718. deň: Americký Senát schválil Ukrajine vojenskú pomoc za 61 miliárd dolárov

ČTK, SITA, TASR, Pravda | 11.02.2024 06:45, aktualizované: 
kongres, zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu pred americkým Kongresom v stredu 21. decembra 2022 vo Washingtone.
Americký Senát v kľúčovom hlasovaní v nedeľu večer podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Jeho konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch. Nemecká armáda zaznamenala zvýšený počet nepovolených preletov dronov nad svojimi vojenskými základňami, uviedlo územné veliteľstvo Bundeswehru. Boje na fronte sú obzvlášť intenzívne na dvoch úsekoch v blízkosti mesta Doneck. Plukovníci predbehli generálov, Zelenskyj dvoch vymenoval do vysokých funkcií.

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 718 dní
  • Americký Senát schválil Ukrajine pomoc vo výške 61 miliárd dolárov
  • Rusi v noci útočili 45 dronmi, 40 z nich ukrajinská obrana zničila
  • Trump pohrozil spojencom z NATO: Neprídeme vám na pomoc
  • Kyjev: Ruské straty na Ukrajine presiahli 395-tisíc vojakov
  • Novým veliteľom ukrajinských pozemných síl je Olexander Pavľuk
  • Nemecko eviduje prelety dronov nad základňami, kde prebieha výcvik Ukrajincov
  • Ukrajina tvrdí, že Rusi využívajú Starlink Elona Muska
Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
Hasiči prevážajú telo obyvateľa zabitého pri...
Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...
+17Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...
charkov Čítajte viac 717. deň: Hanebný útok Ruska na Charkov zabil sedem ľudí, z toho tri deti. Zelenskyj: Teroristov potrestáme

21:45 Americký Senát v kľúčovom hlasovaní v nedeľu večer podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Jeho konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Senátori v procedurálnom hlasovaní balík zahraničnej pomoci za 95 miliárd dolárov podporili v pomere hlasov 67:27. Za sa vyslovilo aj 18 republikánov, a to aj napriek kritike exprezidenta USA Donalda Trumpa, podľa ktorého by táto pomoc mala byť poskytnutá vo forme pôžičky.

Okrem podpory Kyjeva vo výške 61 miliárd dolárov návrh zákona o zahraničnej pomoci obsahuje aj vojenskú pomoc pre Izrael za 14 miliárd a takmer päť miliárd dolárov na podporu partnerov v indo-pacifickej oblasti vrátane Taiwanu.

Aj v prípade, že americkí senátori navrhovaný balík schvália, nie je isté, ako dopadne hlasovanie v dolnej komore Kongresu USA – Snemovni reprezentantov, v ktorej má väčšinu Republikánska strana, píše AFP.

Dmytro Kuleba Čítajte viac Kuleba: Keď nám dôjdu zbrane, budeme bojovať s lopatami

Predseda snemovne Mike Johnson podľa agentúry Reuters naznačil, že by sa mohol pokúsiť rozdeliť ustanovenia o pomoci do samostatných opatrení, keď návrh zákona dorazí zo Senátu. Desiatky republikánov vrátane Johnsona a spojencov Trumpa už predtým hlasovali proti poskytnutiu pomoci Ukrajine.

Republikánski senátori minulý týždeň zablokovali balík, ktorý spájal ich požiadavky na posilnenie ochrany americko-mexickej hranice s poskytnutím pomoci zahraničným partnerom USA. O tejto kompromisnej dohode sa medzi republikánmi a demokratmi komplikovane rokovalo niekoľko mesiacov.

19:42 Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol vyjadril presvedčenie, že takmer dva roky od začiatku ruskej vojny proti Ukrajine sa európske štáty poučili a uvedomili si, aké dôležité je diverzifikovať dodávateľské reťazce energií a prejsť na technológie, ktoré nepoškodzujú klímu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

„V európskej energetickej politike bolo veľa problémov, najdôležitejším z nich však bolo prílišné spoliehanie sa na dovoz energie z jednej krajiny,“ povedal Birol. V tomto prípade to nebola hocijaká krajina, ale bolo to Rusko, dodal.

