791. deň: Biden posiela Kyjevu muníciu i obrnené vozidlá. Putinovi sa peniaze na vojnu nemíňajú

Prezident USA Joe Biden po niekoľkomesačnom schvaľovaní v Kongrese podpísal zákon uvoľňujúci dodatočných 61 miliárd dolárov na vojenskú a ekonomickú podporu Ukrajiny a krajín v regióne. Medzitým viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie vo svojej prognóze uviedol, že ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %. Poprel tak predpovede, že invázia Moskvy na Ukrajinu povedie k ekonomickému krachu Ruska.

24.04.2024 06:00 , aktualizované: 21:45
debata (420)

Najdôležitejšie udalosti

Vojna bez ľudí. Ukrajinské letecké drony ničia ruské pozemné
Video
Ruská vojna proti Ukrajine je aj technologický konflikt. Ukrajinské bezpilotné stroje ničia ruské pozemné drony. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
vojna na Ukrajine, výcvik vojakov, Charkov, národná garda Čítajte viac 790. deň: Generál Pivnenko: Pre Rusov by bolo ľahšie zbaviť sa Putina, ako dobyť Charkov

21:45 Víťazstvo ruského vodcu Vladimira Putina vo vojne na Ukrajine by úplne zmenilo európsku mapu a dejiny. Na stredajšej slávnosti pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska a ďalších deviatich krajín do Európskej únie to v Štrasburgu povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Naša Únia by nebola ako predtým. Ukrajina nesie toto ťažké bremeno za nás všetkých. Existuje len jeden spôsob a jeden jazyk, ktorému Putin rozumie. Musíme poskytnúť prostriedky Ukrajine, aby sa mohla brániť. Aby Európa vyhrala svoju budúcnosť, Ukrajina musí zvíťaziť. Ukrajina si zvolila Európu,“ povedala von der Leyenová.

To, čo sa deje na Ukrajine, bude podľa nej navždy ovplyvňovať budúcnosť EÚ a nemôžeme prehliadať skutočnosť, že Rusko predstavuje existenčnú hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale pre celý kontinent. „Buďme preto jednotní. Stojme po boku Ukrajiny a buďme ambiciózni pri rozširovaní EÚ a reformách, lebo takto splníme zas a znova prísľub tak, ako sme to spravili v roku 2004,“ dodala.

V spomenutom roku 2004, konkrétne 1. mája, vstúpili do Európskej únie Cyprus, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Slovensko a Slovinsko. Išlo o najväčšie rozšírenie EÚ v jej histórii.

21:40 Dánska pivovarnícka skupina Carlsberg investuje do svojho podnikania na Ukrajine približne 50,5 milióna dolárov. Firma to oznámila v stredu po stretnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s generálnym riaditeľom Carlsbergu Jacobom Aarupom-Andersenom. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Carlsberg je jedným z najväčších dánskych investorov na Ukrajine, vlastní tam tri pivovary a je jedným z najväčších daňových poplatníkov v krajine. „Svojou investíciou ste príkladom pre ostatných partnerov a investorov," povedal Zelenskyj počas stretnutia.

21:28 Ukrajinské drony v noci na stredu poškodili významnú oceliareň v Lipeckej oblasti na juhozápade Ruska, tvrdí zdroj agentúry Reuters z ukrajinskej rozviedky. Škody spôsobené v oceliarni by podľa tohto zdroja mohli mať dlhodobý dopad na chod zariadenia.

Podobné správy nemožno priamo nezávisle overiť. Avšak tiež podľa ruského telegramového kanála Astra drony poškodili jednu budovu v areáli Novolipeckého hutného kombinátu (NLMK), v ktorej je umiestnená kyslíková stanica, a narušili tým čiastočne chod železiarní. Gubernátor Lipeckej oblasti predtým pripustil, že nad priemyselnou zónou bol zostrelený dron, o škodách sa však nezmienil.

Kyjev sa oficiálne k útokom na ruské územie nehlási. Podľa zdroja agentúry Reuters však za úderom na oceliarne stojí ukrajinská vojenská rozviedka HUR.

V noci na stredu sa tiež podľa iného zdroja agentúry podarilo ukrajinským silám pomocou dronov zasiahnuť dva sklady ropy v Smolenskej oblasti západne od Moskvy. Ukrajina sa v poslednom čase v snahe vyvinúť tlak na Rusko čoraz viac sústreďuje na útoky na ruské ropné a priemyselné kapacity, podotkla agentúra.

21:15 Ukrajina minulý týždeň na bombardovanie vojenského letiska na Ruskom anektovanom Kryme podľa agentúry AP po prvý raz použila taktické balistické strely s dlhším doletom, ktoré jej tajne dodali Spojené štáty. K úderu proti ruským jednotkám ich Ukrajinci nasadili tiež v noci na stredu, povedali AP nemenovaní americkí činitelia. Dodávku neskôr potvrdilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí: Spojené štáty poslali rakety dlhého doletu ATACMS na Ukrajinu a sú určené na použitie na jej území. Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac.

