243. deň: Vojna môže byť dlhá. Má Západ zbrane pre Ukrajinu aj pre seba?

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 24.10.2022 05:45, aktualizované: 
vojna na Ukrajine, M777 Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície z húfnice M777 dodanej USA v nedeľu 23. októbra 2022 na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti.
Obidve strany konfliktu na Ukrajine rýchlo míňajú zásoby zbraní. Víťazstvo môže závisieť od toho, kto vydrží dlhšie, napísala agentúra AP.

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 243. deň
  • Okupanti zriadili v Chersone domobranu, k mestu sa blíži ukrajinská armáda
  • USA nezaznamenali zo strany Ruska úmysel použiť zbrane hromadného ničenia
  • Ukrajina oznámila, že vytlačila ruské sily z niekoľkých dedín na severovýchode

VIDEO: Nabité? Páľ! Ruské tanky počas bojov na Ukrajine.

Video

23:18 Francúzske úrady prešetrujú väzby dvoch politikov, europoslanca za krajne pravicové Národné združenie Thierryho Marianiho a bývalého senátora Yvesa Pozzo di Borga, na Rusko. Vyšetrovatelia preverujú, či muži nezískali výhody výmenou za postoje priaznivé pre Moskvu, uviedol denník. Vyšetrovanie sa začalo už vlani na jeseň, pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu.

Dvaja muži sú podozriví z korupcie, obchodovania s vplyvom a tiež z porušenia dôvery a prania špinavých peňazí, uviedla dnes parížska prokuratúra. Nepotvrdila ale identitu podozrivých, o ktorých informoval Le Monde.

Mariani a Pozzo di Borgo boli obaja vysoko postavenými členmi združenia Francúzsko-ruský dialóg. To vzniklo v roku 2004 pod záštitou prezidentov Jacquesa Chiraca a Vladimíra Putina na podporu vzájomných vzťahov oboch krajín. Mariani aj Pozzo di Borgo sú podľa denníka známi svojimi prejavmi na podporu Moskvy a politiky Kremľa. Mariani v roku 2014 obhajoval ruskú anexiu Krymu a odsúdil západné sankcie.

21:53 Rusko by za použitie takzvanej špinavej bomby nieslo následky. V pondelok to uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Price na otázku, či by Washington na použitie takzvanej špinavej bomby reagoval rovnako, ako pri použití atómovej bomby odpovedal, že v oboch prípadoch by to pre Rusko malo následky.

„Či už Rusko použije špinavú bombu alebo atómovú bombu, vyjadrili sme sa veľmi jasne,“ povedal Price novinárom.

Takzvaná špinavá bomba je zbraň určená na kontamináciu veľkej oblasti rádioaktívnym materiálom. Pri jej použití nedochádza k jadrovému výbuchu, napísala agentúra AFP.

21:48 Spojené štáty budú aj naďalej podporovať Ukrajinu, bez ohľadu na výsledky novembrových doplňujúcich volieb. Uviedla to v pondelok v Záhrebe predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová. TASR správu prevzala z agentúr AP a Hina.

Američania si budú v utorok 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov amerického Kongresu a 35 senátorov. V niektorých štátoch sa konajú aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

Analytici sú presvedčení, že Washington by mohol znížiť objem pomoci pre Ukrajinu, ak väčšinu v Kongres i Senáte získajú republikáni, píše Hina. „Naša podpora sa neskončí,“ povedala Pelosiová na tlačovej konferencii po stretnutí s chorvátskym premiérom Andrejom Plenkovičom.

Pelosiová – členka Demokratickej strany – uviedla, že Ukrajinu podporujú obe hlavné politické strany V USA aj obe komory Kongresu. Podpora sa podľa jej slov „začína v Bielom dome“.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov takisto povedala, že „Irán robí veľkú chybu“, keď Rusku dodáva drony, ktoré Moskva používa pri útokoch na ukrajinskú infraštruktúru. Pripomenula, že USA a ďalšie mocnosti sa už istý čas usilujú dosiahnuť jadrovú dohodu s Iránom, s cieľom „urobiť svet bezpečnejším miestom“. Irán však teraz poskytuje pomoc Rusku a robí svet menej bezpečným.