APTOPIX Russia Weather Čítajte viac Generál zima udrel na Moskvu. Ako to súvisí s vojnou proti Ukrajine?

Európa podľa neho zvládla krízu celkom dobre. „Takmer dva roky po invázii vám môžem povedať, že Európa prešla touto krízou s niekoľkými modrinami, ale bez väčších deštruktívnych následkov,“ poznamenal. Ekonomiky na starom kontinente tak síce pocítili negatívne dôsledky vojny, nezrútili sa však. Krátko po začiatku vojny IEA predložila európskym krajinám plán, ktorý im mal pomôcť zabezpečiť dodávky energií a neodkloniť sa od svojich klimatických ambícií. Mnohé vlády sa podľa Birola týmito odporúčaniami aj riadili.

IEA so sídlom v Paríži vznikla v polovici 70. rokov 20. storočia ako reakcia na vtedajšiu ropnú krízu. Organizácia má 31 členských štátov vrátane Slovenskej republiky.

18:09 Ukrajinec, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže, v decembri zomrel vo väzenskom zariadení v Rusku, kde čakal na súdny proces. Informovala o tom v nedeľu ruská ľudskoprávna organizácia Memorial s odvolaním na súdne dokumenty. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Viktor Demčenko (71) podľa súdnych dokumentov zomrel vo vyšetrovacej väzbe v ruskej Rostovskej oblasti, uviedla organizácia Memorial. Zároveň dodala, že o obvinenom Ukrajincovi je dostupných iba málo informácii. Demčenkov prípad bol vlani v auguste postúpený vojenskému súdu v meste Rostov nad Donom.

Ruské médiá napísali, že Ukrajinec bol obvinený aj z členstva v „teroristickej skupine“ a nezákonnej držby zbraní a munície. S odvolaním na ruské úrady tiež uviedli, že zomrel 31. decembra na následky mŕtvice. Z dôvodu úmrtia súd prípad uzavrel.

Zatiaľ nebolo známe, prečo sa informácie o Demčenkovej smrti objavili až po niekoľkých týždňoch, píše Reuters.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 obvili ruské úrady zo špionáže niekoľko ukrajinských občanov.

16:51 Cez ukrajinský námorný koridor už viac ako 700 lodí vyviezlo celkovo 22 miliónov ton nákladu. Napísal to na mikroblogovacej sieti X ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. Minister dodal, že objem exportu môže byť aj väčší, ak sa zmodernizujú ukrajinské prístavy a iná infraštruktúra vrátane ciest a železníc.

16:05 Nemecká armáda zaznamenala zvýšený počet nepovolených preletov dronov nad svojimi vojenskými základňami, uviedlo územné veliteľstvo Bundeswehru. Armáda však zatiaľ nenašla spôsob na elimináciu tejto možnej špionážnej aktivity, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

„Počet takýchto incidentov nedávno vzrástol,“ uviedol hovorca územného veliteľstva v reakcii na otázku DPA. Dodal, že nemeckí vojaci sú teraz ostražitejší v súvislosti s možnými špionážnymi snahami.

Niektoré z týchto možných špionážnych aktivít sa zameriavajú predovšetkým na výcvik ukrajinských vojakov nemeckou armádou, uviedla nemecká vojenská kontrarozviedka (MAD). Existuje tak podozrenie, že za preletmi dronov je Rusko, pretože prelety boli pozorované na začiatku a konci výcviku ukrajinských vojakov, konštatuje DPA.

Ukrajinské drony verzus Rusi: kto zvíťazil?
Video

Podozrivé prelety dronov boli hlásené napríklad z výcvikových zariadené pri obciach Wildflecken a Grafenwöhr v spolkovej krajine Bavorsko, z vojenskej základe pri meste Idar-Oberstein v Porýnii-Falcku či z výcvikového zariadenia v Altengrabow v Sasku-Anhaltsku.

