Rakúsko od soboty spustí kontroly na hraniciach, obmedzí počet priechodov

V Spojenom kráľovstve majú rekordné čísla nakazených a počet denných úmrtí prekročil hranicu tisíc, prvýkrát od apríla. Krajina zostane zatvorená. Na severe Číny sa objavilo nové ohnisko nákazy koronavírusom. Rakúsko od polnoci z piatka na sobotu zavedie kontroly na hraniciach.

07.01.2021 06:45 , aktualizované: 21:56
Virus Outbreak Britain Foto: ,
Muž s rúškom so zástavou Spojeného kráľovstva v škótskom Glasgowe.
debata (50)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:56 Rakúsko od polnoci z piatka na sobotu zavedie z dôvodu silnejúcej koronavírusovej pandémie kontroly na hraniciach. Následne na budúci týždeň dôjde k obmedzeniu počtu hraničných priechodov. Na sociálnej sieti Twitter o tom vo štvrtok informoval český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Dodal, že ďalšie pravidlá pre cestovanie zostávajú rovnaké: karanténa je povinná, pričom z nej existujú výnimky.

V takmer deväťmiliónovom Rakúsku sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo už 372 000 ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo 2469 nových prípadov. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva, v Rakúsku podľahlo 6525 ľudí, z toho 68 za posledných 24 hodín, konštatovali Novinky.cz.

21:33 Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Španielsku vo štvrtok prekročil hranicu dva milióny, pričom infikovaných po vianočných sviatkoch prudko pribúda. Informuje o tom tlačová agentúra AFP. Krajina dosiahla tento míľnik, keď ministerstvo zdravotníctva oznámilo po sviatku Troch kráľov ďalších 42 360 nových prípadov nákazy za posledných 48 hodín. Celkový počet prípadov infekcie tak stúpol na 2 024 904, hoci štúdie séroprevalencie naznačujú, že údaj je oveľa vyšší.

Séroprevalencia je počet osôb v populácii, ktoré majú na základe sérologických vzoriek pozitívny test na konkrétne ochorenie. Podľa štúdie séroprevalencie z polovice decembra mohlo byť v Španielsku nakazených až 4,7 milióna ľudí, teda asi desať percent populácie. Ministerstvo zdravotníctva tiež oznámilo 245 úmrtí za posledných 48 hodín, čím sa celkový počet obetí súvisiacich s ochorením COVID-19 v krajine zvýšil na 51 675.

20:20 Poslanci NR SR sú súčasťou kritickej infraštruktúry, preto majú na očkovanie nárok. Pre TASR to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Jeho hovorkyňa Michaela Jurcová nepotvrdila informáciu, či sa bude konať organizované očkovanie poslancov proti ochoreniu COVID-19. O tom, že sa majú poslanci očkovať 25. januára, informoval Smer. Ten hovorí, že „organizované stádovité očkovanie poslancov NR SR je súčasťou manipulatívnej a neobjektívnej propagandy, ktorú SMER – SD rázne odmieta“.(viac TU)

19:17 V Libanone sa vo štvrtok začal 25-dňový lockdown, tretí od začiatku pandémie. V krajine sa zatvorila väčšina obchodov, obmedzila doprava a na medzinárodnom letisku znížili počet letov. Denne bude do 1. februára platiť zákaz vychádzania od 18:00 do 5:00.Vo štvrtok v Libanone už tretí deň v rade padol rekord v dennom prírastku prípadov nákazy koronavírusom. Úrady tam za uplynulých 24 hodín zaznamenali 4 774 infekcií a 16 úmrtí. Celkovo krajina eviduje už viac ako 200-tisíc prípadov a vyše 1 500 úmrtí.

18:50 Francúzsko zaznamenalo dve skupiny osôb s nákazou novým variantom koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa začal šíriť z Británie. Informovalo o tom vo štvrtok francúzske ministerstvo zdravotníctva. Podľa agentúry AFP rezort uviedol, že prípady zistili v regióne Bretónsko a v Parížskom regióne. Celkovo vo Francúzsku potvrdili 19 prípadov nákazy novým variantom, ako aj tri prípady ľudí infikovaných iným variantom, ktorý bol prvýkrát zistený v Juhoafrickej republike, dodalo ministerstvo.

18:12 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 8997 na celkovo 1 099 493, vyplýva zo štvrtkových údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 148 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 19 505. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 11 316 ľudí, od začiatku pandémie už 773 214.