20:53 Irán nezostane nestranný, ak sa dokáže, že jeho drony využíva Rusko vo vojne na Ukrajine, vyhlásil v pondelok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján. Islamská republika je v súčasnosti obviňovaná, že dodáva Moskve drony na útoky na Ukrajine. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry Reuters.

„Ak sa dokáže, že iránske drony sa používajú v ukrajinskej vojne proti ľuďom, nezostaneme nestranní,“ citovali štátne médiá ministra Abdollahjána. Dodal, že spolupráca v oblasti obrany medzi Teheránom a Moskvou bude pokračovať.

Británia, Francúzsko a Nemecko v piatok vyzvali OSN na vyšetrovanie obvinení, že Rusko využíva bezpilotné lietadlá (drony) iránskej výroby na útoky proti Ukrajine, čím sa údajne porušuje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN.

Reuters s odvolaním sa na diplomatov a predstaviteľov minulý týždeň napísal, že Irán okrem ďalších útočných dronov prisľúbil Rusku aj rakety zem-zem.

20:51 Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že vytlačila ruské sily z niekoľkých dedín na severovýchode Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúra AFP.

Ukrajinskí vojaci Rusov vytlačili z troch dedín v Luhanskej oblasti a jednej dediny v Doneckej oblasti. Predstavitelia ukrajinskej armády uviedli, že od začiatku ruskej invázie opätovne ovládli 90 miest a dedín v Chersonskej oblasti, napísala v pondelok spravodajská stanica France 24.

20:37 Rusko nesmie použiť falošné tvrdenia o „špinavej bombe“ na eskaláciu konfliktu na Ukrajine. V pondelok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Spojenci NATO odmietajú toto obvinenie. Rusko to nesmie použiť ako zámienku na eskaláciu. Naďalej pevne podporujeme Ukrajinu,“ napísal Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter po rozhovore s ministrami obrany USA Lloydom Austinom a Británie Benom Wallaceom.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v nedeľu v telefonátoch s rezortnými partnermi z Británie, Francúzska a Turecka vyjadril znepokojenie nad možnými provokáciami Ukrajiny s použitím takzvanej špinavej bomby.

20:12 Spojené štáty nezaznamenali žiadne náznaky, že by sa Rusko rozhodlo v bojoch na Ukrajine použiť jadrové, chemické alebo biologické zbrane. V pondelok to uviedol vysokopostavený predstaviteľ americkej armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ešte stále sme nespozorovali nič, čo by naznačovalo, že sa Rusi rozhodli použiť jadrové zbrane,“ povedal novinárom predstaviteľ americkej armády, ktorý si želal ostať v anonymite. Dodal, že to isté platí pre chemické a biologické zbrane i takzvanú špinavú bombu.

19:34 Kyjev v pondelok obvinil Rusko zo zámerného zdržiavania vyše 165 nákladných lodí v Turecku, ktoré smerujú do ukrajinských prístavov po náklad obilnín. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ruskí inšpektori „výrazne predlžujú kontrolu plavidiel…, čoho výsledkom je vyše 165 lodí uviaznutých v rade neďaleko Bosporského prielivu a tento počet každý deň rastie“, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. „Máme dôvod myslieť si, že toto predlžovanie ruských kontrol plavidiel určených na prevoz obilnín je politicky motivované,“ dodalo ministerstvo.

Plavidlá musia absolvovať kontrolu na základe dohody medzi Ruskom a Ukrajinou sprostredkovanej Tureckom a Organizáciou Spojených národov. Jej cieľom bolo dostať ukrajinské obilniny na zahraničné trhy a zmierniť tak obavy z celosvetovej potravinovej krízy.

18:48 Bývalý ruský prezident a podpredseda Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev v pondelok oznámil, že podnikol kroky na zvýšenie výroby ruského zbrojárskeho priemyslu pre vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry AP.

Medvedev povedal, že navštívil špičkovú ruskú továreň na výrobu tankov v meste Nižnij Tagil na Urale. S predstaviteľmi tohto závodu diskutoval o spôsoboch zvýšenia produkcie.

Ruský exprezident dodal, že prognózy zahraničných pozorovateľov o tom, že Rusku čoskoro dôjdu zásoby zbraní, zlyhajú.