14:51 Rusko pre vojnu na Ukrajine podľa britského obranného spravodajstva čelí nedostatku lekárov a zdravotníkov. Uviedol to britský rezort obrany v správe, ktorú zverejnil v nedeľu na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britský rezort obrany odhaduje, že z Ruska utiekli zhruba 2 percentá lekárov a zdravotníkov, aby sa vyhli povolaniu do armády. Ďalších približne 3-tisíc ruských zdravotníkov do vojenskej služby muselo nastúpiť. Britské obranné spravodajstvo poukazuje aj na správu ruského rezortu zdravotníctva, podľa ktorej krajine chýba zhruba 26 500 lekárov a 58 200 zdravotných sestier. Významný nedostatok lekárov je pritom v 22 ruských regiónoch a sedem ďalších oblastí má akútny nedostatok zdravotníckych špecialistov.

Vladimir Putin Čítajte viac Naša ekonomika porastie, tvrdí Putin. Skutočnosť je oveľa horšia, milióny Rusov žijú v chudobe, varuje ekonóm

14:09 Rusko používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska, oznámila ukrajinská vojenská rozviedka HUR.

starlink-pre-deployment-video-still-879x485 Čítajte viac Kyjev tvrdí, že Rusi vo vojne využívajú Muskov Starlink. SpaceX o ničom nevie

**12:18 Japonsko Ukrajine tento mesiac na konferencii v Tokiu sľúbi pomoc za 15,8 miliardy jenov (asi 100 miliónov eur).*** Peniaze budú určené na obnovu v siedmich regiónoch Ukrajiny, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii. Informovala o tom dnes japonská agentúra Kjódó, ktorá sa odvoláva na nemenované zdroje.

V Tokiu sa 19. februára uskutoční konferencia za účasti premiérov Fumia Kišidu a Denysa Šmyhala a ďalších zástupcov vlády a tiež priemyslu z oboch krajín, uviedla dnes japonská televízia NHK. Poskytnuté peniaze majú byť určené okrem iného na pomoc ukrajinskému poľnohospodárstvu a na odstraňovanie su­tín.

V decembri, po úprave svojich pravidiel pre vývoz zbraní, Japonsko uviedlo, že pripraví na prepravu do Spojených štátov rakety do systému protivzdušnej obrany Patriot. Japonsko stále nemôže dodávať zbrane priamo bojujúcim krajinám, ale dodávky do USA môžu nepriamo pomôcť Ukrajine, pretože sa tak uvoľnia kapacity Washingtonu na poskytovanie ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu.

11:08 Rusko podniklo v noci na nedeľu dronové útoky na Kyjev a juh Ukrajiny, kde utrpela zranenia najmenej jedna osoba a bolo poškodené plynové potrubie a rezidenčné budovy. Informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.

Vzdušné sily Ukrajiny uviedli na sociálnej sieti Telegram, že jej systémy protivzdušnej obrany zničili v noci 40 zo 45 útočných dronov Šáhid iránskej výroby, ktoré vypustilo Rusko.

„Poplach v hlavnom meste trval takmer dve hodiny,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na Telegrame. Dodal, že nad Kyjevom sa podarilo zostreliť všetky prichádzajúce drony. Podľa predbežných informácií nezaznamenali v Kyjeve alebo jeho okolí nijakých zranených ani škody. Obloha nad Kyjevom bola vyhlásená za čistú krátko pred 4.00 h ráno miestneho času (3.00 SEČ).

Južné velenie ukrajinskej armády uviedlo, že jeho systémy protivzdušnej obrany boli aktivované na takmer päť hodín, pričom nad juhoukrajinskými oblasťami zničili 26 dronov. Útokom bola pritom vystavená predovšetkým Mykolajivská oblasť ležiaca pri pobreží Čierneho mora.

Útoky na juh Ukrajiny si podľa armády vyžiadali najmenej jedného zraneného civilistu.

Armáda tiež zostrelila štyri drony nad čiernomorským prístavným mesto Odesa.

10:05 Francúzsko, Nemecko a Poľsko spoja svoje sily v boji proti ruským dezinformáciám, uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v spoločnom rozhovore pre tri noviny pred rokovaním so svojimi rezortnými partnermi.