ATACMS, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

20:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.

Proces schvaľovania nového balíka pomoci pre Ukrajinu v Kongrese USA niekoľko mesiacov blokovali republikánski kongresmani.

„Túto polročnú púť sme dokončili. Bez ohľadu na to, čo kto hovorí, získavame podporu, ktorú potrebujeme, aby sme mohli pokračovať v ochrane životov pred ruskými útokmi,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videoodkaze. „Teraz urobíme všetko pre to, aby sme vynahradili šesť mesiacov, ktoré uplynuli v diskusiách, v pochybnosti­ach,“ dodal.

Ukrajinská armáda v uplynulých mesiacoch trpela nedostatkom munície, zatiaľ čo početnejšie ruské sily zintenzívnili raketové a dronové útoky na ukrajinskú infraštruktúru a v bojoch na východnom fronte zaznamenali územné zisky.

Schválenie významnej americkej pomoci by malo byť veľkou vzpruhou pre morálku ukrajinskej armády, no nie je jasné, či bude stačiť na odrazenie ruského tlaku na frontovej línii v nasledujúcich týždňoch, konštatuje Reuters. Kyjev navyše už niekoľko týždňov varuje, že Rusko možno plánuje veľkú letnú ofenzívu, ktorá by mohla prísť už koncom mája.

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina úzko spolupracuje s USA na dodávke vojenského balíka v hodnote jednej miliardy dolárov. Podľa jeho slov obsahuje „presne tie zbrane, ktoré ukrajinskí vojaci potrebujú“. Konkrétne spomenul taktické balistické strely ATACMS dlhého doletu, delostrelectvo, protitankové zbrane, salvový raketový systém HIMARS a veľmi potrebnú protivzdušnú obranu.

„Ďakujem všetkým Američanom v obrannom priemysle, každému štátu, ktorý vyrába zbrane, ktoré teraz skutočne chránia demokraciu a náš spôsob života,“ povedal ukrajinský prezident.

19:25 Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %. Uviedol to v stredu vo svojej prognóze viedenský inštitút pre medzinárodné ekonomické štúdie (Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsver­gleiche, wiiw), čím poprel predpovede, že invázia Moskvy na Ukrajinu povedie k ekonomickému krachu Ruska.

Podľa ekonóma viedenského inštitútu Vasilija Astrova ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi „nedôjdu peniaze na vojnu“. „Pre ruskú ekonomiku je otázkou skôr to, čo príde po vojne, keďže v súčasnosti je od nej úplne závislá,“ domnieva sa Astrov. V Rusku došlo totiž vlani k masívnemu nárastu verejných výdavkov, najmä na armádu.

Reálne mzdy v Rusku sa v roku 2023 zvýšili o takmer 8 % v dôsledku nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily, zatiaľ čo súkromná spotreba vzrástla o 6,5 %, uvádza správa inštitútu, ktorý sa špecializuje na východnú Európu. Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa vlani zvýšil o 3,6 %, a to aj napriek masívnym západným sankciám.

V prípade Ukrajiny viedenský inštitút očakáva rast HDP o 3,2 % v tomto roku po zvýšení o 5,3 % v roku 2023.

Čoraz „tenšia“ protivzdušná obrana Kyjeva si ale vyberá svoju daň, pričom ruské letecké útoky prerušujú dodávky elektriny do domácností a pre priemysel.

„V konečnom dôsledku všetko bude stáť alebo padať na primeranej a včasnej vojenskej a finančnej pomoci od Západu. Len v roku 2024 bude Ukrajina čeliť nedostatku financií vo výške 40 miliárd USD (37,43 miliardy eur),“ dodal Astrov.

19:05 Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 48 detí vysídlených v dôsledku ruskej invázie. V stredu to v katarskej Dauhe oznámila ruská komisárka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, informuje agentúra AFP.

Moskva a Kyjev podľa nej viedli v Dauhe prvé priame rokovania o výmene detí, ktoré sprostredkoval Katar. Výsledkom rokovaní je, že „29 detí pôjde na Ukrajinu a 19 do Ruska,“ spresnila ruská ombudsmanka. Neuviedla však žiadne podrobnosti o tom, prečo boli deti v rukách Rusov alebo odkiaľ pochádzajú, píše AFP.

Rusko je dlhodobo obviňované z násilného odvlečenia ukrajinských detí na ruské územie počas invázie na Ukrajinu. Na Ľvovovú-Belovovú aj ruského prezidenta Vladimira Putina je za nútené deportácie vydaný zatykač Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu.

Ukrajina tvrdí, že do Ruska bolo od februára 2022 nelegálne odvedených viac ako 19.000 detí, ktoré sa tam snažia zbaviť ich ukrajinskej identity, píše AFP. Z tohto počtu prinavrátili už približne 400.