17:07 Po preverení záujmu zo strany rodičov, ktorí patria do kritickej infraštruktúry a potrebujú sa vrátiť do práce i tých, ktorým povaha práce nedovoľuje pracovať z domu, otvoria v Hlohovci od 11. januára všetky materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Spolu 170 detí bude umiestnených v 13 otvorených triedach, pričom im bude poskytovaná aj strava. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

V týždni do 18. januára bude otvorený aj školský klub detí (ŠKD) v rámci základnej a materskej školy na Ulici A. Felcána. „Zákonní zástupcovia detí z ostatných základných škôl neprejavili záujem o umiestnenie detí do ŠKD,“ konštatovala hovorkyňa. Od 18. januára by už mali byť riadne otvorené materské školy, obnoví sa aj vyučovací proces pre prvý stupeň základných škôl a špeciálne školy. Druhý stupeň základných škôl a stredné školy pokračujú vo vzdelávaní dištančne. (tasr)

17:00 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) s účinnosťou od 11. januára umožňuje otvorenie opravovní obuvi. Dostali sa tak v novej vyhláške, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, medzi prevádzky s výnimkou. Informoval o tom Marek Eliáš, hovorca ÚVZ.

Otvoriť tiež môžu služby krátkodobého ubytovania v súvislosti s výkonom práce a služby nevyhnutného ubytovania za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia.

V týchto prevádzkach musia mať zamestnanci prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šálom, šatkou či respirátorom bez výdychového ventilu. „Ďalej sa zakazuje konzumácia pokrmov alebo nápojov v spoločných priestoroch, prevádzkovatelia musia zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch a použiť na dezinfekciu prostriedky s virucídnym účinkom,“ spresnil Eliáš. Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. (tasr)

16:56 Londýnska poľná nemocnica Nightingale (Slávik) bude v prípade potreby opäť uvedená do stavu pohotovosti, aby zmiernila tlak na ďalšie zdravotnícke zariadenia v britskej metropole. Uviedol to vo štvrtok britský minister zdravotníctva Matt Hancock v reakcii na zverejnenie uniknutých dokumentov, podľa ktorých v dôsledku koronavírusovej pandémie hrozí zdravotníckym zariadeniam v Londýne pre nedostatok lôžok do dvoch týždňov kolaps.

Uniknuté prognózy zverejnené na webovej stránke Health Service Journal ukazujú, že aj keby sa počet pacientov s ochorením Covid-19 zvyšoval v najpomalším možným tempom, čo je pravdepodobný scenár, v londýnskych nemocniciach by do 19. januára chýbalo takmer 2000 lôžok poskytujúcich akútnu a intenzívnu zdravotnú starostlivosť.

V súvislosti s týmto scenárom Hancock uviedol, že je znepokojený tlakom na Národnú zdravotnú službu (NHS). Vláda preto podľa neho poskytne ďalšie zdroje regiónom s najviac preťaženými zdravotníckymi zariadeniami. „Napríklad v Londýne zabezpečujeme, aby bola provizórna nemocnica Nightingale pre prípad potreby v pohotovostnom režime. Ak bude treba, samozrejme ju využijeme,“ dodal na margo nemocnice, ktorá bola vybudovaná ešte na jar počas prvej vlny pandémie.

Poľná nemocnica so stovkami lôžok, ktorú zriadili v apríli minulého roku vo výstavnom a konferenčnom centre ExCel vo východnom Londýne, mala pôvodne poskytovať intenzívnu starostlivosť pre pacientov infikovaných novým koronavírusom. Avšak predtým, než v máji prestala prijímať nových pacientov, sa v nej liečilo iba 51 ľudí, pripomína Reuters. (reuters, hsj.co.uk, tasr)

16:52 Počas lockdownu budú v Nitre otvorené tri materské školy. Slúžiť však budú výlučne pre rodičov z kritickej infraštruktúry. Podľa slov viceprimátora Miloslava Špotáka bude otvorená MŠ Čajkovského, Párovská a na ulici Ľ. Okánika. „Slúžiť budú pre približne 100 detí rodičov podľa príslušnej vyhlášky. V jednej triede bude maximálne desať detí,“ uviedol Špoták.

Radnica okrem toho otvorí aj školské kluby. Tie majú začať fungovať od 11. januára až do odvolania v čase od 6.30 h do 16.00 h. „Rodičia, ktorí do nich budú chcieť umiestniť deti, sa preukážu potvrdením od zamestnávateľa, že musia byť v práci. Presný zoznam škôl, kde kluby budú fungovať, včas zverejníme,“ doplnil Špoták. (tasr)

15:49 Na Slovensko vo štvrtok dorazila zásielka 2,6 milióna antigénových testov, ktorú zabezpečilo ministerstvo hospodárstva na čele s ministrom Richardom Sulíkom. Testy sa nachádzajú v skladoch Správy štátnych hmotných rezerv, odkiaľ sa budú podľa potreby distribuovať, uviedla hovorkyňa tlačového odboru rezortu hospodárstva Katarína Matejková. Premiér Matovič Sulíkov postup pri nákupe testov dnes znovu skritizoval. (Viac tu)

