Sudca zrušil časť obvinení proti Trumpovi v kauze zásahov do volieb v Georgii

Sudca dohliadajúci na prípad zasahovania do prezidentských volieb v americkom štáte Georgia v roku 2020 zamietol v stredu niektoré obvinenia proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ale mnoho bodov v obžalobe ponechal. TASR prevzala informácie od tlačovej agentúry AP.

13.03.2024 18:12
USA Trump obvinenie čin trestný exprezident Foto: ,
Bývalý americký prezident Donald Trump
debata (1)

Sudca Scott McAfee v rozhodnutí napísal, že zrušených musí byť šesť bodov obžaloby vrátane troch proti Trumpovi, predpokladanému republikánskemu nominantovi do prezidentských volieb 2024. Sudca však nechal nedotknuté ostatné obvinenia vrátane desiatich proti Trumpovi a napísal, že prokurátori sa môžu snažiť o novú obžalobu pre obvinenia, ktoré zrušil.

Súdne rozhodnutie je ranou pre vyšetrujúcu prokurátorku okresu Fulton Fani Willisovú, ktorej situácia je už aj tak otrasená a dokonca boli pokusy odvolať ju z prípadu pre jej romantický vzťah s kolegom. Je to prvýkrát, čo boli zrušené obvinenia v niektorom zo štyroch Trumpových trestných prípadov – sudca vysvetlil, že prokuratúra nepredložila dostatok detailov o údajnom trestnom čine.

Election 2020 Čítajte viac Trump vyzval Bidena na predvolebnú debatu

Šesť zmienených obvinení sa týka vyvíjania tlaku na volených predstaviteľov, aby porušili svoj sľub funkcionára. Sú medzi nimi dve obvinenia súvisiace s telefonátom Trumpa z 2. januára 2021 štátnemu tajomníkovi Georgie a kolegovi republikánovi Bradovi Raffenspergerovi, ktorý v štáte dohliadal na priebeh prezidentských volieb.

„Všetko, čo chcem, je toto. Chcem len, aby sa našlo 11 780 hlasov, čo je o jeden viac, než máme,“ povedal Trump Raffenspergerovi v telefonáte.

Donald Trump a Joe Biden Čítajte viac Biden a Trump sa v Georgii vyjadrili ku kľúčovým témam migrácie a veku

V prípade je teda Trump a 18 ďalších osôb obžalovaných z plánovania zvrátenia jeho prehry v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte, v ktorom zvíťazil Joe Biden.

Takmer 100-stranová obžaloba detailne opisuje desiatky krokov Trumpa alebo jeho spolupracovníkov, ktorými sa snažili zvrátiť jeho porážku. Napríklad obťažovali volebnú pracovníčku vyhrážkami, že bude falošne obvinená z podvodu, alebo sa pokúšali presvedčiť zákonodarcov Georgie, aby nebrali ohľad na vôľu voličov a vymenovali nový zbor voliteľov naklonený Trumpovi.

Joe Biden Čítajte viac Biden aj Trump získali v primárkach potrebný počet delegátov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #zasahovanie do volieb