Rusko toto obvinenie odmieta a tvrdí, že deti iba odviezlo preč z oblasti bojov pre ich vlastnú bezpečnosť. Ľvovová-Belovová vlani v júli vyhlásila, že do Ruska bolo z humanitárnych dôvodov privezených 700.000 ukrajin­ských detí.

Osud týchto detí je veľmi citlivou záležitosťou na Ukrajine. Rodičia niektorých z nich zahynuli, zatiaľ čo ostatné deti boli od rodiny oddelené v dôsledku približujúcej sa frontovej línie, píše AFP. Niektoré žili v ukrajinských sirotincoch v oblastiach, ktoré okupovalo Rusko.
Tínedžeri, ktorí sa vrátili na Ukrajinu, tvrdia, že boli podrobovaní ruskej vlasteneckej výchove a boli nútení chváliť ruskú armádu.

18:15 Prezident USA Joe Biden po niekoľkomesačnom schvaľovaní v Kongrese podpísal zákon uvoľňujúci dodatočných 61 miliárd dolárov na vojenskú a ekonomickú podporu Ukrajiny a krajín v regióne. Dokument zároveň uzákonil ďalšie výdavky vo výške viac ako 30 miliárd dolárov na podporu Izraela, ázijských partnerov či na humanitárnu pomoc vo svete a potvrdil prijatie opatrení, ktoré by teoreticky mohlo budúci rok viesť k zákazu sociálnej siete TikTok v Spojených štátoch.

V prejave po podpise zákona Biden vyhlásil, že tento krok posilňuje bezpečnosť USA, ale aj celého sveta. „Teraz musíme konať rýchlo,“ povedal v súvislosti s americkými dodávkami vojenskej pomoci Ukrajine, ktoré boli pre nedostatok financií od konca minulého roka zablokované.

„Dohliadam na to, aby sa dodávky začali okamžite,“ pokračoval prezident. „Počas najbližších niekoľkých hodín, doslova o niekoľko hodín, začneme posielať Ukrajine vybavenie pre protivzdušnú obranu, muníciu, delostreleckú a do raketových systémov, a obrnené vozidlá,“ povedal. Americké médiá predtým informovali, že hodnotu novej zásielky vojenského materiálu odhaduje vláda na miliardu dolárov.

16:30 Direktíva Európskej únie o poskytovaní dočasnej ochrany ukrajinským utečencom sa bude naďalej uplatňovať bez ohľadu na pohlavie žiadateľov alebo na to, či sa na nich vzťahuje povinnosť odvodu do armády. Povedala to v stredu predstaviteľka Európskej komisie Anitta Hipperová. Vyjadrila sa tak v súvislosti so správou, že Ukrajina pozastavila konzulárne služby ukrajinským mužom v odvodovom veku, ktorí majú pobyt v zahraničí.

„Toto oznámenie sme vzali na vedomie," povedala Hipperová o kroku Kyjeva. „Nie je na nás, aby sme komentovali rozhodnutie ukrajinskej vlády prijať opatrenia potrebné vzhľadom na konflikt," dodal hovorca Európskej komisie Eric Mamer. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

16:28 Súd v Kirove na severe európskeho Ruska poslal na 22 rokov za mreže bývalého žoldniera z Vagnerovej skupiny za to, že znásilnil a mimoriadne kruto zavraždil 85-ročnú ženu, uviedol na svojom ruskojazyčnom webe server BBC News. Trest si dvadsaťosemročný Ivan Rossomachin odpyká v nápravnom zariadení s najprísnejším režimom. Ďalší ohavný prípad pochádza z Leningradskej oblasti. Prednedávnom oblasť otriasla obzvlášť brutálna vražda ženy, ktorú spáchal bojovník z radov Vagnerovej skupeny. Svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas Čítajte viac Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

15:55 Rusko bude musieť hlbšie zatlačiť ukrajinské sily a rozšíriť tzv. nárazníkovú zónu v prípade, ak Kyjev získa od Spojených štátov taktické balistické strely ATACMS s dlhším doletom. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Biely dom vlani v októbri informoval, že poskytol Kyjevu rakety ATACMS, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 165 kilometrov. Nový balík vojenskej pomoci, ktorý už schválil Kongres USA, by mal zahŕňať aj verziu strely ATACMS s doletom 300 kilometrov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že Kyjev dostane od Washingtonu rakety ATACMS dlhšieho doletu a poďakoval sa Spojeným štátom za pomoc.

raketa ATACMS raketomet M270 MLRS Čítajte aj Nočná mora Rusov: Ukrajina opäť dostane obávané strely dlhého doletu ATACMS

15:50 Európska komisia (EK) poslala Kyjevu druhú tranžu makrofinančnej pomoci v celkovej sume 1,5 miliardy eur, ktorá je súčasťou rozsiahleho podporného balíka zo strany Európskej únie v objeme 50 miliárd eur. Uviedla to v stredu na mikroblogovacej sieti X predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Štvorročný nástroj pre Ukrajinu Európska únia schválila vo februári. Prvú tranžu z tohto nástroja v sume 4,5 miliardy eur EK Ukrajine poslala 20. marca.