Foto: Ministerstvo hospodárstva
Ag test / Antigénový test / Testovanie /

15:35 Na test priamo v závode nastúpili vo štvrtok ráno zamestnanci automobilky Jaguar Land Rover. Tá pristúpila k testovaniu po zhoršení pandemickej situácie v okrese Nitra. Testovať sa bude v nitrianskom závode aj v piatok. (Viac tu)

15:34 Galantská nemocnica prechádza od štvrtka do červeného režimu. Sieť nemocníc Svet zdravia ju na základe dohody s ministerstvom zdravotníctva reprofilizovala na poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti iba pre Covid pacientov. O pacientov s inými diagnózami sa postarajú nemocnice v okolitých mestách. Informoval o tom hovorca siete Tomáš Kráľ.

Reprofilácia má za cieľ pomôcť v kritickej situácii v nitrianskom regióne. Zdravotná starostlivosť bude zabezpečovaná na siedmich ošetrovateľských jednotkách, k dispozícii je 132 lôžok, z toho desať s umelou pľúcnou ventiláciou a 103 s priamym prívodom kyslíka.

„Spravili sme maximum, aby sme sa dokázali čo najlepšie postarať o pacientov s novým koronavírusom z oboch regiónoch Galanty a Nitry,“ zdôraznil generálny riaditeľ siete ProCare a Svet zdravia Vladimír Dvorový. Kapacitu budú ďalej prispôsobovať podľa epidemiologického vývoja a dostupnosti zdravotníkov. Aktuálne mala nemocnica hospitalizovaných 56 pacientov s ochorením Covid-19. Z toho bolo osem na lôžkach s umelou pľúcnou ventiláciou.

V nemocnici pokračuje prevádzka urgentného príjmu pre všetkých pacientov, detského oddelenia s pohotovosťou a v akútnych prípadoch zabezpečí pôrody. (tasr)

14:19 Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach pozastavila plánované operácie a poskytuje len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Zdravotníci sa naďalej starajú o desiatky pacientov s ochorením Covid-19. „Aktuálne máme v nemocnici hospitalizovaných 71 pacientov pozitívnych na nový koronavírus, päť ľudí je na umelej pľúcnej ventilácii,“ povedal vo štvrtok námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť NsP Prievidza Milan Henčel.

Nemocnica podľa neho naďalej rieši problém s nedostatkom personálu. „Práceneschopných (PN) je už dlhší čas v priemere 80 až 90 zamestnancov, plus máme i ďalšie PN. K štvrtku je to približne 133 zamestnancov, ktorí sú mimo pracovného procesu a pozitívnych na Covid-19 je 84 pracovníkov,“ konkretizoval.

Únava a hektika je podľa námestníka citeľná a viditeľná na všetkých zamestnancoch. „Naším poslaním a povolaním je to, že sa staráme o chorých. Je to však vyčerpávajúce, už to trvá dosť dlho. Nie je to nádcha alebo chripôčka, pacienti prichádzajú vo veľmi vážnom stave,“ podotkol. (tasr)

14:16 Na zabezpečenie potrebnej zdravotníckej a sanitárnej podpory zdravotníckym zariadeniam bude denne k dispozícii do 1000 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Vláda schválila personálnu pomoc armády zdravotníkom na nevyhnutne dlhý čas, opatrenie predbežne platí do konca júna 2021.

Vojaci majú podľa schváleného uznesenia vykonávať potrebnú zdravotnícku a sanitárnu podporu pod dohľadom odborne zdatného zdravotníckeho personálu a po zaškolení v príslušnom zdravotníckom zariadení. Konkrétne podrobnosti realizácie vládneho uznesenia (miesto, čas, počet vojakov, ich materiálno-technické vybavenie) dohodnú ministerstvá zdravotníctva a obrany. (tasr)

13:49 Prudký nárast prípadov nákazy novým druhom koronavírusu zaznamenali v ostatnom čase v provincii Che-pej na severe Číny, ktorá obklopuje hlavné mesto Peking. Za uplynulých päť dní tam pribudlo 234 infikovaných, pričom 90 ľudí museli hospitalizovať a 144 má asymptomatický priebeh infekcie, informovala vo štvrtok miestna zdravotnícka komisia.