Séjourné, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski sa v pondelok zídu na stretnutí vo francúzskom meste La Celle-Saint-Cloud.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Ukrajinci sú unavení z televíznych správ. Vykresľujú vojnu príliš na ružovo

„Naše tri krajiny sa stali obeťami rovnakej destabilizačnej stratégie. Ohlásime novú spoluprácu proti ruským dezinformáciám,“ povedal Séjourné pre denníky Ouest-France, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Gazeta Wyborcza.

Ako hrozby, ktoré si vyžadujú väčšiu pozornosť na európskej úrovni, Séjourné uviedol „továrne na trollov“, ktoré vo veľkom rozsahu šíria na internete dezinformácie, a webové stránky venované priamo falošným správam.

Krúpa: Sme v hľadáčiku Putina už roky, plní dezinformácií
Video

„Transparentne zverejníme nástroje tejto dezinformačnej činnosti. Odhalíme útoky, ktoré boli spáchané, a to aj s dôkazmi,“ povedal francúzsky minister zahraničných vecí.

Cieľom Moskvy je vyvolať zmätok medzi občanmi, zvýšiť politickú polarizáciu a destabilizovať demokracie, povedal Séjourné a dodal: „Keď to odsúdia tri veľké krajiny Európskej únie súčasne, bude to mať určitú silu.“

09:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval za nového veliteľa pozemných síl Olexandra Pavľuka, ktorý bol odvolaný z funkcie námestníka ministra obrany.

Pavľuk Čítajte viac Zmeny v ukrajinskej armáde pokračujú: Pavľuk strieda povýšeného Syrského

9:07 Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Moskva prišla o 930 vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 395 200 ľudí, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 406 tankov, 11 956 obrnených bojových vozidiel pechoty a 9 475 delostre­leckých systémov.

7:56 Francúzsko, Nemecko a Poľsko spoja svoje sily v boji proti ruským dezinformáciám, uviedol v sobotu francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné v spoločnom rozhovore pre tri noviny pred rokovaním so svojimi rezortnými partnermi, uviedla agentúra DPA.

Séjourné, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski sa v pondelok zídu na stretnutí vo francúzskom meste La Celle-Saint-Cloud.

„Naše tri krajiny sa stali obeťami rovnakej destabilizačnej stratégie. Ohlásime novú spoluprácu proti ruským dezinformáciám,“ povedal Séjourné pre denníky Ouest-France, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Gazeta Wyborcza.

Ako hrozby, ktoré si vyžadujú väčšiu pozornosť na európskej úrovni, Séjourné uviedol „továrne na trollov“, ktoré vo veľkom rozsahu šíria na internete dezinformácie, a webové stránky venované priamo falošným správam.

„Transparentne zverejníme nástroje tejto dezinformačnej činnosti. Odhalíme útoky, ktoré boli spáchané, a to aj s dôkazmi,“ povedal francúzsky minister zahraničných vecí.

Cieľom Moskvy je vyvolať zmätok medzi občanmi, zvýšiť politickú polarizáciu a destabilizovať demokracie, povedal Séjourné a dodal: „Keď to odsúdia tri veľké krajiny Európskej únie súčasne, bude to mať určitú silu.“

7:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vymenoval dvoch zástupcov nového vrchného veliteľa armády, pričom obišiel niekoľko vysokopostavených generálov, aby sa v rámci prebiehajúcich zmien vo vedení obrany viac zameral na bezpilotné lietadlá a elektronický boj, uviedla agentúra DPA.

„Zástupcami vrchného veliteľa Olexandra Syrského budú plukovník Vadym Sucharevskyj – jeho oblasťou sú autonómne systémy a rozvoj využitia bezpilotných lietadiel pre našich vojakov; a plukovník Andrij Lebedenko – jeho oblasťou sú inovácie, technologická zložka armády a bojové systémy,“ povedal Zelenskyj vo svojom sobotňajšom videopríhovore.

Prezidentovo rozhodnutie znamená, že títo dvaja dôstojníci boli povýšení nad niekoľkých generálov, ktorí im teraz budú podriadení. Zelenskyj zdôvodnil ich vymenovanie do najvyššieho velenia potrebou vývoja nových technológií v armáde, aby sa minimalizovali straty na bojovom fronte.