15:39 Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov a prejavuje sa jeho vzdušná prevaha. Agresori na viacerých úsekoch frontu postúpili. Hoci ide skôr o taktické zisky, Ukrajinci stratili nemalé množstvo vojakov a ďalšie jednotky sú vyčerpané.

Ukrajina, Charkov Čítajte viac Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

15:25 V nasledujúcich desaťročiach nemožno v Európe očakávať zlepšenie vzťahov s Ruskom. Niekdajší slovenský premiér Mikuláš Dzurinda dokonca tvrdí, že to môže trvať až polstoročie.

„Keď Rusko vráti ukradnuté, zaplatí reparácie a povie: ‚prepáčte‘. Bude to trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR. Päťdesiat rokov,“ povedal Dzurinda slovenským novinárom v Štrasburgu, kde zavítal na slávnosť pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska a ďalších deviatich krajín do Európskej únie.

Neskôr v rozhovore pre agentúru SITA v súvislosti s čerstvo schválenou americkou pomocou pre Ukrajinu poznamenal, že sa z tohto rozhodnutia Kongresu USA veľmi teší. „Ľudovo sa vraví, že nikdy nie je neskoro. Nie je vyhraté, ale je to nesmierne silný impulz k tomu, aby sa Ukrajina ubránila. Že sme tu, že nedovolíme porážku Ukrajiny… Je to impulz morálny aj materiálny,“ skonštatoval Dzurinda, ktorý z pozície premiéra priviedol Slovensko do Európskej únie aj do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO).

Vladimir Milov pre Pravdu: Rusko pod vedením Putina nie je také, ako si Slováci myslia
Video
Bol svedkom vzostupu ruského vodcu Vladimíra Putina ku moci. Vtedy Vladimir Milov pôsobil ako viceminister energetiky, po rokoch sa stal opozičným politikom a časom bol donútený z vlasti odisť. V rozhovore pre denník Pravda vysvetli, prečo prikláňanie k Rusku neprenesie Slovákom žiadne výhody. / Zdroj: TV Pravda

15:16 Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu. Dodala, že web je v súčasnosti zablokovaný a vyzýva na obozretnosť na internete. Policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

„Hneď ako sa v médiách objavila informácia o existencii falošnej stránky, policajný zbor začal okamžite konať. Experti z prezidiálneho odboru počítačovej kriminality na trestné oznámenie nečakali a ihneď začali pátrať po digitálnych stopách. Tie ich zaviedli do susednej Českej republiky,“ priblížila polícia.

Podotkla, že podvodníci vytvorili doménu s podobným názvom municiepreukra­jinu.sk, v ktorej zmenili len jedno písmeno oproti pôvodnému webu, municiapreukra­jinu.sk. „Keď vytvárate na internete doménu, býva štandardom, že ich vytvoríte hneď niekoľko s podobným názvom. Okrem tej ‚hlavnej‘ aj jej rôzne varianty, aby sa návštevník stránky v prípade preklepu ocitol vždy na tej správnej. Je to dôležité aj preto, aby nemohla byť internetová stránka zneužitá na podvodné konanie,“ vysvetlili policajti.

munícia pre Ukrajinu, podvod, zbierka na muníciu Čítajte aj Gröhling: Slováci zbierkou na muníciu ukázali, že vláda ich nereprezentuje, Macko poslal odkaz Blanárovi. Pozor na podvodnú stránku

14:58 Viac ako 200-tisíc odberateľov elektriny v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny je v stredu v dôsledku ruských útokov bez dodávok prúdu. Uviedla to ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho, ktorá je prevádzkovateľom prenosovej sústavy elektrickej energie. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru spôsobili, že výpadky v dodávkach elektriny zažívajú aj obyvatelia Dnepropetrovskej, Doneckej, Mykolajivskej, Sumskej oblasti a Odeskej oblasti.

Zranený muž prechádza okolo tela muža, ktorého...
Policajti pracujú pri krátery pred poškodenou...
+2Muž prechádza okolo tela človeka, ktorého zabil...

14:55 Ukrajina dostane ďalšie systémy Patriot pre posilnenie svojej protivzdušnej obrany, ubezpečil dnes šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podľa agentúry Unian na správy médií, že západní partneri vyvíjajú tlak na Grécko a Španielsko, aby sa podelili o svoje systémy Patriot s Ukrajinou, čeliacej už viac ako dva roky agresii Ruska.

Atény sa chystajú Ukrajine odovzdať jednu a možno aj dve batérie patriotov vo verzii PAC-3, napísal grécky server Pronews s odvolaním sa na vládne zdroje, podľa ktorého má Grécko na oplátku dostať bližšie nespresnené americké záruky voči tureckej hrozbe a finančnú kompenzáciu. Grécko vníma Turecko ako hlavné ohrozenie. Verzia PAC-3 je schopná zostreliť aj balistické rakety.