Situáciu označila komisia za „vážnu“, pretože sa očakáva jej ďalšie zhoršenie. Najvážnejšia je v hlavnom meste provincie Š'-ťia-čuang, ležiacom okolo 300 kilometrov severovýchodne od Pekingu. Dopravné spojenie s ním bolo preto prerušené. Hlavnú železničnú stanicu zatvorili, nepremávajú ani autobusy a 80 percent letov bolo zrušených. Vodiči môžu do mesta vstúpiť alebo z neho odísť iba s osobitným povolením.

Jedenásť miliónov obyvateľov Š'-ťia-čuangu čaká hromadné testovanie. Niektoré oblasti mesta hermeticky uzavreli. Vyučovanie v materských, základných a stredných školách bolo pozastavené, do mesta bol vyslaný ďalší zdravotnícky personál. Troch predstaviteľov samosprávy podľa agentúry Sinchua napomenuli za zanedbanie povinností v oblasti prevencie pandémie.

Zasiahnuté sú aj mestá Sing-tchaj a Nan-kung, kde budú tiež testovať státisíce obyvateľov. Okres Kao-čcheng je v úplnej karanténe. Hlavné mesto Peking a susedné provincie prijali ochranné opatrenia. Podľa médií polícia na hraniciach s provinciou Šan-si vracia späť motoristov prichádzajúcich z provincie Che-pej.

Nové prípady nákazy, ktorých zdroj sa zatiaľ nepodarilo určiť, vyvolávajú obavy v súvislosti s očakávaným masovým cestovaním pred oslavami čínskeho nového roka pripadajúceho na 12. februára. Pred týmto sviatkom sa dáva každý rok do pohybu niekoľko stoviek miliónov ľudí. Úrady vyzvali migrujúcich pracovníkov a vládnych zamestnancov, aby tentoraz domov necestovali. (dpa, tasr)

13:38 Ministri zahraničných vecí 13 členských krajín EÚ vrátane Slovenska vyzvali v liste Európsku komisiu (EK), aby pomohla krajinám Východného partnerstva dostať sa včas a za priaznivých cenových podmienok k vakcínam proti ochoreniu Covid-19. List, ktorý vznikol z iniciatívy litovskej diplomacie, bol adresovaný šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi, eurokomisárke pre zdravie Stelle Kyriakidisovej a eurokomisárovi pre susedstvo a rozšírenie Olivérovi Várhelyimu.

V liste, pod ktorý sa podpísal aj minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok, sa uvádza, že EU by mala pomôcť v súvislosti s prístupom k vakcíne okrem krajín západného Balkánu aj Arménsku, Azerbajdžanu, Bielorusku, Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine.

„Veľmi podporujeme úsilie a iniciatívy členských štátov a Európskej komisie zdieľať zazmluvnené očkovacie látky s najbližšími susedmi EÚ, napríklad s krajinami západného Balkánu. Zároveň sme presvedčení, že EÚ musí ísť nad rámec súčasných iniciatív a venovať podobnú pozornosť a podporu aj ostatným susedom EÚ – krajinám Východného partnerstva, ak si to tieto budú priať. Sme presvedčení, že naše hranice nebudú bezpečné, ak nepodporíme aj našich bezprostredných susedov,“ uvádza sa v liste, ktorého signatármi sú šéfovia diplomacie Bulharska, Českej republiky, Dánska, Estónska, Fínska, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Švédska.

Diplomati upozornili, že krajiny Východného partnerstva viackrát ocenili pomoc EÚ súvisiacu s pandémiou ochorenia Covid-19 a poprosili o pomoc aj v prístupe k vakcínam. (politico.eu, tasr)

13:27 Karikatúra 07.01.2021 (Danglár)

Danglár, 7. 1. 2001

13:25 Vo štvrtok ráno sa začalo s očkovaním aj v komárňanskej nemocnici. Medzi prvými bude zaočkovaný zdravotnícky personál. Ako informovala nemocnica, prvou zaočkovanou zdravotníčkou bola primárka hematologického oddelenia Enikö Radi. „Po nej nasledovali primári ostatných oddelení. Komárňanská nemocnica je v plnej miere pripravená na očkovanie, ktoré bude prebiehať pravidelne v závislosti od dodávania vakcín,“ oznámilo vedenie nemocnice. (tasr)

13:21 Zdravotnícky systém sa musí zomknúť a vláda by mala prestať hľadať vinníkov situácie v nemocniciach a sektoru pomôcť. Vo svojom stanovisku na to vyzvala Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). Informoval o tom Miroslav Valaštík, riaditeľ Kancelárie ANS.

