. efekt králičej nory, ku ktorému dochádza, keď sa používateľom na základe algoritmu poskytuje súvisiaci obsah, čo v niektorých prípadoch vedie k nebezpečnejšiemu obsahu.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton vyhlásil, že Meta podľa EK neurobila dosť pre splnenie povinností na základe DSA, a teda aj pre zmiernenie rizík negatívnych účinkov na fyzické a psychické zdravie mladých Európanov. EK sa tiež obáva, že nástroje spoločnosti na overovanie veku nemusia byť primerané a účinné. Spoločnosť Meta na začatie vyšetrovania bezprostredne nereagovala.

EK teraz uskutoční hĺbkové vyšetrovanie a bude pokračovať v zhromažďovaní dôkazov, napríklad zaslaním dodatočných žiadostí o informácie, uskutočnením rozhovorov alebo inšpekcií.

hoax, dezinformácie Čítajte viac Facebook a Instagram mali napomáhať ruskej propagande, tvrdí Európska komisia

Ide už o druhé konanie voči tejto spoločnosti. Únia proti nej začala vyšetrovanie aj predošlý mesiac v súvislosti s obavami, že Facebook a Instagram zlyhávajú v boji proti dezinformáciám.

DSA je jedným z viacerých právnych noriem, ktoré má EÚ k dispozícii na kontrolu veľkých technologických spoločností. Veľmi veľké online platformy, ako sú Instagram a Facebook, musia dodržiavať prísne pravidlá moderovania obsahu a obmedzovať viaceré závažné spoločenské riziká vrátane negatívnych účinkov na duševné zdravie a maloletých. Medzi ďalšie tieto platformy patria Snapchat, TikTok či YouTube.

Vyšetrovanie môže viesť k prísnym sankciám až do výšky šiestich percent ročných globálnych príjmov spoločnosti, ak Komisia dospeje k záveru, že platforma porušila DSA.

Facebook Čítajte viac Dílovali sa cez facebook drogy? Meta upadla v USA do podozrenia a čelí vyšetrovaniu

Brusel spustil vlnu vyšetrovaní a ukázal internetovým gigantom, že to myslí vážne, uvádza Reuters. Vo februári začala EK vyšetrovať TikTok pre podozrenie, že táto obľúbená aplikácia na zdieľanie videí nerobí dosť pre riešenie negatívnych vplyvov na mladých ľudí. Ďalšie konania sa zamerali na čínskeho internetového predajcu AliExpress a sociálnu sieť X, ktorú vlastní technologický miliardár Elon Musk.

Pôsobnosť DSA je široká a núti aj digitálne nákupné platformy ako AliExpress a Amazon, aby robili viac proti predaju falošného a nelegálneho tovaru na internete.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #facebook #Instagram #Meta Platforms