„Môžem povedať, že nové patrioty budú. A úprimne povedané, je vedľajšie, odkiaľ k nám dorazí. Hlavne, aby boli, a to čo najrýchlejšie, pretože ide o ochranu našich miest a ľudí,“ zdôraznil Jermak. Na túto tému sa podľa kancelára rokuje so zahraničnými partnermi doslova každý deň, pričom partneri nerokujú len s Gréckom a Španielskom, ale aj s mnohými ďalšími štátmi. Najviac rokovaní sa podľa Jermaka vedie s Američanmi – Patriot je totiž zbraň americkej konštrukcie a výroby a navyše od Američanov závisí mnohé. „Som presvedčený, že veľmi skoro budeme mať dobré správy,“ dodal.

Systém Patriot, PVO Čítajte aj Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

14:35 Nemecký kancelár Olaf Scholz ani napriek novej americkej podpore Ukrajine strely s plochou dráhou letu Taurus Kyjevu neposkytne, spoločne s britským premiérom Rishim Sunakom dnes ale krajine napadnutej Ruskom sľúbili ďalšiu zbrojnú podporu. Obaja šéfovia vlád sa dnes v Berlíne tiež zhodli na tom, že Európa musí výrazne investovať do svojej obrany.

„Čo sa týka tohto zbraňového systému, moje rozhodnutie sa nemení,“ povedal Scholz na otázku, či Nemecko teraz poskytne Ukrajine taurusy, keď Spojené štáty dodávajú tamojším ozbrojeným silám strely ATACMS. Scholz v tejto súvislosti pripomenul, že Nemecko poskytuje Ukrajine po USA druhú najväčšiu zbrojnú pomoc vrátane protileteckých systémov Patriot či Iris-T. Zároveň vyzval ďalšie štáty, ktoré by systémy Patriot mohli Ukrajine dodať, aby tak urobili.

Taurusy, o ktoré majú Ukrajinci veľký záujem, majú dostrel až 500 kilometrov. Podľa Scholzových skorších vyhlásení by tieto zbrane zvýšili riziko zavlečenia Nemecka do vojny, pretože by to znamenalo zapojenie nemeckých vojakov do kontroly cieľov.

„Podporujeme Ukrajinu, zároveň ale nie sme vo vojne s Ruskom,“ povedal dnes Scholz.

Sunak vyhlásil, že Nemecko a Británia budú naďalej Ukrajinu zbrojne podporovať. „Pokiaľ to bude potrebné,“ uistil.

Nemecké rakety Taurus by našli Rusov všade
Video
Nemecké rakety Taurus zasiahnu cieľ až na 500 kilometrov a pokladajú ich za ničiteľov mostov. / Zdroj: Bundeswehr

14:28 Spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo vojenskej oblasti dáva zmysel bez ohľadu na možné odlišné politické názory vedení štátov. Po stretnutí šéfov armád V4 na zámku Liblice to v stredu povedal náčelník generálneho štábu českej armády Karel Řehka, ktorý rokovanie viedol.

Čelní predstavitelia armád ČR, SR, Poľska a Maďarska diskutovali o vývoji konfliktu na Ukrajine, vojenskej pomoci Kyjevu a výcviku ukrajinských vojakov. Hovorili tiež o dôsledkoch nového aliančného modelu síl na armády V4 či o rastúcom vplyve Ruska a Číny na bezpečnostnú situáciu v Európe.

ČR, SR, NATO Čítajte aj Česká armáda sa pripravuje na jadrovú vojnu. Nemožno spoliehať sa na večný mier, vyhlásil Řehka

Ďalšou formou pomoci Ukrajine by mohlo byť analytické a výcvikové centrum JATEC (Joint Analysis, Training and Education Centre), ktoré by malo vzniknúť v Poľsku. Podľa českého rezortu obrany sa o ňom bude podrobnejšie hovoriť na júlovom summite NATO vo Washingtone. Česko podľa Řehku vznik centra podporuje.

Šéf českej armády tiež zdôraznil, že spolupráca krajín V4 na vojenskej úrovni je živá a dáva zmysel. „Máme mnoho tém, ktoré ako susedné štáty musíme riešiť. Bez ohľadu na rôzne politické názory, ako to môže vyzerať navonok, sme my, vojaci, zodpovední za to, aby sme poskytovali jasné vojenské odporúčania politickému vedeniu našich krajín. Naša diskusia je preto vždy veľmi otvorená, profesionálna a v priateľskom duchu,“ priblížil atmosféru rokovania Řehka.

Do vojenského výcvikového centra Lešť prišli...
Do vojenského výcvikového centra Lešť prišli...
+2Do vojenského výcvikového centra Lešť prišli...