Situácia vo viacerých slovenských nemocniciach je vážna. V zdravotníckych zariadeniach patriacich pod ANS bolo k 5. januáru hospitalizovaných 1265 pacientov, čo je 44,1 % zo všetkých hospitalizovaných na ochorenie Covid-19. „Z toho je na pľúcnej ventilácií 106 pacientov, čo je 42,9 % zo všetkých takto liečených pacientov. Navyše, čísla hospitalizovaných a pacientov na pľúcnej ventilácii každým dňom rýchlo stúpajú,“ upozornil Valaštík.

Zdôraznil, že asociácia v situácii, keď takmer polovica všetkých pacientov s novým koronavírusom leží v súkromných nemocniciach, považuje za neprijateľné, aby tieto neštátne nemocnice boli obviňované z nedostatočnej participácie na boji s pandémiou. „Viaceré ‚neštátne‘ nemocnice sú pod náporom infikovaných pacientov na pokraji kolapsu a mali či majú desiatky infikovaných zdravotníkov,“ pripomenul Valaštík.

ANS preto žiada vládu, aby zrýchlila proces očkovania populácie a bola dôraznejšia pri vymáhaní dodržiavania opatrení. „Apelujeme na to, aby sa celý sektor zomkol a nekládol si vzájomne polená pod nohy. Je načase, aby vláda prestala nezmyselne vytvárať či hľadať vinníkov tejto situácie, ale podnikla kroky, ktoré naopak celému sektoru pomôžu zvládnuť túto kritickú situáciu,“ dodal Valaštík. (tasr)

13:16 Počas plošného testovania v Nitre bude k dispozícii celkovo 34 odberných miest. Ako informovala radnica, testovať sa bude v piatok (8. 1.) od 15.00 do 20.00 h, v sobotu a v nedeľu (9. – 10. 1.) od 8.00 do 17.00 h. „Pri plánovaní návštevy odberného miesta počas víkendu rátajte s predpokladanou obednou prestávkou testovacieho personálu od 12.00 do 13.00 h,“ upozornil mestský úrad. Na plošné testovanie sa do dnešného dňa prihlásilo viac ako 900 dobrovoľníkov.

Podľa slov viceprimátora Daniela Balka mestský úrad už v súčasnej fáze príprav nestihne všetkých kontaktovať. „Veľmi pekne všetkým ďakujeme za ochotu. Je to dobrý pocit vedieť, že máme stovky zodpovedných a aktívnych občanov ochotných pomôcť svojmu mestu a Slovensku. Teraz sa sústreďujeme na prípravu testovacích miest. Budeme však s týmito ochotnými ľuďmi stále počítať, pripravujeme testovanie aj na ďalšie dva víkendy,“ uviedol Balko.

Počet odberných miest by podľa Balka teoreticky mohol byť rozšírený o miesta, ktoré môžu zriadiť firmy. „Väčšie podniky, ktoré by si chceli vytvoriť vlastné testovacie miesta, by sa mali s touto žiadosťou obrátiť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Mesto má testy len pre vlastné testovacie miesta,“ upozornil Balko. (tasr)

13:13 Poslanci Národnej rady (NR) SR sa majú v utorok (12. 1.) o 14.00 h zísť na schôdzi, na ktorej majú odobriť predĺženie núdzového stavu. Potvrdila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Vláda predĺžila núdzový stav o ďalších 40 dní 29. decembra minulého roka. Podľa nedávno schválenej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu schváliť Národná rada SR. Urobiť tak má najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Ak je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. (tasr)

12:46 Ústredný krízový štáb bude môcť uskutočniť svoje zasadnutia aj na diaľku s využitím prostriedkov informačnej a komunikačnej technológie. Vyplýva to z návrhu na zmenu a doplnenie štatútu ústredného krízového štábu, ktorý vo štvrtok schválila na svojom online rokovaní vláda.

Dôvodom tejto zmeny je reakcia na aktuálnu epidemiologickú situáciu, ktorá má za následok obmedzenie fyzického kontaktu osôb. Ďalšou zmenou v štatúte ústredného krízového štábu je spresnenie textu ustanovenia týkajúceho sa členstva v ňom s ohľadom na novovzniknuté Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. To sa transformovalo z Úradu podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu s účinnosťou od 1. júla 2020.

Štatút ústredného krízového štábu bol schválený uznesením vlády SR 27. marca 2019. Z materiálu vyplýva, že navrhované doplnenie bolo vopred konzultované s členmi ústredného krízového štábu. (tasr)

12:38 Viac ako pol milióna príspevkov na tému Covid-19 a koronavírus bolo publikovaných v slovenských médiách v roku 2020. Najviac príspevkov z celkových takmer 518-tisíc bolo v onlinových médiách (451 680), nasledovali printové médiá (38 098) a agentúrne spravodajstvo (13 769). V televíznom vysielaní bolo odvysielaných 11 583 a v rozhlasovom vysielaní 2761 príspevkov.