„Výroba zbraní a vybavenia – od tankov a kanónov až po presné strely a drony – sa mnohonásobne zvyšuje. Vy (Západ) len počkajte,“ uviedol.

18:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Rusko si od Iránu objednalo približne 2000 bezpilotných lietadiel. Ide o rovnaký druh dronov, aký Moskva podľa Kyjeva použila pri nedávnych útokoch proti energetickej infraštruktúre na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ohavný zvuk iránskych bezpilotných lietadiel je počuť na našej oblohe každú noc. Podľa našej spravodajskej služby si Rusko od Iránu objednalo zhruba 2000 šáhidov,“ povedal Zelenskyj v prejave na konferencii organizovanej izraelským denníkom Haarec.

Bezprostredne nebolo jasné, či mal Zelenskyj na mysli najnovšie nákupy Ruska alebo tie predošlé, píše AFP.

15:40 Rumunský minister obrany Vasile Dincu v pondelok oznámil svoju rezignáciu. Stalo sa tak po kritike, ktorej čelil za svoje výroky vyzývajúce Ukrajinu na rokovania s Ruskom.

Vasile Dincu Čítajte viac Rumunský minister obrany, ktorý vyzýval Ukrajinu na rokovania s Ruskom, rezignoval

15:15 Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelkovom telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským partnerom Olexijom Reznikovom prisľúbil Kyjevu podporu v súvislosti s ruskou inváziou, vylúčil však dodávky zbraní. Odvolal sa pri tom na „operačné obmedzenia“, informuje web The Times of Israel.

Izraelský minister podľa vyhlásenia svojho úradu sľúbil Ukrajine humanitárnu podporu. S Reznikovom sa tiež údajne dohodli na okamžitom začatí rokovaní s cieľom dodať na Ukrajinu civilné systémy včasného varovania.

14:45 Ukrajinské Centrum národného odporu tvrdí, že inštruktori z iránskych revolučných gárd sú aj v Bielorusku, kde ruských vojakov zaúčajú používať bezpilotné lietadlá Šáhid-136 a koordinujú ich vypúšťanie smerom na Ukrajinu, informoval denník The Jerusalem Post.

Ukrajina EÚ Irán drony Kuleba sankcie výzva uarus Čítajte viac Inštruktori z iránskych revolučných gárd sú aj v Bielorusku, tvrdí Kyjev

14:30 Ukrajina pozvala inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby preskúmali jej zariadenia, v ktorých by podľa tvrdení Ruska údajne mohla vyvíjať alebo vyrábať tzv. špinavú bombu.

Na svojom účte na platforme Twitter o tom v pondelok informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého šéf MAAE Rafael Grossi s takouto misiou súhlasil.

„Na rozdiel od Ruska Ukrajina vždy bola a zostáva transparentná. Nemáme čo skrývať,“ napísal Kuleba.

14:02 Nemecko ani Francúzsko neprejavili „túžbu“ zúčastniť sa na sprostredkúvaní rokovaní týkajúcich sa ukrajinského konfliktu, vyhlásil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň vyzdvihol ponuku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana takéto rokovania organizovať.

„Ankara zaujala iný postoj než Paríž a Berlín… a deklarovala svoju pripravenosť zúčastňovať sa na sprostredkúvaní,“ uviedol Peskov pre novinárov. „(Francúzsky prezident) Macron a (nemecký kancelár) Scholz neprejavili túžbu vypočuť si pozíciu ruskej strany alebo ponúknuť sprostredková­vanie,“ dodal hovorca Kremľa.

Počas víkendu telefonoval ruský minister obrany Sergej Šojgu so svojimi náprotivkami zo Spojených štátov, Francúzska, Turecka a Británie. Počas telefonátov Šojgu vyjadril obavy z ďalšej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by mohla súvisieť s použitím tzv. špinavej bomby. Krátko na to Washington, Londýn a Paríž odmietli „falošné obviňovania z ruskej strany“ mierené proti Ukrajine.