14:08 Moskva je svedok nevídanej udalosti. V Rusku, kde od invázie na Ukrajinu je fakticky zakázané povedať čo i len jedno krivé slovo o ozbrojených silách, putoval do väzby námestník ministra obrany. Timur Ivanov má na krku obvinenie z prijímania úplatkov. Hrozí mu, že ak ho vyzlečú z vojenskej uniformy, väzenskú rovnošatu si oblečie na niekoľko rokov. Dá sa predpokladať, že na začiatok súdneho procesu si počká za mrežami.

Russia Military Official Arrest Čítajte viac Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

12:45 Ruská armáda na Ukrajine počas uplynulého dňa zintenzívnila útoky na všetkých frontoch. Uviedol to v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Na novopavlivskom fronte sa Rusi podporovaní lietadlami pokúsili ukrajinskú obranu prelomiť 24-krát. Na lymanskom fronte Ukrajinci odrazili 19 ruských útokov, na bachmutskom fronte 21 útokov a na fronte pri Avdijivke tiež odrazili 21 ruských útokov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské letectvo počas uplynulého dňa zasiahlo 17 zoskupení ruských vojakov a jeden ruský systém protivzdušnej obrany. Ukrajinské raketové sily a delostrelectvo zasiahli jedno ruské pozemné veliteľské stanovište pre riadenie útokov dronmi, jedno zoskupenie ruskej techniky, dve zoskupenia ruských vojakov a jeden ruský systém protivzdušnej obrany.

Ukrajinskí príslušníci 28. samostatnej...
Ukrajinský príslušník 28. samostatnej...
+9Ukrajinský príslušník 28. samostatnej...

12:37 Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov. Duchovný slúžil omšu 40 dní po Navaľného smrti.

Po skončení obdobia pokánia sa rozhodne o možnosti jeho ďalšej kňazskej služby, uvádza sa v dekréte. Cirkev však neuviedla dôvod svojho rozhodnutia.

Belgium EU Foreign Ministers Čítajte aj Navaľná sa odmieta zaoberať Medvedevovými statusmi, duchovní vyzývajú Kremeľ aby rodine vydal telo

12:30 Grécko prehodnotilo svoj postoj ohľadom poskytnutia protivzdušnej obrany Ukrajine. Kyjevu poskytne prinajmenšom jeden systém Patriot, uviedol grécky portál Pronews s odvolaním sa na vládne zdroje. Atény by pritom Ukrajine mohli odovzdať až dva tieto systémy.

Spojené štáty Grécku zaručili bližšie nešpecifikovanú pomoc proti akejkoľvek hrozbe z Turecka. Zároveň USA tiež Aténam zaručili finančnú kompenzáciu, že za každý poškodený systém Patriot sa mu dostane náhrady, napísal portál Pronews.

Rozhodnutie prišlo v krátkom čase po tom, čo Španielsko a Grécko čelili tlaku spojencov, aby odovzdali Ukrajine svoje systémy protivzdušnej obrany Patriot či S-300, o ktorom informoval denník Financial Times. Podľa spojencov v EÚ a NATO nie sú tieto juhoeurópske krajiny priamo ohrozené a tak by sa mohli vzdať niektorých zariadení v prospech napadnutej krajiny, ktorá sa bráni silnejúcim ruským úderom zo vzduchu.

Na odovzdanie moderných systémov protivzdušnej obrany podľa denníka vyzvali gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa a šéfa španielskej vlády Pedra Sáncheza ostatní premiéri a prezidenti členských krajín EÚ. „Sú tu krajiny, ktoré, po pravde povedané, bezprostredne nepotrebujú svoje systémy protivzdušnej ochrany,“ poznamenal podľa FT jeden z európskych diplomatov.

Russia Ukraine War Finland Čítajte aj Nedáme. Dáme. Dostane Zelenskyj aj ochrancu, ktorý strážil nebo nad Slovenskom?

11:03 Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta. TASR o tom informuje podľa stanice Sky News.

Synehubov na platforme Telegram dodal, že poškodených bolo aj 568 okien a 33 áut.

Hasiči prevážajú telo obyvateľa zabitého pri...
Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...
+17Hasiči likvidujú požiar na čerpacej stanici po...

10:40 Moskovský súd v stredu uvalil väzbu na námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova, zadržaného o deň skôr kvôli podozreniu z brania úplatkov. Oznámili to ruské médiá, podľa ktorých Ivanovovi v prípade odsúdenia môže hroziť až 15 rokov väzenia.

Sergej Šojgu Čítajte viac Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

10:30 Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 880 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 461 940 ľudí, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o jeden tank, 12 obrnených bojových vozidiel pechoty, 43 delostreleckých systémov, dva raketomety a dva protilietadlové systémy.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 7 242 tankov, 13 928 obrnených bojových vozidiel pechoty, 11 808 delostre­leckých systémov, 1 048 raketometov a 771 protilieta­dlových systémov.