Vyplýva to z analýzy, ktorú vypracovala Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Informoval o tom Peter Krajčovič z FMK. V priemere každý deň pribudlo takmer 1419 príspevkov. Najviac príspevkov bolo publikovaných v marci, kedy sa na Slovensku potvrdil prvý pozitívny prípad ochorenia Covid-19, a v apríli. (tasr)

12:28 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti opäť obvinil ministra hospodárstva Richarda Sulíka z nezvládnutia a zdržiavania nákupu antigénových testov. Dôsledkom toho je podľa neho katastrofa v nemocniciach a tisícky mŕtvych. (Viac tu)

11:59 Policajný zbor upozorňil verejnosť na stránku „micro-chip.site“, na ktorej si po zadaní mena môžu osoby „overiť, či sú začipované“, respektíve kedy budú. Ako ďalej policajti informujú na webe Hoaxy a podvody – Polícia SR, na stránke zadali fiktívne meno Karol Korona, ktorého podľa výsledku čaká čipovanie do konca roku 2025. Rovnaký dátum podľa polície vyšiel aj iným vymysleným menám.

Samotná stránka však po publikovaní statusu polície pridala oznam, v ktorom uvádza, že ide o satiru a upozorňuje na význam očkovania a vakcinácie. „V každom prípade je zaujímavé číslo užívateľov, ktorí si cez stránku nechali overiť svoje "začipovanie“, čo vypovedá o veľkej miere viery v dezinformácie," uviedla polícia v statuse.

11:45 Z dôvodu pandémie nového koronavírusu a aktuálneho zákazu vychádzania bude aj po vianočných sviatkoch premávať bratislavská MHD podľa prázdninových cestovných poriadkov. (Viac tu)

11:25 Predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) vyzvala v liste nemocnice na solidárnosť a porozumenie medzi nimi. Informoval o tom Ondrej Šprlák, hovorca strany SaS.

Bittó Cigániková v liste poďakovala všetkým zdravotníkom aj nezdravotníckym pracovníkom za ich prácu a nasadenie počas pandémie. Apelovala na nich, aby zamestnanci aj nemocnice držali spolu. "Všetci spoločne čelíme bezprecedentnej situácii a nevídanému strachu verejnosti, možno aj vlastnému strachu. O to viac na vás apelujem, aby ste sa navzájom podporovali. Každý jeden z vás robí maximum, pričom všetci robíte viac, ako prikazujú zákony a nariadenia,“ uvádza v liste Bittó Cigániková.

Zdôraznila, že len spoluprácou v nemocniciach či ambulanciách, v štátnych či súkromných, veľkých či malých zdravotníckych zariadeniach je možné zvládnuť krízovú situáciu. "Ak vy spojíte sily a vydržíte, zachránite ešte viac životov,“ uzavrela Bittó Cigániková. (tasr)

11:05 Situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19 je vážna. Polícia preto od stredy 6. januára pristúpila k prísnejším opatreniam na celom území Slovenska. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informoval dočasný prezident Policajného zboru Peter Kovařík. Polícia pripravuje tiež opatrenia v súvislosti s pohrebom bývalého šéfa polície Milana Lučanského. (Viac tu)

11:04 V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica začali vo štvrtok s očkovaním zdravotníkov proti ochoreniu Covid19. Ako prvému podali vakcínu riaditeľovi nemocnice Igorovi Steinerovi.

„Dnes zaočkujeme prvých 100 zamestnancov. Predbežný záujem o očkovanie prejavilo asi 400 exponovaných z celkového počtu 960 zamestnancov nemocnice. Je predpoklad, že o očkovanie bude mať záujem väčšina zdravotníkov. V prvej etape zaočkujeme pracovníkov záchranky, urgentného príjmu a všetkých zamestnancov pracujúcich s pacientmi s ochorením Covid-19. Od budúceho týždňa budeme očkovať všetkých zamestnancov, ktorí majú záujem, vrátane ostatných zdravotníkov z mesta, prípadne z regiónu,“ skonštatoval Steiner.

Ako dodal, v prvej etape naskladnili do nemocnice 200 očkovacích látok, po dohode s ministerstvom zdravotníctva prídu v pondelok (11. 1.) ďalšie dávky vakcíny. (tasr)

11:02 V dôsledku negatívneho vývoja pandemickej situácie budú všetky pobočky Slovenskej pošty počas celého nasledujúceho víkendu zatvorené. Slovenská pošta zároveň v sobotu 9. januára jednorazovo pozastavuje sobotné doručovanie tlače na celom území Slovenska. (Viac tu)

10:59 Opatrenia proti koronavírusovej pandémii zostanú v Českej republike na najprísnejšom piatom stupni systému PES najmenej do 22. januára. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to vo štvrtok oznámil minister zdravotníctva Jan Blatný. Tento termín sa zhoduje s koncom núdzového stavu.