Turecký prezident sa, naopak, snaží o udržanie otvoreného dialógu medzi Ruskom a Západom a stal sa jedným z dôležitých sprostredkovateľov v ukrajinskom konflikte. Turecko totiž zohralo kľúčovú úlohu pri vyjednaní dvoch dohôd, ktoré sa podarilo od začiatku invázie na Ukrajinu dosiahnuť. Ankara totiž pomohla vyrokovať dohodu o vývoze obilia z Ukrajiny uzatvorenú v júli i jednu z najväčších výmen vojnových zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou zo septembra tohto roku. (afp, tasr)

13:54 Iránska vláda odmietla v pondelok obvinenia USA, že na anektovanom Krymskom polostrove pôsobia iránski vojenskí inštruktori, ktorí školia Rusov, ako útočiť dronmi na ukrajinskú infraštruktúru a civilné obyvateľstvo.

„Túto správu dôrazne odmietame,“ odpovedal v pondelok hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání v reakcii na novinársku otázku týkajúcu sa tvrdení Bieleho domu ohľadne iránskych inštruktorov.

Opakovane poprel aj početné správy z Ukrajiny a vyjadrenia západných krajín, že Teherán dodáva Kremľu útočné drony pre použitie na Ukrajine.

Hovorca americkej prezidentskej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok uviedol, že na Kryme sa nachádza niekoľko príslušníkov vojenského personálu z Iránu, ktorí školia Rusov, ako používať samovražedné drony iránskej výroby, alebo im poskytujú súvisiacu technickú podporu.

Podľa Kirbyho síce samotné navádzanie dronov majú na starosti Rusi, avšak Teherán nesie priamu spoluzodpovednosť za dodávky a používanie týchto zbraní, ktoré útočia na ukrajinských civilistov a infraštruktúru.

Hovorca Kanaání to v pondelok označil za pokus o vyvíjanie tlaku na Irán. Spojené štáty sa podľa neho tiež pokúšajú odvrátiť pozornosť od masívnych dodávok zbraní, ktoré od nich dostáva Ukrajina. „Iránska islamská republika opakovane zdôraznila, že nie je účastníkom vojny na Ukrajine. Nedodávame zbrane ani jednej zo strán konfliktu…,“ vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Spojené štáty, Británia a EÚ obviňujú Irán, že Rusko zásobuje veľkým množstvom samovražedných dronov, ktoré Moskva v poslednej dobe masívne nasadzuje na Ukrajine. Uvalili preto na Irán sankcie. Ukrajinská vláda v septembri pre iránske dodávky dronov výrazne obmedzila svoje styky s Teheránom.

Francúzsko, Británia a Nemecko minulý týždeň požiadali OSN, aby vyšetrila správy o používaní iránskych dronov vo vojne na Ukrajine. Podľa nich by to bolo v rozpore s rezolúciou OSN, ktorá schválila tzv. jadrovú dohodu medzi Iránom a svetovými mocnosťami. (tasr)

13:00 Ukrajinské ozbrojené sily v priebehu nedele zničili protibatériový radarový systém na južnej frontovej línii v Chersonskej oblasti, zabili sedem ruských vojakov a dokončili 130 palebných misií. Na Facebooku o tom referuje južné velenie ukrajinskej armády.

„Naše jednotky držia svoje pozície a spôsobujú nepriateľovi požiarne škody, aby vytvorili podmienky pre ďalšie útočné akcie. Nepriateľ pokračuje vo vedení aktívnej obrany, snaží sa udržať okupované línie a pôsobiť paľbou na charakter akcií našich jednotiek. Používa letectvo, rakety, delostrelectvo, mínomety a tanky,“ referuje južné velenie v najnovšej správe.

To taktiež tvrdí, že v Čiernom mori sa nachádza 11 ruských lodí a člnov s vysoko presnými riadenými strelami. Tie sa však podľa Ukrajincov „neodvážia opustiť svoju ‚komfortnú zónu‘“. Južné velenie zároveň uviedlo, že z územia Podnesterska v Moldavsku neeviduje žiadne známky vytvárania útočných skupín, ktoré by potenciálne mohli poslúžiť záujmom ruských okupantov. (sita)

12:59 Ruskí okupanti len vytvárajú ilúziu, že odchádzajú z Chersonu, no v skutočnosti tam privážajú nové vojenské jednotky a pripravujú sa na obranu v okupovanej metropole Chersonskej oblasti. Uviedol to šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Cherson / Vojna na UA / Vojak / Armáda / Čítajte viac Rusi pripravujú ulice Chersonu na obranu

12:42 Sedem ukrajinských oblastí bude v pondelok dočasne bez elektriny, upozornila podľa ruskojazyčného webu BBC spoločnosť Ukrenerho. Obmedzenie energetických dodávok je podľa firmy nevyhnutné na opravu ukrajinskej energetickej siete, ktorá je v posledných týždňoch cieľom ruských útokov.