10:02 Plánujú Ukrajinci pokus o likvidáciu pýchy novodobej ruskej architektúry? Signály z Kyjeva naznačujú, že skôr áno ako nie, a napovedá tomu aj zvýšená ostražitosť okolo tejto stavby. Po schválení veľkého balíka americkej vojenskej pomoci sa čoraz viac hovorí o možnom zničení Krymského mosta. Rusom trvala výstavba dopravnej tepny ponad Kerčský prieliv tri roky, v máji 2018 slávnostne otvoril most prezident Vladimir Putin.

Russia Ukraine Čítajte viac Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

9:00 Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy. TASR o tom píše podľa agentúry DPA.

„Naša oblasť sa opäť stala terčom útoku ukrajinských dronov,“ uviedol v stredu skoro ráno gubernátor Smolenskej oblasti Vasilij Anochin, informovala ruská agentúra TASS. Dodal, že v dôsledku útoku vznikli na viacerých miestach požiare a nasadená bola protivzdušná obrana. DPA podotýka, že tieto správy nevie nezávisle overiť.

Útok bezpilotným lietadlom bol hlásený aj v západoruskom meste Lipeck. Dron sa tam údajne zrútil do priemyselnej oblasti, pričom podľa oblastného gubernátora nedošlo k žiadnym obetiam.

8:18 Rusko skoro ráno útočilo strelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poškodené boli štyri obytné budovy a zranení dvaja ľudia, oznámil starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov na platforme Telegram. Ruské úrady zase hlásia ukrajinské dronové útoky na energetickú infraštruktúru.

Rusko skoro ráno útočilo strelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené boli štyri obytné budovy a zranení dvaja ľudia, oznámil starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta Ihor Terechov na platforme Telegram. Ruské úrady zase hlásia ukrajinské dronové útoky na energetickú infraštruktúru. Podľa Terechova ruské strely zasiahli obytné domy v charkovskom obvode Ševčenkivskyj. Črepiny zranili dvoch ľudí. Útok tiež poničil plynové potrubie, takže obyvatelia Ševčenkivského prišli o dodávky plynu. Na miestach útokov sú pátracie a záchranné tímy. Inde v Charkovskej oblasti ruské rakety zasiahli administratívnu budovu v Zolochive, ktorý leží severozápadne od Charkova, uviedol na Telegrame šéf Charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov. Žiadne obete alebo zranenia odtiaľ zatiaľ neboli hlásené.

Podľa Terechova ruské strely zasiahli obytné domy v charkovskom obvode Ševčenkivskyj. Črepiny zranili dvoch ľudí. Útok tiež poničil plynové potrubie, takže obyvatelia Ševčenkivského prišli o dodávky plynu. Na miestach útokov sú pátracie a záchranné tímy.

Inde v Charkovskej oblasti ruské rakety zasiahli administratívnu budovu v Zolochive, ktorý leží severozápadne od Charkova, uviedol na Telegrame šéf Charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov. Žiadne obete alebo zranenia odtiaľ zatiaľ neboli hlásené.

Pri útoku Rusov na Charkov uhoreli deti
Video
Rusi zaútočili na Charkov iránskymi šáhidmi. Drony zasiahli čerpaciu stanicu, od ktorej sa vznietili domy. Zomrelo najmenej sedem ľudí. Medzi obeťami sú aj tri deti vo veku od šesť mesiacov do sedem rokov. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

7:54 Námestníka ruského ministra obrany zadržali pre podozrenie z prijímania úplatkov. Ruský vyšetrovací výbor v utorok oznámil, že Timura Ivanova zadržiavajú a vyšetrovanie pokračuje. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ivanov, na ktorého platia európske, britské aj americké sankcie, pôsobí na svojom poste na ministerstve obrany od roku 2016 a bol zodpovedný za projekty vojenskej infraštruktúry.

Protikorupčná nadácia zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného ho už v roku 2022 obvinila z toho, že sa podieľal na korupcii počas výstavby na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny. Konkrétne profitoval zo stavebných projektov v ukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ, z ktorého veľkú časť zničilo ruské bombardovanie v prvých mesiacoch rozsiahlej invázie na Ukrajinu.

Ivanova zadržali na základe časti trestného zákona, ktorá platí pre úplatky presahujúce milión rubľov. Trestajú sa vysokými pokutami a väzením na maximálne 15 rokov.

6:05 Ruské invázne sily dosiahli významný postup v úzkom koridore na východe Ukrajiny. Napísal to v utorok denník The Guardian, podľa ktorého Rusi o desať dní postúpili približne o päť kilometrov severozápadne od Avdijivky a údajne v nedeľu vstúpili do obce Očeretyne. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že Rusi nedávno dosiahli potvrdené zisky v tejto obci v Doneckej oblasti.