Účinok opatrení by sa mala podľa Blatného prejaviť v priebehu budúceho týždňa. Ak by došlo k razantnej zmene vývoja, vláda bude situáciu riešiť. V prípade potreby by mohlo dôjsť aj k ďalšiemu sprísneniu opatrení. Kolegov vo vláde chce Blatný oboznámiť s opatreniami, ktoré platia v susedných krajinách.

Blatný ďalej uviedol, že kabinet umožní návštevy v zariadeniach pre dlhodobo chorých a zariadeniach následnej starostlivosti. Návštevník bude musieť predložiť negatívny test a mať nasadený respirátor. Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček oznámil, že okamžite pripraví kompenzačný program pre lyžiarske areály, ktorých otvorenie presadzoval. (novinky.cz, tasr)

10:37 U najmenej 29 Američanov sa vyvinuli závažné alergické reakcie po zaočkovaní proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Podľa centra však vakcína nepredstavuje vážnejšie riziko pre väčšinu ľudí.

Z celkového počtu 5,3 milióna zaočkovaných v USA vyvolala vakcína u 29 ľudí anafylaxiu – život ohrozujúcu alergickú reakciu, po ktorej je potrebné podať injekciu epinefrínu. Predstavuje to 5,5 prípadu na milión obyvateľov, čo je približne štyrikrát viac ako pri vakcínach proti chrípke.

Centrum zároveň publikovalo podrobnejšie údaje týkajúce sa prvých 1,9 milióna Američanov, ktorí boli zaočkovaní k 23. decembru. Závažnú alergickú reakciu zaznamenali u 21 ľudí. Centrum disponuje podrobnými informáciami o 20 prípadoch, pričom nikto z týchto zaočkovaných nezomrel. V 19 prípadoch bol pacientom podaný epinefrín, štyroch pacientov hospitalizovali. Podľa CDC ľudia so závažnou alergickou reakciou by nemali dostať druhú dávku vakcíny. (ap, cdc, tasr)

10:24 Spojené štáty zaznamenali za stredu zatiaľ najvyšší denný počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom – viac ako 3800. S odvolaním sa na údaje z Univerzity Johnsa Hopkinsa o tom informovali vo štvrtok denník The Guardian a televízia CNN.

Počet obetí tak stúpol o 3865 na celkových 361 279. Prvýkrát od vypuknutia pandémie pribudlo v USA za jeden deň viac než 3 800 úmrtí. Za posledný deň tam evidovali aj približne 250-tisíc nových prípadov ochorenia Covid-19. USA sú najviac zasiahnutou krajinou na svete a zaznamenali celkovo už 21,3 milióna prípadov. (the guardian, cnn, tasr)

10:12 Na Slovensku pribudlo za stredu 2 137 prípadov koronavírusu, laboratóriá urobili 8 257 PCR testov, pozitivita dosiahla 25,88 percenta. Celkový počet pozitívne PCR testovaných osôb stúpol na 198 184. Antigénové testovanie odhalilo ďalších 2 102 pozitívne testovaných, urobili 22 709 Ag testov (pozitivita 9,26 percenta). Pribudlo 60 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkovo už ochoreniu podľahlo 2 717 osôb. (Viac tu)

9:40 V Českej republike zaznamenali za stredu 17 668 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 pri 36 966 vykonaných PCR testoch. Ide o najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie, predošlý rekord (17 358) pritom padol len 5. januára, vyplýva z údajov zverejnených vo štvrtok ráno na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Pozitívny výsledok tak malo 47,8 percenta vykonaných PCR testov. Vyšší podiel (52,29 percenta) bol zaznamenaný len 1. januára. V stredu pribudlo podľa predbežných údajov aj najmenej 84 úmrtí. Nejde však o konečné číslo, keďže tento údaj sa dopĺňa spätne aj v priebehu niekoľkých dní. Od 23. decembra neklesol denný prírastok úmrtí pod 100.

Aktuálne je v ČR nakazených 132 725 osôb, čo je takisto najvyšší počet od začiatku pandémie. Celkovo tam doteraz zaznamenali 794 740 prípadov nákazy a 12 621 súvisiacich úmrtí. Hospitalizovaných je k štvrtkovej 08.00 h 7143 ľudí, z toho 1061 je vo vážnom stave.