Po odvolaní Valerija Zalužného z postu hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny oznámil Zelenskyj rozsiahlu reorganizáciu na čele armády. Prezident v sobotu vymenil aj troch zástupcov náčelníka generálneho štábu, hoci do týchto pozícií vymenoval troch skúsených brigádnych generálov – Volodymyra Horbatjuka, Olexija Ševčenka a Mychajla Drapata.

Zelenskyj sa vyslovil aj k vlastnej výrobe zbraní a munície na Ukrajine, pričom na stretnutiach dal potrebné pokyny.

Kyjev v bojoch proti ruskému agresorovi zápasí s rastúcim nedostatkom munície a potrebuje väčšiu podporu Západu v oblasti zbraní. Zelenskyj uviedol, že pre krajinu je dôležitá spolupráca so zahraničnými partnermi. Dodal, že telefonicky požiadal francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o zbrane na elektronický boj, protivzdušnú obranu a pre delostrelectvo.

Syrskyj vyhlásil, že ukrajinské sily sa musia pripraviť na zmenu v spôsobe boja proti ruským jednotkám. „Iba zmeny a neustále zlepšovanie spôsobov a metód vedenia vojny nám umožnia uspieť na tejto ceste,“ povedal Syrskyj počas svojho prvého prejavu, odkedy ho vo štvrtok Zelenskyj vymenoval do funkcie.

6:50 Ukrajinské vojenské velenie označilo v sobotu večer situáciu na východnom a južnom fronte za zložitú, zatiaľ čo ukrajinské sily v priebehu dňa odrazili 87 pokusov o útoky ruských síl, uviedol generálny štáb v Kyjeve v situačnej správe, z ktorej citovala agentúra DPA.

V správe sa ďalej uvádza, že boje sú obzvlášť intenzívne na dvoch úsekoch frontu v blízkosti mesta Doneck, ktoré je od roku 2014 pod kontrolou ruských síl. Ruské jednotky tam v priebehu dňa podnikli približne dve tretiny všetkých útokov.

Malé mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza severne od Donecka, sa tiež opäť dostalo pod paľbu, pričom ruskí vojaci podnikli v okolí mesta 32 útokov. Dvadsaťdva úderov bolo odrazených severne od mesta a desať na juhu, uvádza sa v situačnej správe.

Takmer rovnako prudké boje prebiehali aj na fronte pri meste Marjinka nachádzajúcom sa južne od Donecka, ktoré Rusko dobylo koncom minulého roka. V sobotu došlo k 31 zrážkam, pričom boje sa sústredili okolo susedných miest – Heorhijivky na západe a Novomychajlivky na juhu, oznámil generálny štáb v Kyjeve.

Podľa nepotvrdených mediálnych správ ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Novomychajlivka. Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť, podotýka DPA. Ukrajinský generálny štáb neposkytol žiadne informácie o výsledku týchto bojov.

6:45 Kyjev a Mykolajiv sa v noci na nedeľu stali terčem ruského dronového útoku. Z oboch miest sú hlásené výbuchy, nasadená bola protivzdušná obrana. Informuje o tom agentúra Ukrinform. Správy o škodách či zranených zatiaľ neprinesla. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa agentúry Reuters v noci na nedeľu zničila 40 zo 45 útočiacich ruských bezpilotných lietadiel. Čo sa stalo s piatimi dronmi, ktoré protivzdušná obrana nezničila, zatiaľ nie je jasné.

Kyjevské úrady v noci uviedli, že protivzdušná obrana zasahuje proti dronom na predmestí ukrajinskej metropoly a vyzvala obyvateľov, aby zostali v krytoch, kým neskončí poplach. Ten nakoniec trval okolo dvoch hodín. Všetky bezpilotné lietadlá pri Kyjeve sa ale podarilo zostreliť a podľa prvotných informácií nespôsobili žiadne škody ani zranenia.

Výbuchy bolo počuť aj v Mykolajive na juhu Ukrajiny, odkiaľ je hlásený aj požiar. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. V noci v sobotu si ruský útok na ukrajinský Charkov vypýtal sedem životov, vrátane troch detských.