Obmedzenia na spotrebu energie platia pre Charkovskú, Poltavskú a Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny, výrazné obmedzenia zasiahnu obyvateľov Kyjeva a Kyjevskej, Černihivskej, Čerkaskej a Žytomyrskej oblasti v centrálnej a severnej časti krajiny.

„Nabite si telefóny a informácie zdieľajte s tými, ktorí nepoužívajú sociálne siete. Pamätajte, že úsporná spotreba energií môže pomôcť zabrániť núteným výpadkom,“ napísala na facebooku spoločnosť Ukrenerho. (čtk)

12:26 Až 86 percent Ukrajincov nemá záujem o vyjednávanie s Moskvou a domnieva sa, že je nutné pokračovať v ozbrojenom boji aj v prípade, že Rusko nepreruší ostreľovanie ukrajinských miest. Vyplýva to z prieskumu kyjevského sociologického ústavu, ktorý uskutočnil počas uplynulého víkendu.

Vojna na UA / Streľba / Paľba / Ostreľovanie / Čítajte viac Takmer 90 % Ukrajincov chce podľa prieskumu bojovať, a nie vyjednávať s Ruskom

11:52 Zakladateľ a riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk v nedeľu ubezpečil, že satelitný internetový systém Starlink, ktorý Ukrajine poskytuje kľúčové telekomunikačné služby, nevypne – bez ohľadu na to, či dostane financovanie od amerického ministerstva obrany.

„Ešte predtým, ako (ministerstvo obrany, DoD) vôbec prišlo so svojou reakciou, povedal som Mychajlovi Fedorovovi, že SpaceX nevypne Starlink ani keď DoD odmietne poskytnúť financovanie,“ napísal Musk v nedeľu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, odkazujúc na rozhovor s ukrajinským vicepremiérom a ministrom pre digitálnu transformáciu. Fedorov už skôr chválil SpaceX a Starlink, pričom Muska označil za „jedného z najväčších súkromných donorov na svete podporujúcich Ukrajinu“.

SpaceX požiadal Pentagón, aby platil mesačne desiatky miliónov dolárov za Starlink na Ukrajine a prevzal toto bremeno od nich. V reakcii na zverejnenie týchto správ však Musk zjavne otočil a prostredníctvom Twitteru náhle ohlásil, že SpaceX bude služby poskytovať naďalej zadarmo. Pentagón však minulý týždeň informoval, že rokovania so SpaceX o Ukrajine naďalej pokračujú.

SpaceX tvrdí, že poskytovanie služieb Starlink Ukrajine už firmu stálo 80 miliónov dolárov a do konca roka jej náklady presiahnu 100 miliónov. Terminály siete Starlink, ktoré začali na Ukrajinu dodávať na jar, umožnili ukrajinskej armáde bojovať a zostať v spojení, i keď ruské vojská zničili telefónne a internetové siete v krajine. (cnn.com, sita)

11:10 Ruská vojenská agresia proti Ukrajine hrubo šliape po princípoch Charty Organizácie Spojených národov (OSN) a medzinárodného práva. Pri príležitosti 77. výročia vzniku OSN to uviedol minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

„Ruskú inváziu na Ukrajinu, ako aj okupovanie ďalších ukrajinských území po takzvaných referendách, jasne odmietla a odsúdila absolútna väčšina členských štátov OSN vrátane Slovenska. To je jasný odkaz medzinárodného spoločenstva do Moskvy, že nedopustíme rozvrat povojnového usporiadania Európy ani ohrozovanie mieru, ktorého sa režim v Rusku dopúšťa,“ skonštatoval.

10:45 Izrael poskytol Ukrajine spravodajské informácie, ktoré jej pomáhajú ničiť iránske drony, ktoré pri útokoch používa Rusko. S odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa, ktorý si želal zostať v anonymite, to napísal denník New York Times.

Irán, Rusko, Ukrajina, drony, vojna na Ukrajine Čítajte viac Izrael pomáha Ukrajine zostreľovať ruské drony z Iránu

10:30 Ruské okupačné sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdia, že z tohto regiónu evakuovali od minulého utorka už približne 25 000 ľudí. Povedal to námestník tamojšieho proruského gubernátora Kirill Stremousov. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian s tým, že ruské ozbrojené sily obyvateľov tohto administratívneho územia vyzývajú, aby odišli pre obavy z očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

„Opäť vám odporúčame, aby ste opustili mesto (Cherson) a západný breh (rieky) Dneper,“ povedal Stremousov vo videu, ktoré zverejnil na platforme Telegram. „Chersonu sa nevzdáme,“ dodal.

Ruská okupačná správa mesta Cherson vyzvala obyvateľov, aby si z dôvodu „napätej situácie na fronte“ vzali „doklady, peniaze, cennosti a oblečenie“. V nedeľu pritom oznámila, že došlo k „prudkému nárastu“ počtu utekajúcich civilistov. Proruské sily v Chersone zároveň v pondelok oznámili zriadenie miestnej milície. Uviedli pritom, že môžu do nej vstúpiť všetci muži, ktorí v meste zostali.(tasr)

10:12 Ukrajina označila ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT za podnecovateľa genocídy a vyzvala na jej zákaz na celom svete. Stalo sa tak po tom, ako jeden z moderátorov RT povedal, že ukrajinské deti, ktoré vnímajú Rusov ako okupantov, by mali byť utopené v rieke Tysyn.

Ukrajina, Rusko, vojna, deti, Charkovská oblasť Čítajte viac Len utopte tie ukrajinské deti, utopte ich, vyzval moderátor ruskej televízie. Kyjev chce RT zakázať

10:04 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni (17. – 23. 10.) na Slovensko 16 960 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 794 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 17 918 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

„Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien,“ skonštatovala.

Poukázala, že prechádzajúci týždeň od 10. do 16. októbra prešlo z Ukrajiny na Slovensko 16 371 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 754 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 15 871 ľudí.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 902 803. Dočasné útočisko udelili 98 252 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 675 108 ľudí. (tas­r)

9:50 Ruský bombardér Su-34 sa pred týždňom zrútil v Jejsku na juhu Ruska, pretože sa mu pri vzlete do motora dostali dva vtáky. Nešťastie si vyžiadalo 15 mŕtvych.

jejsk Čítajte viac Ruský bombardér sa pred týždňom zrútil na Jejsk kvôli dvom čajkám v motore

9:31 V okupovanom Chersone na juhu Ukrajiny, ku ktorému sa blížia ukrajinské vojská, ruské okupačné úrady zriadili domobranu. Vyzývajú všetkých mužov, ktorí zostali v meste, aby do nej vstúpili, oznámili dnes ruské médiá.

„Pre všetkých mužov, ktorí si želajú zostať v Chersone, bez ohľadu na zvýšené ohrozenie bezpečnosti kvôli počínaniu ukrajinských nacionalistov, bola vytvorená príležitosť pripojiť sa k jednotkám územnej obrany mesta,“ citovala agentúra TASS z úradného oznámenia.

Ruské úrady nariadili minulý týždeň evakuáciu civilistov z Chersonu, pripomenula agentúra Reuters a dodala, že Chersonská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré sa Rusko pokúša anektovať, hoci ukrajinské jednotky tu dosiahli významné vojenské úspechy. (čtk)

8:40 Rusko naďalej používa v útokoch na ciele na ukrajinskom území iránske bezpilotné lietadlá. Uviedlo to v pondelok na sociálnej sieti Twitter britské ministerstvo obrany s tým, že Kyjev je čoraz úspešnejší v úsilí ničiť drony Šáhid-136. Oficiálne zdroje vrátane ukrajinského prezidenta Zelenského tvrdia, že až 85 percent útokov sa podarilo zachytiť.

Rezort obrany v Londýne vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine ďalej píše, že Rusko pravdepodobne používa iránske drony na „prelomenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a ako náhradu za ruské vysoko presné zbrane s dlhým doletom, ktorých je čoraz väčší nedostatok“.

Zelenskyj vo víkendovom prejave priznal, že ruské sily v aktuálnej vlne útokov zasahujú rozsiahle územia Ukrajiny – na západe, v strednej časti krajiny i na juhu. Ruské sily počas útokov z posledného týždňa vyradili z prevádzky viac ako tretinu elektrární na Ukrajine a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. Moskva aj Teherán dodávky iránskych dronov pre Rusko popierajú. (tasr)

7:46 Životy najmenej šiestich civilistov a piatich zranených si počas uplynulých 24 hodín vyžiadalo ruské ostreľovanie Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

„Vie sa o šiestich civilistoch Doneckej oblasti, zabitých počas 23. októbra Rusmi: Traja v obci Kurdjumivka, dvaja v obci Velyka Novosilka a jeden v Bachmute,“ uviedol Kyrylenko. Upozornil, že v súčasnosti nie je možné zistiť počet obetí v meste Voľnovacha.

Server RBK-Ukrajina dodal, že v meste Svjatohirsk prišiel pri odstraňovaní mín o život záchranár. (čtk)

7:02 Ukrajina oznámila, že z jej prístavov vyplávalo v nedeľu sedem lodí s obilninami smerujúcimi do ázijských a európskych krajín. Obvinila však Rusko, že blokuje úplnú realizáciu dohody o exporte ukrajinských obilnín cez Čierne more.

„Rusko zámerne blokuje plnú realizáciu obilninovej iniciatívy. V dôsledku toho (ukrajinské) prístavy v posledných dňoch pracujú len na 25–30 percent svojej kapacity,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo infraštruktúry.

Dohodu v júli sprostredkovali OSN a Turecko s cieľom zmierniť potravinovú krízu vo svete. Ukrajine umožnila obnoviť export obilnín z čiernomorských prístavov uzavretých od februárového začiatku ruskej invázie. Moskva získala záruky pre vlastný vývoz obilnín a hnojív.

Ukrajina vyzvala na predĺženie dohody po konečnom termíne stanovenom na 19. novembra. Obavy, či Rusko bude súhlasiť, sa však zintenzívnili po opakovaných sťažnostiach Moskvy týkajúcich sa vykonávania tejto dohody.

Medzi loďami, ktoré vyplávali v nedeľu, bolo plavidlo prenajaté Svetovým potravinovým programom (WFP) so 40 000 tonami pšenice pre Jemen. Ukrajinský prezident Zelenskyj to v pravidelnom večernom príhovore privítal s tým, že ide od začiatku vojny o šiestu loď prevážajúcu ukrajinské potraviny pre túto organizáciu OSN. (tasr/reuters)

6:30 Ruskí okupanti útočia na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Ako bude vyzerať vojna v nastupujúcom zimnom období? Ukrajinská armáda sa na to s pomocou západných spojencov pripravuje.

Bachmut, vojna, Ukrajina Čítajte viac Je ti zima, ruský okupant? Ukrajinci sa na vojnu „zatepľujú“

5:45 Nedostatok zbraní v celej Európe by mohol postaviť spojencov Ukrajiny pred ťažké rozhodovanie – pri svojej podpore Kyjevu totiž zvažujú tiež riziko ruského útoku na nich. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej ruská invázia na Ukrajine zaťažila už predtým zdecimované zásoby zbraní nielen vo viacerých menších štátoch, ale aj v niektorých väčších krajinách NATO.

Spojené štáty a ďalší členovia Severoatlantickej aliancie poslali Ukrajine zbrane a vybavenie v hodnote miliárd dolárov, niektorí spojenci poskytli všetky svoje rezervné zbrane zo sovietskej éry a teraz čakajú na americkú náhradu.

Pre niektoré európske krajiny môže byť ťažké rýchlo doplniť zásoby, pretože už nemajú silný obranný sektor, ktorý by dokázal rýchlo vyprodukovať náhradu, a mnohé z nich sa spoliehajú na dominantný americký obranný priemysel, ktorý vytlačil niektorých konkurentov. Teraz podľa AP čelia dileme: majú naďalej posielať svoje zásoby zbraní na Ukrajinu a potenciálne zvýšiť svoju vlastnú zraniteľnosť voči možnému ruskému útoku? Alebo si majú nechať to, čo im zostáva, aby ochránili vlasť, čo ale môže zvýšiť pravdepodobnosť ruského víťazstva na Ukrajine?

Po takmer ôsmich mesiacoch intenzívnych bojov spojenci očakávajú, že vojna bude pokračovať mesiace, možno roky. Obe strany pritom rýchlo spotrebúvajú zásoby zbraní. Víťazstvo môže závisieť od toho, kto vydrží dlhšie, píše AP.

Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda cvičenie Čítajte viac Sulík neverí Naďovi "ani nos medzi očami", pri Patriotoch podľa neho zavádzal a klamal

Európski predstavitelia v komentároch alebo rozhovoroch uviedli, že nemožno nechať Rusko na Ukrajine zvíťaziť a ich podpora bude pokračovať. Zdôraznili však, že otázka domácej obrany je pre všetky krajiny ťaživá. Náš odhad je, že Rusko obnoví svoje schopnosti skôr ako neskôr, pretože ruský prezident môže nariadiť výrobcom zbraní, aby prešli na výrobu 24 hodín denne, povedal estónsky minister obrany Hanno Pevkur. Moskva podľa neho poslala niektorých vojakov do tovární namiesto na front.

Rusko má podľa Pevkura skúsenosti s obnovou svojej armády, aby mohlo každých niekoľko rokov podniknúť inváziu proti európskym susedom, pričom spomenul vojnu v Gruzínsku v roku 2008, ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 a teraz rozsiahlu inváziu na Ukrajine.

Ťažkostiam čelia tiež ďalšie menšie krajiny ako Litva, ale aj niektoré väčšie štáty vrátane Nemecka, podotkla AP. "Zásoby bundeswehru sú obmedzené. Rovnako, ako je to v iných európskych krajinách, "uviedlo nemecké ministerstvo obrany. Detaily o zásobách zbraní z bezpečnostného hľadiska rezort neprezradil, ubezpečil však, že pracuje na odstránení medzier.

Zásoby sú nízke, pretože pre mnohé európske krajiny sa po skončení studenej vojny stali vojenské výdavky nižšou prioritou. Svoju úlohu zohrali aj americké zbrojárske spoločnosti, ktoré sa uchádzali o európske zákazky. Keď Nóri používajú stíhačky F-16 a F-35 namiesto švédskych Gripenov, má to dopad na silu európskeho obranného trhu, myslí si Max Bergmann z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS).

Spojené štáty dlho vyzývali ostatné členské krajiny NATO, aby zvýšili výdavky na obranu na dve percentá svojho HDP – čo je cieľ, ktorý väčšina štátov nesplnila. Až po ruskej invázii sa viaceré európske krajiny zaviazali k výraznému zvýšeniu výdavkov na obranu, aby rýchlo obnovili svoje armády. Na Ukrajinu medzitým posielajú veľkú časť toho, čo majú k dispozícii.

Estónsko poskytlo Ukrajine ekvivalent jednej tretiny svojho obranného rozpočtu, uviedol Pevkur. Nórsko poslalo Ukrajine viac ako 45 percent svojich zásob húfníc, Slovinsko takmer 40 percent svojich tankov a Česká republika približne 33 percent svojich salvových raketometov, uvádza inštitút IfW v nemeckom Kiele.

USA od februára vyčlenili na zbrane a vybavenie pre Ukrajinu viac ako 17,5 miliardy dolárov, čo u niektorých členov Kongresu vyvoláva otázky, či aj ony nepodstupujú príliš veľké riziko. Pentagon údaje o vlastných zásobách neposkytuje. Washingtonský inštitút Stimson Center odhaduje, že vojna na Ukrajine znížila americké zásoby protitankových striel Javelin až o tretinu a zásoby protilietadlových striel Stinger o 25 percent. Vyvíja tiež tlak na delostrelecké zásoby, pretože húfnica M777 sa už nevyrába.

Obnovenie zásob a výrobných kapacít zbraní bude dlhý proces, domnieva sa Tom Waldwyn z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdiá (IISS). Pre niektoré krajiny to podľa neho môže vyžadovať významnejšie investície do infraštruktúry. "Nebude to lacné. Inflácia a nestabilita dodávateľského reťazca zvýšili náklady, "dodal Waldwyn.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