Rizikový index českého protiepidemického systému PES, od ktorého závisí úroveň opatrení a od stredy sa počíta podľa novej metodiky, klesol vo štvrtok z 86 na 84 bodov, čo však naďalej zodpovedá najvyššiemu piatemu stupňu pohotovosti, kde sa udržiava od 30. decembra 2020. (novinky.cz, mzcr.cz, tasr)

9:32 Mýty o očkovaní môžu v spoločnosti pretrvať desiatky rokov, a to aj napriek vedeckým štúdiám, dokazujúcich ich nepodloženosť. Preto je dôležité overovať si fakty. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva na to upozornila epidemiologička Alexandra Bražinová. (Viac tu)

7:46 V Izraeli prudko rastie počet nakazených koronavírusom, preto sprísňuje opatrenia. V krajine sa potvrdilo približne 30 prípadov novej mutácie koronavírusu, ktorá sa začala šíriť z Británie. Priemerne každý z týchto ľudí podľa neho nakazil ďalších šesť osôb. Mutácia, ktorá sa objavila v Juhoafrickej republike, sa v Izraeli zatiaľ nepreukázala. Táto by pritom mohla byť ešte nákazlivejší ako tá britská, napísal The Times of Israel. Premiér Netanjahu vyzval občanov, aby spoločne vynaložili „posledné úsilie“ dostať šírenie nákazy pod kontrolu, aby sa Izrael ako prvý na svete dostal z pandémie a mohol opäť otvoriť ekonomiku. Izrael sa spolieha na rýchle zaočkovanie populácie.

6:45 Británia prvýkrát od apríla zaznamenala viac ako tisíc úmrtí s COVIDOM-19 za deň. Potvrdených prípadov nákazy za posledných 24 hodín pribudlo 62 322, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku epidémie. V Anglicku a Škótsku pre zhoršenie epidemickej situácie opäť platí plošná uzávera. V boji so šírením koronavírusu sprísňuje opatrenia aj Írsko, ktoré takisto zaznamenalo rekordný denný prírastok počtu prípadov nákazy, informovali svetové tlačové agentúry.

V Spojenom kráľovstve, ktoré má viac ako 66 miliónov obyvateľov, zomrelo za posledných 24 hodín 1 041 ľudí s COVIDOM-19. Viac ako tisíc mŕtvych zaznamenala podľa aktualizovaných štatistík krajina naposledy 24. apríla. Denný počet nakazených trvalo rastie od začiatku decembra. Ich počet za stredu prekonal aj utorkový rekord, keď Británia prvýkrát hlásila viac ako 60 000 infiko­vaných. Spolu sa v Británii nákaza koronavírusom preukázala od začiatku epidémie už u viac ako 2,8 milióna ľudí. S COVIDOM-19 zomrelo 77 346 infiko­vaných.

V Británii v súčasnosti vzbudzuje obavy predovšetkým nová mutácia vírusu SARS-CoV-2, ktorá sa na konci minulého roka objavila na juhu Anglicka. Aj pre ňu vláda premiéra Borisa Johnsona od utorka zaviedla už tretiu plošnú uzáveru. V utorok začal nový lockdown platiť tiež v Škótsku. Prísne opatrenia prijali aj vo Walese a Severnom Írsku, zvyšných dvoch častiach Spojeného kráľovstva. Johnson obyvateľov Anglicka varoval, že všetky opatrenia spojené s plošnou uzáverou sa určite neskončia naraz. Budú sa podľa neho skôr zmierňovať postupne. Ako prvé by sa mali v polovici februára otvoriť školy.

Okrem Británie sa s rastúcim počtom nakazených a šírením novej mutácie vírusu SARS-CoV-2 stretávajú aj v susednom Írsku. Premiér Micheál Martin oznámil, že prinajmenšom do konca januára sa zatvoria všetky školy. Vyučovať sa bude na diaľku. Na tri týždne sa tiež musí prestať pracovať na stavbách. Podpredseda írskej vlády Leo Varadkar vyzval podnikateľov v gastronómii, aby sa pripravili na to, že budú musieť mať zatvorené až do konca marca. V Írsku, ktoré má zhruba 4,9 milióna obyvateľov, pribudlo za posledných 24 hodín 7 836 prípadov nákazy. To je najvyšší denný prírastok od začiatku epidémie. Doterajší rekord z utorka predstavoval 6 110. Od začiatku epidémie sa nákaza vírusom SARS-CoV-2 v ostrovnej krajine potvrdila už u viac ako 121 000 ľudí. S COVIDOM-19 zomrelo spolu 2 299 osôb. Zdravotnícky poradca írskej vlády Tony Holohan upozornil, že sa stále zvyšuje podiel ľudí nakazených novou mutáciou vírusu SARS-CoV-2, ktorá sa prvýkrát v závere minulého roka objavila v južnom Anglicku.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19