Očeretyne, kde kedysi žilo okolo 3000 ľudí, sa nachádza niekoľko kilometrov severozápadne od Avdijivky, ktorej sa ruské invázne sily zmocnili po ťažkých bojoch tento rok vo februári. Následne obsadili niekoľko okolitých dedín. Ukrajina, ktorá čelí už viac ako dva roky rozsiahlej ruskej vojenskej agresii, v poslednom čase hlási nedostatok munície. Situáciu na bojisku by mohla v najbližších týždňoch zlepšiť dodávka novej americkej vojenskej pomoci, ktorej financovanie v sobotu schválila Snemovňa reprezentantov a o ktorej má dnes rokovať Senát.

„Geolokalizované zábery zverejnené 22. apríla ukazujú ruské sily vztyčujúce ruskú vlajku nad budovou vojensko-civilnej správy v centre Očeretyne. Naznačuje to, že ruské sily obsadili železničnú stanicu, prekročili železničnú trať a postúpili na sever do centrálnej časti obce,“ uviedol ISW. Inštitút zároveň poznamenal, že zatiaľ nezaznamenal vizuálne potvrdenie ruskej kontroly nad touto obcou. Na zábery so vztyčovaním ruskej vlajky zverejnené ruskými vojenskými blogermi odkazuje tiež The Guardian.

Dobytie Očeretyne podľa denníku znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov. Ukrajinská armáda sa snaží vytvoriť obrannú líniu pozdĺž rieky Durna, ale posilnené ruské jednotky v posledných týždňoch postupujú vpred, pričom používajú letecké kĺzavé bomby na rozmetanie ukrajinských bunkrov, píše denník.

Regionálne veliteľstvo ukrajinskej armády podľa The Guardian pripustilo, že situácia je ťažká. Uviedlo, že Rusi používajú proti ukrajinským jednotkám „celý arzenál zbraní“ vrátane toho, čo označilo za chemické zbrane. Zmocnili sa niektorých budov a obsadili južnú časť Očeretyne, oznámilo a dodalo, že väčšina dediny zostáva v ukrajinských rukách a situácia je vraj pod kontrolou.

Stanica CNN, ktorá s odvolaním sa na ukrajinský monitorovací projekt DeepState tiež spomína ruský postup pri Očeretyne, na svojom webe uvádza, že táto obec síce sama o sebe nemá strategickú hodnotu, ale leží na vyvýšenine, čo z nej robí želaný vojenský cieľ. Jeden z ukrajinských dôstojníkov stanici povedal, že ak by sa Rusi Očeretyne zmocnili a udržali sa tam, mohli by sa pod ruskú paľbu dostať dôležité ukrajinské logistické trasy spájajúce tri kľúčové vojenské uzly – Kosťantinivku, Pokrovsk a Velyku Novosilku.

6:00 Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku, uviedla tlačová agentúra AFP.

Niekoľko dní po tom, ako Snemovňa reprezentantov schválila toto opatrenie – súčasť obrovskej pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre spojencov vrátane Izraela a Taiwanu -, nasledoval Senát, ktorý schválil balík so širokou podporou oboch strán.

Právna norma obsahuje aj opatrenie na zákaz internetovej aplikácie TikTok v Spojených štátoch, ak táto populárna platforma čoskoro nepreruší väzby so svojou čínskou materskou spoločnosťou ByteDance.

Biden sa zaviazal balík pomoci rýchlo podpísať a uviedol, že dodávky potrebnej pomoci začnú prúdiť ešte tento týždeň.

„Podpíšem tento zákon a oslovím americký ľud hneď, ako sa mi zajtra dostane na stôl, aby sme tento týždeň mohli začať posielať zbrane a vybavenie na Ukrajinu,“ povedal Biden. Dodal, že prijatie zákona dokazuje, že Amerika stojí „rozhodne za demokraciou a slobodou, a proti tyranii a útlaku“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka pomoci pre jeho krajinu.

„Ďakujem lídrovi (demokratickej) väčšiny (v Senáte) Chuckovi Schumerovi a lídrovi republikánov (v Senáte) Mitchovi McConnellovi za silné vedenie pri presadzovaní tohto nadstraníckeho zákona, ako aj všetkým americkým senátorom na oboch stranách, ktorí zaň hlasovali,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

Spojené štáty sú hlavným vojenským podporovateľom Ukrajiny v odpore proti ruskej agresii, ale proces schvaľovania nového balíka pomoci, ktorý zahŕňa dôležité vojenské dodávky, bol v americkom Kongrese niekoľko mesiacov pozastavený.

„Rovnako oceňujem podporu prezidenta Bidena a teším sa, že zákon bude čoskoro podpísaný a ďalší balík vojenskej pomoci bude zodpovedať rozhodnosti, ktorú vždy vidím pri našich rokovaniach. Kapacity dlhého dosahu, delostrelectvo a protivzdušná obrana Ukrajiny sú rozhodujúcimi nástrojmi na skoršie obnovenie spravodlivého mieru,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinská armáda čelí vážnemu nedostatku zbraní, munície a nových odvedencov, keďže Moskva vyvíja z východu neustály tlak.

420 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine